Joi,
15.04.2021
Innorat
Acum
7°C

Cîmpean: avem cel mai avansat proiect de nou spital din țară. Guvernul ar fi ”iresponsabil” dacă nu ar da banii promiși

Cîmpean: avem cel mai avansat proiect de nou spital din țară. Guvernul ar fi ”iresponsabil” dacă nu ar da banii promiși

Proiectul noului spital de urgență al județului Sibiu este cu cel puțin un an înaintea oricărei alte inițiative similare din țară, apreciază Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Ea se bazează pe faptul că actualul guvern va respecta protocolul semnat anul trecut la Sibiu cu executivul condus de fostul premier, Ludovic Orban.

Odată obținute toate avizele necesare în vederea depunerii dosarului pentru autorizația de construire, autoritățile județene încep să vorbească și despre pregătirea licitației pentru angajarea unui constructor. O licitație care va fi lansată înaintea momentului în care există finanțare asigurată pentru obiectivul la care vor fi nevoie de aproximativ 420 de milioane de euro.

 ”Deși proiectul Spitalului județean din Sibiu a demarat după alte proiecte de acest gen, la acest moment proiectul nostru este cel puțin cu un an față de orice alt proiect de asemenea anvergură derulat în țară. Suntem pregătiți, bucuroși să anunțăm că avem cel mai avansat proiect de nou spital județean. După ce vom obține autorizația de construire și se vor stabili detaliile tehnice, suntem în măsură să să începem procedura de achiziție a lucrărilor cu clauză suspensivă. Adică demarăm procedura cu mențiunea că efectiv, contractul, se va încheia după ce se obține finanțarea. Asta să reducem din timpi”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc joi după-amiază.

Autoritățile județene se bazează pe faptul că finanțarea necesară construirii noului spital va fi asigurată din cele 30 de miliarde de euro alocate României pentru Planul național de redresare și reziliență (PNRR). Plan care acum este încă în elaborare de către autoritățile centrale române și care va aștepta, mai apoi, aprobarea Comisiei Europene.

Dan Barna, vicepremier și deputat de Sibiu totodată, responsabil de elaborarea și implementarea PNRR, aprecia că pentru proiectul noului spital județean ar putea fi alocate aproximativ 200 de milioane de euro din banii care ar urma să fie alocați României. Pentru restul sumelor necesare, Daniela Cîmpean se bazează pe protocolul semnat în vara anului trecut între Consiliul Județean Sibiu și Guvernul României, condus în acea vreme de Ludovic Orban.

”Nu vorbim de o cofinanțare la acest moment, deoarece mizăm că se va acorda finanțarea conform protocolului semnat cu Guvernul. Mi s-ar părea iresponsabil să nu se întâmple acest lucru. Deoarece dincolo de faptul că nevoia de spitale noi nu mai trebuie justificată, să ai un proiect care poate intra imediat în finanțare și să nu aloci bani nu cred că nu va fi acceptat”, a adăugat Daniela Cîmpean.

Conform protocolului semnat la Sibiu în 30 iulie, pentru viitorul Spital județean de la Sibiu Ministerul Fondurilor Europene se angaja atât la identificarea unor surse de finanțare nerambursabile externe, cât și la asigurarea cofinanțării necesare. Această cofinanțare ar urma alocată din bugetul de stat.

Vizualizari: 1584

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Alex

Acum 1 lună

420 milioane euro, este un preț supra evaluat și riscă să fie clasat ca fraudă. De exemu in Toledo Spania se inaugurează unul dintre cele mai mari spital din Europa, cu un cost de 237 milioane de euro, 1200 de paturi cu 50 %paturi în camere individuale, 368 cabinete de consultație, 39 săli de chirurgie, 21 cabinete in Urgențe, 5 săli de rezonanță, 247 000 de metri pătrați de spital construiți în total, parcare subterană de mașini etc. Dacă sunteți curioși puteți cauta imagini pe internet cu acest spital.
Raspunde

Nonick

Acum 1 lună

Tocmai am cautat. E mai mic si mai scump decat zici tu, dar ce mi se pare fain e ca a fost construit in 21 de luni. "The new University Hospital of Toledo was today inaugurated by the King and Queen of Spain. The new hospital is considered the largest in Europe, as well as the most relevant healthcare project to be developed in the history of Castilla-La Mancha (Spain), both for its architectural value and its size and capacity. It will serve a population of over 434,000 inhabitants living in the 116 localities of Toledo province. The infrastructure offers an 853-bed capacity, 250 outpatient and examination rooms and 25 operating rooms, among other facilities. It also features a heliport and over 1,800 parking spaces. The project was executed by a joint venture split evenly between ACCIONA, OHL and ACS, and involved a €320M investment. The consortium will be in charge of the non-clinical operation of the hospital for the next 30 years, by order of the Castilla-La Mancha Health Service (SESCAM). The executing consortium carried out the construction works in 21 months."
Raspunde

Valentina

Acum 1 lună

Sper ca d/na Cimpean sa realizeze spitalul propus, dar as vrea sa mearga si la Gura Raului si sa se plimbe pe str. CONDUCTA DE APA si sa finalizeze problema cu indicatoarele rutiere, nu este admisibil ca banul public sa fie cheltuit pe montarea aiurea a acestora, vezi indicator STOP - si o bucata de asfalt la iesirea din vadul raului(ce a fost in capul administratiei - un posibil CANAL AL MANECII......). Cele 2 canale de fuga pentru apa .....s-au prabusit in albia raului....cimentul din rigole....lipsa....oare a facut cineva vreo constructie? si a avut nevoie.....
Raspunde

Finante ?

Acum 1 lună

Vorbeste de blana ursului din pădure. Studii de "fezabilitate poți să tot faci dacă nu este finantare.... O idiotenie de proiect amplasat la mama dracului.
Raspunde

Patri

Acum 1 lună

campania electorala s-a terminat nu vedeti spital prea curind n sibiu dra arvocat cimpan minte
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Sint foarte curios cum poate fii internat un bolnav Intr un...proiect?????? Că de 30 de ani asta e trendul...proiecte!!! Realizări... niciodată!!!!
Raspunde

Sasu Habarnam

Acum 1 lună

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n spital regional, e-n nepotism si-n gunoaie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus