Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Impozitarea clădirilor nerezidențiale. Evită plata majorată cu până la 500% a impozitelor locale și realizează raportul de evaluare până la 31.03.2021

Pentru că anumiți contribuabili au primit deciziile de impunere, dar alții nu, vă sfătuim să verificați sumele datorate fie în contul personal (dacă există) fie să solicitați decizia de impunere dacă dețineți un spațiu nerezidențial (comercial, industrial, etc.) și nu doriți să aveți surprize neplăcute (impozite de până la 5 ori mai mari decât anii trecuți).

Cum se calculează impozitul pe imobile?

Evaluator Imobiliar Ilie Banu: Dacă clădirea este rezidențială atunci se calculează automat de către primării conform art. 457 din Codul Fiscal.

Dacă clădirea este nerezidențială atunci se aplică art. 458 (în cazul în care proprietarul este PF) sau 460 (în cazul în care proprietarul imobilului este PJ).

Având în vedere că în 2016 a fost schimbat codul fiscal și au fost necesare rapoartele de evaluare, aceste rapoarte vor trebui refăcute/actualizate la data de 31.12.2020.

Cine ar trebui să realizeze un raport de evaluare pentru a evita plata cotei majorată de 2%, față de 0.5% în cazul în care se realizează raportul de evaluare?

  • Proprietarul unei clădiri nerezidențiale (nu cele care au ca și destinație rezidențială/de locuit)
  • proprietarul unei clădiri mixte (doar în cazul în care deduce cheltuiala cu utilitățile)
  • pentru clădirile deținute de persoane juridice
  • Termen: de regulă = final trim. I (același termen stabilit pentru prima plată a impozitului)

Atenție la:

(!) Rapoartele se depun la Primărie, direcția Taxe și Impozite de către contribuabil până la 31.03.2021

Reamintim faptul că valoarea impozabilă, obținută pe baza unui raport de evaluare, nu se mai înregistrează în situațiile financiare, așa cum se întâmpla înainte de schimbarea codului fiscal.

Cum am întâlnit multe confuzii și probleme pe această temă, subliniez: valoarea impozabilă a unei clădiri nu este același lucru cu valoarea de piață a acesteia.

Evaluator imobiliar și Consultant Fiscal: ec. Ilie Banu

www.evaluator-imobiliar.ro

evaluator.imob@gmail.com

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus