Sâmbătă,
04.02.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Elevii și profesorii vor fi testați în școli dacă sunt suspecți de infectare cu virusul SARS Cov-2

Elevii și profesorii vor fi testați în școli dacă sunt suspecți de infectare cu virusul SARS Cov-2

În conferința de presă susținută de ministrul educației Sorin Cîmpeanu și cel al sănătății, Vlad Voiculescu s-a anunțat importanța testării elevilor în școli, cu ajutorul testelor rapide. Aceste teste se vor face în cazul în care copilul este suspect de infecție cu virusul SARS Cov-2. Pentru ca testarea să poată fi făcută este necesar ca părinții să-și exprime acordul informat cu privire la aceasta. Atât pe pagina Ministerului Educației, cât și pe cea a Ministerului Sănătății va exista un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare.

„Este important pentru că doar de testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranță. Vor exista teste antigen la nivelul școlilor. O parte dintre acestea au fost deja distribuite, iar o parte va fi distribuită în perioada imediat următoare. Acestea vor ajunge la Direcțiile de Sănătate Publică de unde vor fi distribuite către fiecare unitate de învățământ”, a spus ministrul sănătății Vlad Voiculescu.

În perioada următoare va avea loc instruirea medicilor școlari, a asistenților comunitari și a medicilor de familie  cu privire la testare.

„Vor exista teleconferințe și vor exista eforturi din partea DSP-urilor la fiecare nivel și lucrul acesta se va întâmpla progresiv, începând de astăzi. Este, de asemenea, esențial și circuitul de raportare. Știm cu toții diferența dintre numărul de teste care se fac, respectiv numărul de teste care se raportează și nu puteam să navigăm prin această furtună decât dacă avem lumină, decât dacă vedem ce este în față și vedem unde suntem. Pentru asta este necesară testarea și în aceeași măsură și raportarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către DSP”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Testare se va face și în cazul cadrelor didactice care au simptome. Această testare se va face în cabinetele școlare sau într-un spațiu special amenajat, ca o cameră de izolare în unitățile școlare unde nu există cabinete.

Ministrul sănătății a mai precizat faptul că, în cazul unui copil testat pozitiv, va urma o anchetă epidemiologică care va fi condusă de DSP.

„Pentru ce urmează va fi nevoie de colaborare cu cei care conduc unitățile de învățământ. În urma anchetei epidemiologice acei colegi care au interacționat cu copilul testat pozitiv vor trebui să fie testați, de asemenea dacă există un consimțământ al părintelui. Dacă nu există un consimțământ atunci se va lua legătura cu medicul de familie. Este important ca acest lucru să se întâmple la timp și important pentru acest proces ca datele de contact să fie actualizate”, a concluzionat Vlad Voiculescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus