Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Pană de curent fără precedent în Păltiniș. Turiști fără căldură în camere sau blocați în telescaun

Pană de curent fără precedent în Păltiniș. Turiști fără căldură în camere sau blocați în telescaun

În staținea Păltiniș a fost în această săptămână o pană de curent majoră cauzată de un copac încărcat de zăpadă înghețată care a căzut peste firele de curent. Curentul a fost luat în staiune pe perioada a trei zile, spun reprezentanții Asociației „Arena Platoș” într-un comunicat de presă. Aceștia vorbesc despre o pană de current fără precedent care a afectat întreaga stațiune. Spun că au fost turiști rămași fără căldură în camera, blocați în telescaune și pierderi financiare importante pentru investotorii din zonă. De asemenea trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că rețeaua electrică este subdimensionată și că sunt mulți brazi în zona firelor de current care ar putea să cadă și situația să se repete.

Reprezentanții Asociației „Arena Platoș” au trimis un comunicat de presă prin care detaliază situația dezastruoasă create de o pană de current în stațiunea Păltiniș care a durat mai multe zile. În cele ce urmează vă prezentăm conținutul integral al comunicatului de presă.

„Stațiunea Păltiniș a rămas fără curent electric miercuri după-amiază. Linia de înaltă tensiune ce aduce curentul în stațiunea montană a fost întreruptă din cauza unui copac încărcat de zăpadă înghețată, căzut peste fire. Din cauza acestei defecțiuni, întreaga stațiune s-a trezit paralizată. Turiști înghețați în cabane, schiori blocați în telescaun sau care și-au pierdut timpul și banii urcând degeaba până în stațiune și nu în ultimul rând, pierderi financiare importante pentru toți investitorii din zonă.

„Nu îmi aduc aminte ultima dată când a nins atât de mult la Păltiniș. Prin urmare, pentru că oamenii încă își doresc să schieze, am decis să ținem deschis complexul în fiecare weekend din luna martie și poate și în primele weekenduri din aprilie", spune Andy Fazekas, unul dintre dezvoltatorii complexului Arena Platoș.

Prin urmare, vineri urmau să funcționeze toate pârtiile de la Arena Platoș, pe nocturnă. Vineri dimineața, pârtia Oncești a deschis pentru clienții dornici să se bucure de zăpadă, ca după câteva ore să fie nevoie de generator pentru a coborî din telescaun clienții blocați în urma unei noi căderi de curent, care s-a remediat de abia la lăsarea serii.

„Așa de grav nu a fost niciodată. Această pană de curent ne-a chinuit pe toți, am avut clienți, cabane de încălzit pentru weekend, nu am putut să facem nici măcar curățenie. Unii ne-am descurcat cum am putut cu generatoarele, cei care nu au avut nu știu cum au scos-o la capăt. Nu știu cine e de vină, niciodată n-am fost de principiu să lovesc așa orbește în vinovați, dar cineva e clar de vină. Și asta e o problemă veche de 30 de ani", spune Eugen Suciu, președintele Asociației Arena Platoș care reunește majoritatea pensiunilor din stațiune.

În Păltiniș există în jur de 60 de unități de cazare.

La Păltiniș au fost probleme cu energia electrică tot timpul. În fiecare sezon s-a întâmplat cel puțin o dată ca stațiunea să rămână fără curent, ceea ce înseamnă pierderi importante și probleme grave cu clienții. Rețeaua electrică ce deservește stațiunea este clar subdimensionată iar acum se adaugă și problema copacilor ce amenință tot mai tare firele de înaltă tensiune.

„Nu înțeleg de ce este atât de complicat să recoltezi brazii care cresc în imediata apropiere a liniei de înaltă tensiune. Această situație se poate repeta oricând, la orice ninsoare mai puternică. Astăzi am bătut cu snowmobilele toată zona, încercând să găsim porțiunea afectată, să dăm o mână de ajutor echipelor de intervenție, care nu aveau nici măcar lanțuri de zăpadă. Această situație este o lipsă de respect față de fiecare investitor din stațiunea Păltiniș și trebuie găsită imediat o soluție. Nu ne putem bate joc de clienții noștri", spune Martin Freinademetz.

Curentul a revenit în Păltiniș vineri seara, după ora 20 însă este foarte probabil ca situația să se repete în zilele următoare având în vedere că mulți copaci se înclină tot mai tare, apăsați de tonele de zăpadă căzută în ultimele zile.”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus