Marţi,
15.06.2021
Parțial Noros
Acum
13°C

Unde se duce excedentul și unde „dospește”? Lista celor mai mari investiții din „miliardul-record” al Sibiului

Unde se duce excedentul și unde „dospește”? Lista celor mai mari investiții din „miliardul-record” al Sibiului

Pentru prima dată în istoria sa, municipiul Sibiu ajunge la un buget anul de aproximativ un miliard de lei. Miliard din care aproximativ 300 de milioane de lei reprezintă excedentul anilor trecuți. O bună parte din acest excedent ar urma consumat de câteva mari proiecte, cealaltă parte fiind ”pusă la dospit”. Turnul Sfatului a realizat o sinteză a proiectelor care, anul acesta, au șanse de a consuma bani, precum și a celor unde au fost alocate sume doar pentru că ”undeva trebuiau puși bani”.

De departe, proiectul care va consuma cea mai mare parte din excedentul bugetar al Sibiului este cel al modernizării Stadionului municipal (foto principală). Finanțat integral din fondurile locale, pentru lucrările din acest an la noul stadion în buget sunt prevăzute 70 de milioane de lei (raportat la cele 114,7 milioane de lei, fără TVA, valoarea contractului semnat cu Con-A pentru această lucrare).

A doua cea mai mare lucrare care consuma din excedentul anilor trecuți este parcarea supraetajată din cartierul Hipodrom III, pentru care constructorii de la Geiger au anunțat anul acesta că vor finaliza lucrările. Contractul pentru respectiva lucrare are o valoare de 20 de milioane de lei, fără TVA, în bugetul din acest an fiind alocate, deocamdată, 13 milioane de lei. Asta în condițiile în care constructorii au anunțat că vor să predea proiectul anul acesta, cu cinci luni mai repede,

Pe partea de străzi, aproape cinci milioane de lei sunt alocate anul acesta pentru modernizarea străzilor Cucului, Trandafirilor, Ion Agârbiceanu, Dreptății și Ghiocelului, aproape un milion de lei pentru strada Depoului. Podul peste Cibin de pe strada Rozmarinului ar trebui finalizat anul acesta și are alocate 2,1 milioane de lei. 

Tot din fondurile locale, nu mai puțin de 39 de milioane de lei sunt sumele alocate în cursul acestui an pentru lucrările de reabilitare a trei cartiere din Sibiu, aflate în diferite stadii de execuție: Ștrand (16 milioane de lei), Hipodrom I (tot 16 milioane de lei) și Hipodrom III (șapte milioane de lei). Pentru intervențiile în cartierul Terezian, unde contractul a fost semnat în luna decembrie a anului trecut, sumele alocate sunt de opt milioane de lei.

Lucrările din cartierele Sibiului au alocate aproape 40 de milioane de lei, în acest an 

Modernizarea iluminatului public – anunțată recent pentru 64 de străzi din Sibiu – este un proiect pentru care anul acesta au fost alocate 2,2 milioane de lei (din cele 8,67 de milioane de lei, la cât este estimată valoarea investiției). Lucrările vor avea loc în cadrul contractului-cadru de gestiune a iluminatului, semnat anul trecut cu Electro-Con Impex. 

„La dospit”: aproape 65 de milioane de lei

Bugetul pe anul în curs include și alocări bugetare în mod evident imposibil de cheltuit. Practic, este vorba de sume care - deși nu vor putea fi investite - au trebuit fi incluse într-un capitol bugetar. Spre exemplu, printre lucrările care ar urma finanțate din sursele proprii sunt enumerate ”cheltuieli proiectare – elaborare studii de fezabilitate, PUD-uri și PUZ-uri” în sumă de 13,7 milioane de lei. Alături de care mai sunt alocate alte 50 de milioane de lei pentru ”lucrări cartere teren (cadastru) și cheltuieli asimilate”.

Aceste sume sunt puse „la dospit” în condițiile în care bugetul mai include o listă cu ”alte cheltuieli de investiții pe 2021” în care sunt alocate 650.000 de lei pentru studiile aqua-park-ului (redenumit Complex de agrement și sport în zona La cascade), 600.000 de lei pentru studii de amenajare a parcului Sub Arini (iarăși un proiect din anii anteriori) sau 500.000 de lei pentru Gușterlandul promis în campania electorală. Planul urbanistic zonal din zona unui viitor Gușterland are alocate alte 500.000 de lei.

Cea mai mare sumă alocată pentru documentații urbanistice este cea pentru actualizarea Planului urbanistic general al Sibiului, contractată pentru aproximativ cinci milioane de lei în luna decembrie a anului trecut. Două milioane de lei sunt alocați în bugetul pe 2021 pentru cheltuielile generate de acest contract. 

Pentru fostul depozit de armament din Pădurea Dumbrava (unde Primăria ar avea în plan amenajarea unor spații pentru concerte, evenimente în aer liber, parc tematic) sunt alocate 420.000 de lei.

Ca noutate, administrația locală a alocat anul acesta 150.000 de lei pentru studii urbanistice în vederea amenajării unor viitoare terenuri de sport în stațiunea Păltiniș. 

La limită 

În bugetul din acest an sunt alocate sume și pentru o serie de proiecte ”rostogolite” de mai mulți ani (în sensul că au tot fost inițiate, dar din varii motive, implementarea a fost amânată). Printre cele mai mari este proiectul parcării de sub Piața 1 Decembrie (piața Gării), lucrare care are un buget total estimat la 12,5 milioane de lei, pentru anul în curs fiind alocate trei milioane de lei. Sumele sunt greu de crezut că vor fi cheltuite, având în vedere că parcarea este în faza de elaborare a proiectului tehnic (după care urmează lansarea procedurii pentru execuție).

Printre proiectele care apăreau și în bugetul de acum doi ani și apar și în cel propus în acest an se mai numără noul drum peste Câmpșor, între cartierele Ștrand și Turnișor (în 2019 era promisă proiectarea și apoi alocarea fondurilor pentru execuție). Anul acesta, în iulie, ar fi termenul de finalizare a contractului de proiectare și execuție a acestui drum, semnat cu Comtram (6,7 milioane de lei). Șansele ca termenul să fie respectat sunt mici, având în vedere că încă nu a fost demarată execuția lucrărilor. 9,5 milioane de lei sunt alocate în bugetul pe anul acesta pentru acest drum.

Deși lucrările de modernizare a pasajului pietonal din zona bulevardului Andrei Șaguna au mai fost scoase la licitație, fără succes, acum fiind în faza de depunere a ofertelor o nouă procedură, Primăria a alocat în bugetul din acest an 3,3 milioane de lei pentru lucrările de transformare a acestui pasaj într-unul ”digitalizat” (proiectul are în vedere și acoperirea unui perete cu ecrane video).

Liceul de Artă trebuia predat în aprilie 2020. În cel mai bun scenariu, va fi gata în 2022

Construcția noului Liceu de Artă, la fel, apărea și în bugetul pe anul 2019 și, cel mai probabil, va apărea și în bugetul din 2022. Continuarea lucrărilor (care nu au ajuns la nici 10% înaintea încheierii contractului cu Construcții SA în aprilie anul trecut) este în curs de atribuire publică în acest moment, bugetul alocat contractului fiind de 25 de milioane de lei.

Tot o lucrare mare (estimată la 17 milioane de lei) pentru care administrația locală speră să semneze anul acesta contractul de execuție este modernizarea vechiului drum din Păltiniș. Patru milioane de lei este suma alocată pentru acest proiect în 2021.

Bani „să fie”

Bugetul pe anul în curs cuprinde și câteva proiecte pentru care au fost alocate sume generoase, deși este evident că acestea nu vor putea fi cheltuite în acest an. Unul dintre cele mai ilustrative exemple în acest sens este consistenta alocație financiară pentru un viitor Centru de conferințe și spectacole în zona actualului teatru. Acest proiect încă se află la faza de prefezabilitate, administrația locală fiind așteptată să recepționeze documentația prealabilă, pe baza căreia mai apoi să angajeze firme pentru studiul de fezabilitate și, eventual, proiectul tehnic. Cu toate acestea, în bugetul Sibiului pentru anul în curs pentru acest proiect au fost alocate opt milioane de lei.

Tot o sumă greu de crezut că poate fi cheltuită în acest an este cea pentru documentațiile tehnico-economice necesare unui viitor tren periurban. Proiectul reapărut în discursul public o dată cu campania electorală de anul trecut și pentru care a fost semnat un protocol între Sibiu și Șelimbăr are alocat în bugetul orașului 2,5 milioane de lei.

La fel, bugetul pe anul în curs mai include 2,5 milioane de lei bugetate pentru documentațiile urbanistice necesare reamenajării pieței agroalimentare Cibin, cu o parcare deasupra. Proiect amânat de mai mulți ani din diferite motive și pe care, la scară mai mică (piață la parter, locuri de parcare la etajele superioare), Primăria Sibiu intenționează să îl replice în Vasile Aaron și la piața Rahova (pentru documentațiile urbanistice ale fiecărui proiect au fost alocate câte 350.000 de lei).

Probabil cel mai vechi proiect ”rostogolit” în fiecare an prin bugetul local al Sibiului este cel al reabilitării celor două poduri peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia și construirea unuia nou în zonă, pentru o legătură directă cu strada Maramureșului. În 2012 a fost realizat un prim studiu de fezabilitate al acestui proiect. În bugetul adoptat la începutul lui 2017, erau alocate sume pentru ”proiectare și execuție”, la fel ca și în acest an. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul local în luna noiembrie a anului trecut, bugetul necesar acestui proiect ar fi de 26,2 milioane de lei. Pentru anul în curs (când este așteptată lansarea procedurii de atribuire a execuției), bugetul Sibiului prevede o alocare de un milion de lei.

După nouă ani de studii, proiectul de modernizare al podurilor de peste Cibin este în stadiul de mai sus: o simulare

În faza de proiectare era cuprins în bugetul din 2019 proiectul de reparații capitale a cartierului Veterani. În 2020, la prezentarea bugetului, Primăria anunța că ”s-a inițiat un studiu de fezabilitate care să includă extinderea rețelelor de apă, canalizare și electricitate, amenajarea drumurilor, trotuarelor, zonelor verzi și a iluminatului public”. În bugetul din 2021, viabilizarea cartierului este prezentată la capitolul ”elaborarea documentațiilor-economice”, cu o alocare bugetară de 500.000 de lei,

Din fonduri europene

Printre cele mai consistente alocări financiare pentru acest an, dar din fonduri nerambursabile europene, sunt cele pentru amenajarea spațiilor de învățământ din Sibiu. Peste 46 de milioane de lei sunt alocate continuării sau achitării lucrărilor de la școlile gimnaziale nr. 1, nr. 21, Radu Selejan, I.L. Caragiale, Regele Ferdinand și Colegiul Tehnic Independența. Tot în cele aproape zece milioane de euro mai intră sumele alocate pentru construirea de creșe în incinta Grădiniței 36 și, respectiv, a Școlii nr. 1.

Pentru Spitalul clinic de pediatrie autoritățile locale speră să investească din fonduri europene peste 17 milioane de lei (dotarea ambulatoriului fiind cel mai mare proiect).

Anul acesta ar trebui să înceapă lucrările din fonduri nerambursabile și pentru un nou parc în cartierul Tilișca (opt milioane de lei alocați), la fel ca și la Centrul multifuncțional de pe str. Oțelarilor (alocări de 5,4 milioane de lei), respectiv Spațiul multifuncțional din cartierul Gușterița (alocări de două milioane de lei). Ultimele două proiecte ar urma să fie finalizate anul acesta.

Strada Podului, lucrare de aproximativ 2,5 milioane de euro, ar trebui finalizată în această primăvară

Tot din fonduri europene, administrația locală speră să reușească investiții de 11 milioane de lei pe Calea Dumbrăvii , 8,5 milioane de lei pe str. Podului și să finalizeze primul culoar dedicat deplasării cu bicicleta (cel dintre cartierul Ștrand și parcul Sub Arini), pentru care a alocat în buget 2,4 milioane de lei.

Din categoria ”să fie”, Primăria a alocat în bugetul pe anul în curs nu mai puțin de 21,8 milioane de lei pentru traseul pietonal și pentru bicicliști de-a lungul Cibinului. Proiectul se află în faza de lansare a procedurii pentru angajarea unui constructor, administrația locală sperând să aibă un contract semnat în vara acestui an. 11 luni ar fi perioada de execuție a acestui proiect de amenajare a malurilor Cibinului.

Ce mai vedem anul acesta: biciclete și autobuze

Anul acesta ar trebui finalizat proiectul lansat de mai bine de doi ani pentru amenajarea unui sistem de biciclete care pot fi închiriate de la 44 de stații automate amplasate în tot orașul. Proiectul are o alocare bugetară pe 2021 de mai bine de 13 milioane de lei, iar administrația locală speră să îl finalizeze anul acesta.

Anul acesta Sibiul ar trebui să fie împânzit cu 540 de biciclete de închiriat de la stații automate

Tot în acest an este așteptată furnizarea microbuzelor electrice pentru ”linia verde de transport” în jurul centrului istoric – 11,3 milioane de lei sunt alocate pentru acest proiect în acest an.

Cea mai consistentă alocare din fonduri nerambursabile este cea pentru achiziția a 40 de autobuze cu gaz natural comprimat: aproape 82 de milioane de lei este suma alocată pentru acest an. Este puțin probabil – la fel ca și în cazul altor proiecte – să fie cheltuită în acest an, din moment ce procedura de selecție a companiei care să furnizeze cele 40 de autobuze este încă în derulare (fiind aproape de final, e adevărat). 

În fine, alte 20 de milioane de lei din fonduri europene sunt prevăzute în buget pentru cele nouă autobuze electrice care ar urma aduse la Sibiu prin proiectul gestionat la nivel național de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice.

Din bani împrumutați

Din creditul accesat de Sibiu de la BERD în 2015 pentru modernizarea străzilor de pământ din oraș (cu termen inițial de finalizare a tragerilor în 2018) pentru anul acesta sunt alocări de 7,4 milioane de lei. Cele mai mari sume sunt alocate pentru modernizarea străzilor din pachetul Gușterița II (Bradului, Macazului, Viilor) – 2,9 milioane de lei.

Dublu față de cheltuielile din 2020

Bugetul-record estimat a reprezenta veniturile orașului în decurs acestui an reprezintă aproape dublul sumelor cheltuite anul trecut. În primele 11 luni ale anului trecut (perioada pentru care, deocamdată, a fost adoptată în Consiliul local Sibiu execuția bugetară), Primăria și serviciile din subordinea sa au cheltuit în total aproximativ 565 de milioane de lei. Din această sumă, aproape trei sferturi reprezintă cheltuielile de funcționare, restul de 25% fiind consemnate în dreptul investițiilor.

Cum s-au cheltuit banii sibienilor în 2020

Sursa: HCL 474 referitoare la execuția bugetară pe primele 11 luni ale anului 2020

În cazul Primăriei Sibiu, cele mai mari au fost cheltuielile secțiunii de funcționare – 300 de milioane de lei (față de o estimare de 442 de milioane de lei, la început de an).

La capitolul dezvoltare, Primăria Sibiu își propunea la începutul lui 2020 proiecte de peste 420 de milioane de lei, cele realizate fiind de 120 de milioane de lei.

Serviciile din subordinea Primăriei Sibiu au cheltuit pe partea de funcționare 122 de milioane de lei, investițiile realizate de aceste servicii fiind de 23 de milioane de lei (față de o estimare de peste 65 de milioane de lei).

Proiectul de buget al Sibiulu pe anul în curs este în dezbatere publică (sibienii care au eventuale propuneri sunt îndemnați să le transmită la adresa pms@sibiu.ro). Este de așteptat ca sumele prevăzute în proiectul făcut public să crească (în actualul proiect nu sunt actualizate sumele care se constituie din fondurile re-alocate prin intermediul Fiscului și al Consiliului Județean).

Consultă aici Proiectul de buget al municipiului Sibiul în 2021

Vizualizari: 6429

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Apolitic

Acum 2 luni

Propuneri trimise Primariei: -Desfiintarea a 5o de posturi din cele peste 100 de posturi ocupate de Politia Locala, servicul de ridicari masini sa fie externalizat. -Desfiintarea tuturor posturilor de casier din Primarie si trecerea la plata online a taxelor. -desfiintarea tuturor posturilor de contabil din toate departamentele si externalizarea acestui serviciu. -desfiintarea a majoritatii posturilor de sofer , cu exceptia soferilor pentru Primari si Viceprimari. - reducerea posturilor de directori si directori adj. -
Raspunde

Externalizatul

Acum 2 luni

Poate ai un interes cu externalizarile ! La acelasi buget pentru un serviciu prestat, cheltuielile proprii sau externalizate sunt egale - garantat matematic ! Externalizarea va fi susceptibila de interese oculte. In plus conceptul romanesc de "firme capusa" s-a redefinit in "servicii externalizate". Da, de acord cu optimizarea cheltuielilor. Dar nu furtisaguri vechi cu denumiri noi !
Raspunde

Marcian Radu

Acum 2 luni

"...proiectul care va consuma cea mai mare parte din excedentul bugetar al Sibiului ..." Adica cel mai scump proiect va fi si ce mai inutil. Nu va aduce nimic cetatenilor Sibiului decat cheltuieli. Cela care cat de cat vor aduce, gen asfaltari, noi legaturi rutiere, autobuze electrice etc... mai incolo ca nu e graba. Propune ridicarea unei statui primaritei FODOR. De bronz lucios, pentru cel mai incompetent primar din Romania, categoria orase mari! Sa stai tu cu C*** pe o gramada de bani si sa nu stii ce sa faci cu ei??!!! Parcari supra etajate/subterane, autobuze electrice cu GPS si aplicatie real-time, centura sud, parcuri ca in Germania/Luxemburg/SUA, gradinite ultradotate si in numar suficient etc...
Raspunde

BON

Acum 2 luni

La atâtea proiecte câte ne promite Primăria, cred că nu sunt destule firme de construcții în țară să le facă, iar Sibiul va fi un întreg șantier. Da' nu mă sperii prea tare, că sunt numai promisiuni, de ani de zile!
Raspunde

BON

Acum 2 luni

La atâtea proiecte câte ne promite Primăria, cred că nu sunt destule firme de construcții în țară să le facă, iar Sibiul va fi un întreg șantier. Da' nu mă sperii prea tare, că sunt numai promisiuni, de ani de zile!
Raspunde

Der Konig

Acum 2 luni

Cele câteva proiecte care au fost cu greu concepute se derulează extrem de anevoios, în bătaia de joc a executanților (vezi dezastrul Comtram din Ștrand, unde această nenorocire de firmă abonată la contracte, a abandonat utilajele și șantierul de jumătate de an, fără a fi sancționată de prăpădiții din primărie-Palade and Co.) Sibiul este orașul fără proiecte, care bate pasul pe loc de vreo 7-10 ani, fără viziune, fără un concept coerent și fără un viitor pe măsura dorințelor sibienilor. Oradea și Clujul sunt la ani lumină peste noi. Doamna Fodor și marea majoritate a celor din direcțiile cheie sunt de o incompetență și nepăsare înfiorătoare! La gunoiul istoriei!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

o idee cel putin TAMPITA la primaria condusa de "d-na Fodor"...la ei digitalizare inseamna un automat de la care sa poti sa printezi formulare...pe care trebuie sa le completezi cu pixul...NOAPTEA MINTII!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus