Sâmbătă,
18.09.2021
Innorat
Acum
15°C

Funcționează vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de SARS-CoV-2?

Funcționează vaccinul AstraZeneca pe noile tulpini de SARS-CoV-2?

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj explică într-un filmuleț publicat pe pagina de socializare a Ministerului Sănătății eficacitatea vaccinului AstraZeneca în lupta cu celelalte tulpini ale coronavirusului.

Acesta precizează că protecția este în funcție de tulpină. Pe tulpina B117 din Marea Britanie vaccinul are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B1351 din Africa de Sud, însă, eficacitatea vaccinului este scăzută. Cel puțin așa spune profesorul că arată studiile preliminare.

„Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârstă medie de 31 de ani, adică persoane tinere și care au arătat că vaccinul AstraZeneca oferă protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a analizat protecția la simptome severe, spitalizare sau deces. Până la acest moment, studiul nu este publicat definitiv și sunt doar date preliminare”, spune Răzvan Cherecheș în filmuleț.

De asemenea studii în vitro pentru vaccinurile Pfizer și Moderna au și ele o eficacitate mai redusă pentru tulpina din Africa de Sud.

„Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru. Ce este important de știut este că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au eficiență extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces”, mai spune profesorul.

Puteți urmări filmulețul integral pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus