Vineri,
28.01.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Primarul din Mediaș: am semnat contracte cât bugetul de investiții al orașului pe șase ani

Primarul din Mediaș: am semnat contracte cât bugetul de investiții al orașului pe șase ani

Peste 30 de milioane este valoarea contractului de finanțare pentru modernizarea drumului Mediaș – Ighișul nou, contract semnat la zilele trecute de administrația din municipiul Mediaș. Noua finanțare se alătură și altor proiecte care, potrivit primarului din Mediaș, generează investiții de șase ori mai mari decât bugetul anual de dezvoltare al orașului.

30,57 milioane de lei este valoarea proiectului din fonduri europene nerambursabile, pentru care Primăria municipiului Mediaș a semnat contractul de finanțare la mijlocul săptămânii trecute. Din acești bani, în afara modernizării celor aproximativ opt kilometri de drum care leagă Mediașul de satul aparținător Ighișu Nou, va fi amenajată și o pistă pentru bicicliști între cele două localități. Este proiectul cu cea mai mare finanțare europeană nerambursabilă atrasă de Primăria Mediaș pentru modernizarea unui drum.

Noul contract de finanțare se alătură altor zece proiecte pentru care administrația municipiului Mediaș a atras fonduri europene nerambursabile, valoarea acestora fiind de aproximativ 140 de milioane de lei. Pe lângă aceste proiecte aflate în faza de implementare, alte trei sunt în faza de precontractare (valoarea fiind de peste 27 de milioane de lei), iar alte cinci (cu o valoare estimată la 40 de milioane de lei) în faza de evaluare.

Proiectele aflate deja în implementare vizează de la modernizarea și extinderea traseelor de transport public în municipiul Mediaș (proiect de 70 de milioane de lei), la amenajarea unui centru multifuncțional în zona fostei Școli tehnice de aviație, modernizări de școli, străzi, centrul istoric.

”În urma finanțărilor din fonduri europene nerambursabile atrase în ultima perioadă am atras sume echivalente cu bugetul propriu de investiții al Mediașului pe o perioadă de șase ani”, apreciază primarul Gheorghe Roman.

Cel mai mare proiect aflat în implementare la nivelul municipiului Mediaș este cel derulat de Apa Târnavei Mari, pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în zona de nord a județului – peste 702 milioane de lei. Mare parte din lucrările prevăzute în acest proiect vizează municipiul Mediaș.

Al doilea cel mai mare proiect este cel al centurii ocolitoare a Mediașului care, de anul trecut, a fost preluat de către autoritățile locale. ”Dacă Apa Târnavei Mari poate duce un proiect de 120 de milioane de euro, cu siguranță și Primăria Mediaș poate implementa un proiect de 50 de milioane de euro, la cât este estimat cel al variantei ocolitoare. Am decis să preluăm noi acest proiect, având în vedere ce s-a întâmplat până acum cu el: dacă stăm după guvernarea centrală să îl realizeze, probabil nu se va face niciodată. În plus, de această dată există și fonduri care pot fi accesate”, adaugă primarul Roman. El face referire la fondurile europene nerambursabile disponibile prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Trei asocieri de firme s-au înscris la licitația pentru actualizarea studiului de fezabilitate al centurii ocolitoare a Mediașului. Autoritățile locale speră să finalizeze evaluarea celor trei oferte și să atribuie acest contract estimat la 2,5 milioane de lei, fără TVA, la începutul lunii aprilie.

Vizualizari: 974

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 10 luni

Pana si primaria Mediasului este net superioara rebuturilor noastre!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus