Joi,
25.07.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Colegiul „Octavian Goga”: Peste 200 de participanți la un concurs național dedicat poetului Radu Stanca

Colegiul „Octavian Goga”: Peste 200 de participanți la un concurs național dedicat poetului Radu Stanca

Peste 200 de elevi din ciclurile gimnazial și liceal din mai mult de 30 de unități de învățământ atât din Sibiu, cât și din țară au participat la cea de-a VII-a ediție a Concursului Naţional „Radu Stanca – Paşii poetului prin burgul medieval”, organizat de Colegiul Național „Octavian Goga din Sibiu”, prin prof. Alexandra Tischer, directorul colegiului. Ediția din acest an s-a desfășurat on line și a adunat lucrările tinerilor într-o excepțională expoziție care poate fi vizionată pe site-ul dedicat participanților la competiție.

200 de elevi din ciclurile gimnazial și liceal din mai mult de 30 de unități de învățământ din  municipiul și  județul Sibiu,  precum  și din  țară, au participat anul acesta la cea de-a VII-a ediție  a  Concursului Naţional „Radu Stanca – Paşii poetului prin burgul medieval”. Elevii participanți din alte localități sunt din municipiul București și din județele Alba, Bihor, Brașov, Bacău, Brăila, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Mureș, Olt, Prahova, Suceava, Vâlcea și Gorj. 

Concursul este organizat de reprezentanții Colegiului Național „Octavian Goga” și a început în luna noiembrie a anului trecut prin trimiterea invitațiilor de participare. Toți cei care s-au înscris au trimis lucrările până în luna februarie, după care acestea au fost jurizate. Luna martie a venit cu un clasament și premii pentru participanți.

„Împreună cu Nicoleta Maier şi o echipă excelentă formată din profesori de elită: Mirela Mateescu, Ramona Schiau, Cosmina Almăşan, Georgiana Săvescu, Codruţa Colpoş, Carmen Mărculescu, Andreea Demco, cu un juriu care include scriitori şi critici literari de valoare, Concursul Naţional “Radu Stanca – Paşii poetului prin burgul medieval” reprezintă modul nostru de a păstra în memoria colectivă unul dintre scriitorii cei mai valoroşi ai Transilvaniei, respectiv poetul cetăţii noastre, legat definitiv de cultura Sibiului”, spune prof. Alexandra Tischer, directorul Colegiului „Octavian Goga” din Sibiu.

Competiția s-a desfășurat pe mai multe secţiuni: creaţie  literară  cu două   subsecţiuni: „Dialog în oglindă” şi creaţii libere; critică literară pornind de la texte din creaţia scriitorului (pentru elevi şi profesori), traduceri din opera lui Radu Stanca şi creaţie plastică (pictură/grafică/desen) cu titlul „Paşii poetului prin burgul medieval”.

Produsul fiecărei ediţii este  o revistă ce conţine creaţii literare şi critice originale inspirate din opera lui Radu Stanca, traduceri și creaţii plastice.

Proiectul a pornit de la premisa că una din şansele noii generaţii la o mai dreaptă şi autentică situare într-o societate   în   continuă   prefacere este creaţia şi impulsul de a (re)descoperi modele. Obiectivele fundamentale sunt promovarea imaginii şi a operei poetului Radu Stanca, prin relectură, dialog artistic-literar şi critic, precum şi popularizarea operei prin texte inedite şi traduceri în  principalele limbi de circulaţie universală.  Ideea proiectului a fost asumată prin dialogul viu dintre mai multe instituţii de învăţământ şi instituţii de cultură.

Scopul final al acestui proiect este aşezarea poetului ardelean, cu puternice rădăcini sentimentale în cetatea Sibiului, în ipostaza de scriitor reprezentativ al oraşului, alături de Octavian Goga, Emil Cioran, Constantin Noica și conștientizarea lui ca atare  în rândul elevilor, dascălilor,  al instituțiilor partenere și al întregii comunități.

Competiția a fost sponsorizată de clubul Lions Brukenthal Sibiu și Fundația Svasta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus