Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Nicolae Nan s-a stins din viață. ”A murit o legendă a Sibiului”

Nicolae Nan s-a stins din viață. ”A murit o legendă a Sibiului”

Fost președinte al Consiliu Județean Sibiu, fost senator și deputat, Nicolae Nan s-a stins din viață în cursul dimineții de miercuri, la vârsta de 85 de ani.

Unul dintre cei mai influenți politicieni ai Sibiului, Nicolae Nan, a decedat miercuri dimineața. Potrivit apropiaților, decesul lui Nicolae Nan vine după ce acesta s-a îmbolnăvit de Covid-19, chiar dacă în luna februarie a acestui an a primit și rapelul vaccinului împotriva SARS-CoV-2.

Înmormântarea celui care a fost Nicolae Nan este programată sâmbătă la prânz, în Cimitirul municipal al Sibiului.

O pierdere pentru Sibiu

”A murit o legendă a Sibiului”, spune Ion Ariton, politician sibian care ”a crescut” alături de Nicolae Nan. ”Asupra vieții multora din toate domeniile și-a lăsat amprenta. Cel puțin generația noastră - Nicolae Neagu, Titi Mitea, Tuluc, Ariton și așa mai departe, dar și cea care a urmat, Cristi Bicher, Radu Scutea - a fost influențată de personalitatea lui Nicu Nan. Și nu doar în zona politică. Nicu Nan era angrenat, de fapt, în mai toate mediile. De la oameni de afaceri, la oameni din fotbal, oameni din Sănătate. Era peste tot”.

Între a-l descrie om politic sau om de administrație, Ion Ariton merge în cazul lui Nicu Nan pe a doua variantă. ”A fost om de administrație. Era, la un moment dat, unul dintre cei mai buni oameni de administrație din țară. A fost consultat de mai toate guvernările, începând de la cea condusă de Petre Roman și până la cea condusă de Emil Boc. Toți se consultau cu Nicu Nan pe probleme de administrație. Nu întâmplător a fost președinte al Comisiei de administrație din Camera Deputaților”, mai apreciază Ion Ariton.

Ilie Carabulea, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri ai Sibiului, amintește de modul în care Nicolae Nan s-a implicat în sprijinirea mediului de afaceri local. ”Din punctul meu de vedere, dispariția domnului Nicu Nan, care mi-a fost un prieten devotat și loial, reprezintă o mare pierdere pentru sibieni. El a fost spiritul de dezvoltare al Sibiului și înainte de 1989, când avea funcții importante, precum și după 1989, când a fost inclusiv prefect al Sibiului, președinte de Consiliu Județean... În majoritatea inițiativelor de dezvoltare pe care eu le-am avut de-a lungul anilor începând cu 1990 și până de curând, a fost consultantul meu, căruia i-am cerut păreri și de care am ținut cont în deciziile pe care le-am luat. Am fost în America alături de el la invitația unor instituții americane, am fost în Germania cu el în 1995, când mi-a făcut cunoștință cu o serie de români investitori acolo, care m-au ajutat mai apoi la consolidarea poziției Atlassib pe teritoriul Germaniei. Deci, pentru mine, Nicu Nan reprezintă o pierdere foarte mare. Îl voi păstra în memoria mea și a familiei mele”, spune Ilie Carabulea.

Teodor Birț: ”Mă aștepta cu ibricul de cafea dimineața la prima oră și povesteam foarte mult despre fotbal”

Viața lui Nicolae Nan este legată și de evoluția fotbalului sibian. Pentru care ”a însemnat foarte mult”, după cum spune Teodor Birț, fostul președinte al clubului sibian de fotbal FC Hermannstadt. ”Ceea ce a însemnat FC Inter și fotbalul sibian înainte de 1989 a purtat amprenta lui Nicu Nan în evoluție. S-a zbătut foarte mult și de aceea a influențat în bine foarte mult fotbalul sibian. Era genul de persoană care inclusiv căuta și umbla după jucători, se preocupa să le fie bine. Clar, a contat foarte mult implicarea domniei sale în ceea ce a însemnat Inter Sibiu. Eu am avut foarte multe discuții cu el și în ultima perioadă, cât m-am ocupat de FC Hermannstadt. Mă aștepta cu ibricul de cafea dimineața la prima oră și povesteam foarte mult despre fotbal: era la zi cu tot ce se întâmpla în continuare. E o pierdere pentru Sibiu dispariția lui Nicu Nan”, arată Teodor Birț.

Nicolae Neagu: ”În acest moment îmi scapă altul din administrație care să poată vorbească de realizări concrete, mari, de ansamblu”

Senatorul liberal Nicolae Neagu spune despre fostul său coleg de partid, Nicolae Nan, că alături de președintele Klaus Iohannis este singurul despre care se poate spune că a realizat ceva concret în administrație. ”A trecut prin multe și a lăsat amprente serioase la nivelul județului și al municipiului. Sunt multe lucruri pe care le-a început și le-a finalizat. După 1989 nu aș putea să spun alții, el și fostul primar, actualul președinte și cam atât. Și acum sunt unii care încearcă să le continue și nu reușesc să le așeze, trebuie timp. Sunt ei doi, în acest moment îmi scapă altul din administrație care să poată vorbească de realizări concrete, mari, de ansamblu. Avem primari în județ care au făcut lucruri foarte bune, lucruri grozave, dar lucruri așa de ansamblu, mari, nu sunt. În privat avem destule exemple, dar în domeniul public nu prea avem. A fost un om respectat”, a declarat Neagu.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei celui care a fost Nicolae Nan. ”Județul Sibiu este în doliu. Nicolae Nan nu mai este printre noi. Ne numărăm printre miile de sibieni care l-au cunoscut, care l-au admirat și iubit, care au colaborat cu el, care i-au fost alături în multiplele sale etape profesionale și politice. Activitatea sa în administrația publică locală, în politica locală și națională este apreciată și s-a bazat pe profesionalism, diplomație și carismă. Ni-l vom aminti ca un om tonic, activ, senin, lucid, analitic, cu viață socială de admirat, înconjurat de prieteni până în ultima parte a vieții. Nicolae Nan transmitea tuturor o bucurie de a fi și de a trăi. Longevitatea cu care a fost dăruit de Dumnezeu a făcut ca multe generații de tineri, printre care m-am numărat și eu, să îl cunoască și să învețe de la el. Știu ca era un bun sfătuitor și rețin toate sfaturile bune pe care mi le-a dat de când am devenit președintă a Consiliului Județean Sibiu. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Daniela Cîmpean.

Foto: Silvana Armat

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: Nicolae Nan

Vizualizari: 19213

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Rotariu

Acum 1 an

Dumnezeu sa-l odihneasca!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Coca larus

Acum 1 an

A murit o pensie specială. Champagne!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Dumnezeu sa-l odihneasca!...cat despre partea cu legenda nu ne mai aburiti!!!
Raspunde

Pavel Diaconu

Acum 1 an

Dumnezeu să-l odihnească în pace ! Condoleanțe familiei!
Raspunde

Sibiul intunecat

Acum 1 an

Nu am nimic cu persoana respectiva, dar e trist că ”spuma” politicii, administrației și mediului de afaceri sibiene se reduce la Neagu, Ariton, Carabulea și Birț. Asta spune enorm de multe despre ce fel de oameni au făcut jocurile în Sibiu în ultimii 30 de ani. Greu de conceput bacterii mai prăpădite, mizerabile și odioase decât aceștia. Bine, vor urma să facă declarații alții la fel: Ghișe, Aldea, Iordan, Trihenea și alte mari legende sibiene. Vai steaua noastră!
Raspunde

Drum bun dore prieteni si rude

Acum 1 an

D-zeu sa-l ierte si sa-i intareasca familia! Daca Sibiul ar fi avut sau ar avea mai multi cetateni atat de tenace ca dansul si in alte domenii ( invatamant, cercetare, medicina, inginerie etc.) poate eram mai aproape de orasele mari. De ce nu ne promovam elitele cetatii decat cand pleaca?
Raspunde

Culae

Acum 1 an

Dumnezeul sa il ierte!Un om fantastic!Condoleanțe familiei.
Raspunde

Emigrantul

Acum 1 an

Dumnezeu sa-l odihneasca! iliescu bine mersi?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus