Marţi,
17.06.2025
Partial Noros
Acum
23°C

Directorul medical al Spitalului Județean: „Dacă pacientul este legat de urgență, familia este anunțată ulterior”

Directorul medical al Spitalului Județean: „Dacă pacientul este legat de urgență, familia este anunțată ulterior”

Abordat de presa sibiană și națională, Călin Cipăian, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a făcut astăzi o serie de declarații cu privire la subiectele dezbătute în ultimele zile. Acesta a răspuns întrebărilor legate de contenția pacienților (n.red. legarea pacienților), administrarea anumitor substanțe pentru sedarea acestora, necesitatea instalării unui sistem de supraveghere și modul în care cadrele medicale se raportează în prezent la informațiile apărute în presă.

„În ceea ce privește titlul senzațional „și eu am omorât oameni” care este practic recunoașterea unei omucideri care este o infracțiune prevăzută de Codul Penal, după cum știți, Parchetul din Sibiu s-a autosesizat și așteptăm ca procurorii să vină să facă cercetările de rigoare. Am înțeles că va veni un procuror care va începe cercetarea in rem, adică asupra faptelor, nu asupra oamenilor”, a spus Călin Cipăian.

Întrebat de legarea pacienților:

Contenția pacienților – este stabilit cadrul legal printr-o lege care se referă la sănătatea mintală. De ce este stabilit prin această lege, pentru că acești pacienți sunt de obicei contenționați mai frecvent. Sunt pacienți care au fie tulburări psihice... la noi în spital procedura este din 2018, respectă cadrul legal și se contenționează în special trei categorii de pacienți – prima categorie de pacienți care se contenționează sunt cei care se pun ei în pericol prin agitația psiho-motorie pe care o au. Nu trebuie să fii doctor ca să îți dai seama că dacă ai un tub de plastic introdus în calea ta respiratorie, dacă ai un cateter urinar introdus pe căile urinare, dacă ai multiple catetere în vene, vei avea o senzație de disconfort. Dacă ești hipoxic și nu poți judeca, devii agitat. Tendința va fi să ți le smulgi. Este evident că îți vei pune viața în pericol. Al doilea lucru – în jurul acestor pacienți există multiple aparate, da? Injectomate care le administrează substanțe, aparatul de ventilație, instalațiile de gaze respiratorii, toate acestea sunt aparate care sunt alimentate electric, care au diverse riscuri în caz că se rupe vreun tub sau ceva este clar că tot în interesul pacientului, pacientul trebuie contenționat. De asemenea, pacientul agitat poate să cadă pur și simplu din pat, paturile de ATI după cum ați văzut au pe margine niște sisteme care se ridică în așa fel încât pacientul să nu poată trece de ele. Dar dacă vrea să se cațere peste ele se poate cățăra.

A doua categorie de pacienți care se contenționează sunt cei care pot pune în pericol pacienții din salon. Într-o agitație psiho-motorie să devină agresivi sau pur și simplu să cadă peste un pacient din salon.

A treia categorie sunt pacienții care nu numai că sunt un pericol pentru ei, dar pot să devină periculoși și pentru personalul medical. În terapie intensivă nu există această categorie.

Prin urmare, aici sunt legați pacienții care sunt agitați și nu tolerează, până când se instituie sedarea și pacientul se liniștește.

Referindu-ne la rănile din imagine: dacă vă uitați cu atenție, se vede că mâinile pacientului sunt umflate. Acești pacienți cu stare gravă, care nu se hrănesc, au deficit de proteine. Dacă ai un deficit de proteine, tegumentele tale nu vor mai fi la fel de sănătoase și sub tegumente se poate acumula lichid. Ce ați văzut acolo se cheamă flictenă, toată lumea care a avut o arsură de gradul II știe cum arată și toată lumea care a avut o arsură de gradul II știe că această flictenă se sparge foarte ușor. Bula aia se sparge și rămâne tegumentul rozat de dedesupt.

În legătură cu instalarea unui sistem de supraveghere:

Consecința, după ce am făcut controlul, bineînțeles că acest control s-a soldat cu identificarea oportunităților pentru ameliorarea situației. Prima v-am spus-o, adică instituirea unui audit clinic și cu adevărat luăm în considerare, ca în alte spitale, să avem un sistem de supraveghere video care va verifica spațiile în așa fel încât pacientul nu va fi văzut, nu este vorba de filmarea pacientului, ci vom vedea trasabilitatea activității cadrelor medicale – dacă intră unde trebuie, dacă parcurge traseul care trebuie, unde se prepara substanțele, ce substanțe se prepară, ce gesturi terapeutice sau pre-terapeutice se fac. Sistemul video depășește suma de bani care poate fi achiziționată direct. Ori acest lucru va necesita aprobarea legii bugetului, să primim un buget și pe lista de investiții va fi pus ca o prioritate. Dar nu este ceva pe care să îl putem achiziționa rapid.

Întrebat dacă familia este anunțată când un pacient este legat:

Depinde care este situația. Dacă pacientul este legat de urgență, când el vine hipoxic, necesită intubare, familia va fi anunțată ulterior, pentru că este foarte greu și riscant să stai să aștepți acordul familiei, în timp ce pacientul este într-o stare critică și eu cred că primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este siguranța pacientului și tratamentul pacientului.

În ce moment se administrează substanțele Midazolam, Propofol și Fentanyl?

Acele substanțe sunt substanțe care se folosesc în mod uzual, la analgezie și la sedare. Țin să vă spun că se folosesc, de exemplu, dacă vrem să facem o investigație a tubului digestiv, o colonoscopie. Vom primi Propofol sau vom primi Midazolam. Toată lumea știe acest lucru, scade disconfortul, după care pacientul trece într-o cameră de recuperare, după care unii pleacă acasă cu mașina. Sunt niște substanțe care se folosesc în mod controlat, în doze pe care le cunoaștem, după protocoale bine stabilite. Sunt substanțe care există în Terapie Intensivă, în orice secție de Terapie Intensivă.

Este compatibilă cu oxigenoterapia, Fentanylul se folosește de exemplu și în timpul intervențiilor chirurgicale și se folosește și la pacienții oncologici, nu în forma lui injectabilă, ci în formă de plasture, pentru cei care au oxigenul la domiciliu. Se știe care sunt dozele, ce se poate face cu ele.

Despre asistenta care a făcut declarații la Turnul Sfatului:

Deocamdată eu nu știu nimic, nu este treaba mea să identific cine a făcut treaba asta. Treaba mea este să mă ocup ca protocoalele din spital, personalul și toată lumea să își facă treaba așa cum trebuie și al doilea lucru foarte important este să explic populației, care este într-un moment greu. Suntem după un an de pandemie și, dintr-o dată, într-un ziar apare descris acest spital, care a fost de la început spital în prima linie a luptei cu această pandemie, descris ca un lagăr de exterminare. Nu mă ascund de cuvinte.

Care e atmosfera? Americanii au o expresie foarte frumoasă: „From hero, to zero” adică de la erou la un nimic. A durat un an. În perioada asta am avut colegi, am avut colegi care au murit de această boală, am avut colegi care au stat separați de familii, am avut colegi care au muncit mult, foarte mult. Mai trebuie să vă spun cazul de la infecțioase? În pandemie ne-a prins cu doar două posturi ocupate, apoi cu greu am reușit să mai aducem un doctor. Am avut colegi care și-au schimbat activitatea, clinicile medicale pe care le vedeți în spatele meu au fost transformate peste noapte de două ori din sectoare care tratau anumite patologii în sector COVID și lucrează acolo. Este o muncă grea. În timpul verii, expuși la temperaturi în costumele respective, muncă fizică și să nu uităm că există și încărcarea psihică. Vă rog să mă credeți că nu e foarte ușor să vezi multe feluri de pacienți gravi murind.

Despre colegii din terapie intensivă ce să vă mai spun? Acolo sunt cele mai grave cazuri, acolo e mortalitatea cea mai mare, peste tot în lume mortalitatea este cea mai mare - în secțiile de terapie intensivă. Vă rog să verificați și la nivel european, la toate nivelele de sisteme de sănătate, de la cele mai bine finanțate până la cele mai puțin bine finanțate și veți vedea cifre oficiale care variază mortalitatea între 50 și 70%. Inclusiv în state ca Germania, care are atât de multe paturi de terapie intensivă încât și-a oferit ajutorul pentru alte state să primească pacienți și ați văzut că la un moment dat au preferat să nu mai primească pacienți și să trimită echipa, pentru că acești pacienți sunt foarte sensibili, sunt greu de transportat.

Personalul din blocul modular

La ora asta, o tură de dimineață înseamnă un medic primar sau specialist de terapie intensivă, doi rezidenți de an mare (IV-V) și trei medici din anii inferiori (I, II sau III), la care se adaugă și asistentele medicale, infirmierele și brancardierii. Activitatea se desfășoară acolo, se lucrează în ture, cu o pauză. Se intră de două ori cu pauză între cele două ture, peste tot în lume se practică acest lucru, inclusiv din motive care țin de igiena personală. Nu poți sta într-un costum din care ca să ieși să îți faci nevoile fiziologice trebuie să ieși din zona roșie, să te dezbraci și să te reîmbraci. Toată lumea lucrează în acest mod.

Medicii rezidenți sunt medici care primesc sarcini de la medicul care îi coordonează, sarcini în fiecare zi care sunt menționate și știu ce au de făcut. Ei, în caz că au o problemă, primul lucru care-l învață medicul rezident este să te adresezi medicului cu mai multă experiență. Rezidentul de an mic discută cu rezidentul de an mare și după aceea, împreună, cu medicul specialist sau primar. Așa se învață medicina. Toți am învățat medicina așa, eu sunt coordonator de rezidenți și asta fac și cu rezidenții mei de medicină internă.

Preotul are posibilitatea să intre pe secția ATI?

Dacă luăm în calcul drepturile pacientului, asistența religioasă este un drept al pacientului. Bineînțeles că intră absolut echipat ca și noi și din ritualul care trebuie făcut, etapele care sunt cu potențial infecțios sunt excluse din punctul acela de vedere. Dar este un drept al pacientului. Am avut cereri pe care le-am aprobat, atât din partea bisericii creștine ortodoxe cât și din partea unor culte protestante. E dreptul pacientului.

Despre protocoalele aplicate pacienților:

Există protocoale clare. Toate aceste medicamente au prospecte în care se face calculul pe kilogram/corp. De asemenea, apreciind și gradul de sedare necesar se controlează doza. Doza aceasta variază, de asta ați văzut că sunt niște seringi automate care pot fi reglate la mai multe tipuri de debite orare.

Principiul este același ca în toată medicina unde se administrează substanțe timp îndelungat pe injectoare automate. Putem administra insulină așa, putem administra medicamente împotriva durerii, putem administra aceste medicamente care sedează pacienții, sunt multe categorii – anticoagulante putem administra.

Este Spitalul Județean pe primul loc în țară din punct de vedere al cifrelor?

Din punct de vedere al cifrelor avem o problemă. Nu există practic o statistică oficială. Site-ul pe care îl folosesc cei de la Turnul Sfatului, pe care recunosc că mă uit și eu, este un site care se cheamă graphs.ro și care cuprinde niște grafice din compilarea datelor oferite de către prefecturi fără a se stabili, însă, niște lucruri. Primul lucru – care este populația rezidentă reală a teritoriului respectiv? Dacă ai un oraș care atrage zeci de mii de locuitori din alte părți, dintre care nu toți își fac viza de flotant, caz în care puteți să mergeți să vă uitați în diferite cartiere din Sibiu să vedeți cam ce mașini avem, cu ce numere, mă îndoiesc că oamenii ăia dacă nu și-au schimbat înregistrarea la autovehicul au viza de flotant. O lăsăm pe asta deoparte, pentru că e o speculație, dar în mod sigur este reală. Al doilea lucru trebuie să ții cont din ce areal primești pacienți. Ați văzut că toate centrele universitare primesc pacienți din zone mari. De asemenea, contează câte locuri libere ai. Sibiul, după ce a avut mult timp locuri puține de ATI, în momentul în care s-a deschis această structură modulară și numărul de locuri de terapie intensivă a crescut, a devenit un centru în care primim pacienți din alte părți, pacienți cu patologii grave. De exemplu, din județul Hunedoara primim în mod constant pacienți din spitalele lor de grad inferior, 3 și 4, pentru că în spitalele lor de rang înalt terapia intensivă nu mai face față. Am primit pacienți inclusiv de la Corabia, ca să vedeți distanțele pe care vin acești pacienți. Și atunci este evident că dacă vei avea pacienți în stare atât de gravă încât nu au putut fi trimiși în terapiile intensive din județele lor, au fost transportați pe cale aeriană sau pe cale auto, cei care pot tolera și care sunt la distanțe mai mici, și sosesc aici cu o patologie gravă, cu scoruri de gravitate foarte mari, este evident că vei avea și mortalitate mai ridicată.

E un lucru pe care trebuie să îl înțelegem, pentru că această boală toată lumea știe că per general are o mortalitate de 1-3% global, dar la anumite categorii de pacienți mortalitatea este foarte mare și există categorii, vă puteți informa, în care mortalitatea depășește 80%, uneori chiar 100%. În criza din Italia, din Lombardia, la un moment dat, tot din mass-media puteți să vă informați, s-a discutat chiar de protocoale de a alege cine merge pe aparat, în funcție de șansa de supraviețuire în terapie intensivă.

Se exclude posibilitatea acestor sedări „preferențiale”? Și când era nevoie și când nu era nevoie?

Dacă am ajuns să discutăm așa ceva, înseamnă că punem la îndoială însăși menirea medicului. La terminarea facultății, pe care noi toți, cel puțin eu și cred că toți colegii mei am făcut-o din dorința de a ajuta oamenii, depunem un jurământ. Un jurământ care, pe lângă latura lui simbolică, are și o latură legată de sufletul omului care face aceste lucruri. Nu cred că se face cineva doctor ca să sedeze pacienți ca să facă ce? Ca să facă rău? Primul lucru în medicină pe care îl înveți este primum non nocere, adică prima dată să nu faci rău. Apoi dacă poți și dacă te specializezi și înveți toată viața vei face bine. Nu cred că cineva face așa ceva și încă odată – de ce să faci acest lucru? Cu substanțe care au circuit controlat, care se achiziționează pe circuite clare, care se decontează în foile de observație, mie îmi depășește puterea de înțelegere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Mamaruta

Acum 4 ani

Normal ca spun ca nu se face asa ceva(se aștepta cineva sa recunoasca??)...doar nu este in interesul lor să se afle adevărul...sunt prea multe lucruri in joc...iar noi suntem prea mici sa intelegem..
Raspunde

Un sibian

Acum 4 ani

Nu dv trebuie sa dati cu subsemnatul la porcariile pe care vi le pun altii in spate. O sa aveti de pierdut daca le cantati in struna la spagarii vechi din spital. Sa spuna seful de la ATI care era tariful pentru anestezia administrata la un pacient inainte de pandemie. De ce trebuie dv sa stergeti rahatul pe care il lasa altii in urma lor. Sa intre toti la apa. Ca au luat spaga de numa. Si sa mearga si la alte spitale din oras, ca e dezastru.
Raspunde

Hipo Crat

Acum 4 ani

Totul e perfect. Răspunsuri șablon. Dar mai mulți oameni au postat lucruri grave despre rudele lor ce au fost internate în spital. Mint cu toții ?
Raspunde

Liviu

Acum 4 ani

Bre, ne aburesti cu prostii!Vrajeala nesimtita....mai lasa-ne cu procedurile legale.Este vorba de proceduri ilegale,incompetenta(habar nu au sa intubeze pacientii provocind rani si distrugerea plamanilor) care au dus la moartea pacientilor.
Raspunde

Gigi

Acum 4 ani

Acest doctor, ca dealtfel multi alții, nu conștientizează că situația dezastruoasa a sistemului sanitar romanesc si in aceasta speță, a SJS, este rezultatul lipsei de respect a statului, a autoritatilor centrale si locale, a medicilor, a managerilor, a asistentelor s.a.m.d fata de pacient, a omului de rand. Bineînțeles ca dr. Capaian folosindu-se de limbajul de lemn si cu aroganta caracterista a oricarui medic capatuit, incearca sa ne explice noua cat de bine merge totul si ca tot pacientul e de vină. Cine răspunde pentru lipsa investițiilor in spitale? Pentru jeg, pentru nosocomiale, pentru lipsa medicamentelor, pentru lipsa aparaturii? Tot pacientul? Asta e realitatea. Pacientul roman care nu isi permite sa mearga in sistem privat (unde lucrurile stau altfel, deci se poate) sau ajunge la urgente constata pe pielea lui aceste deficiente. Covidul nu a facut decat să scoată la suprafață rahatul care oricum exista doar ca era bagat sub pat, la propriu. Si vi tu sa ne explici ca e altfel? Sa-ti fie rusine in primul rand ca ai/ati permis sa se ajunga in situația aceasta dupa ani si ani de lipsa de interes si de capusare a sistemului. V-ati retras in rezervele voastre si ati lasat pacientii in bezna, frig si foame. Recunoasteti unde ati gresit si lasati aroganta ca va va cadea ranjetul ala la picioare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fratila FrIoan

Acum 4 ani

E greu dar NUMAI uniți putem trece peste acest necaz.Oameni de BINE din linia 1 vă sîntem alături. DUMNEZEU să vă întărească să VEGHEZE LA FAMILIEIE VOASTRE.
Raspunde

Marius Constantin

Acum 4 ani

Aceste chestiuni trebuiau lămurite înainte de publicarea primului articol. Răspunsurile astea trebuiau să fie în acel articol, pentru a echilibra acuzațiile asistentului. Dacă nu aveați răspunsurile de la Sibiu, puteați să cereți confirmări de la doctori ATI din Cluj, Timișoara, Arad sau București, așa cum le-ați reproșat doctorilor de aici că n-au făcut.
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Marsh mah, cine va mai crede! Centre de exterminare, aia sunteti ! Va asteapta justitia pe toti, stati linistiti, s-au mai crezut si altii d-zei in istorie, si a venit rasplata dupa faptele lor! Dragi sibieni, mergeti in privat, evitati sistemul de sanatate de stat, cel la care ati contribuit cu bani grei, toata viata voastra! "Stati acasa" ! Nu mergeti la spitalele de stat! Informatiile aparute in presa, releva un adevarat genocid la care participa sistemul medical si cel securist sub acoperire a halatelor! Aceste bestii, vor plati pentru faptele lor!
Raspunde

Marius Constantin

Acum 4 ani

Aceste chestiuni trebuia să le lămuriți înainte de publicarea primului articol. Răspunsurile astea trebuiau să fie în acel articol, care conținea 90% acuzații. Dacă nu aveați încă răspunsurile de la Sibiu, trebuia să întrebați la doctori ATI de la Cluj, Timișoara, Arad sau București, așa cum le-ați reproșat doctorilor în articol că n-au făcut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus