Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
11°C

Planul urbanistic general al Sibiului, adoptat pe vremea lui Iohannis, va fi prelungit mai mulți ani

Planul urbanistic general al Sibiului, adoptat pe vremea lui Iohannis, va fi prelungit mai mulți ani

Deoarece procedurile de întocmire a unui nou plan urbanistic general sunt abia la început, conducerea Primăriei Sibiu solicită consilierilor locali să adopte o hotărâre de prelungire a valabilității a ”legii de căpătâi” în dezvoltarea urbanistică sibiană.

Actualul Plan urbanistic general al Sibiului a fost adoptat de Consiliul local Sibiu în aprilie 2011, cu un termen de valabilitate de zece ani, care expiră prin urmare la finele lunii viitoare. Un nou PUG al Sibiului nu va fi elaborat prea curând: contractul de realizare a unei noi documentații urbanistice generale a fost semnat abia în luna decembrie a anului trecut, pentru suma de 4,2 milioane de lei, plus TVA, termenul de finalizare fiind fixat în 11 decembrie 2023.

”Față de cele prezentate și analizând referatul de aprobare întocmit de primarul Astrid Cora Fodor, Direcția amenajarea teritoriului și urbanism propune Consiliului local prelungirea termenului de valabilitate a documentației de urbanism PUG Sibiu 2011 și a Regulamentului de urbanism aferent, până la intrarea în vigoare a actualizării Planului urbanistic general, elaborată de parteneriatul format între SC Daedalus Proiect SRL, în calitate de lider de parteneriat, și Centrul de cercetare proiectare, expertiză și consulting al Universității de urbanism «Ion Mincu» București și SC Intergraph Computer Services”, se arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru prelungirea valabilității PUG-ului. Proiectul va fi supus dezbaterii și votului consilierilor locali în ședința programată joi după-amiaza.

Actualul PUG al Sibiului a fost elaborat în perioada 2008 – 2010 de către societatea Planwerk din Cluj-Napoca, în perioada în care primar al Sibiului era Klaus Iohannis. Procedura de elaborare a unei astfel de documentații este extrem de complexă. Spre exemplu, în contextul în care mare parte din documentația elaborată de firma clujeană a putut fi supusă consultării publice încă din iulie 2009, PUG-ul a ajuns în faza de a fi votat de consilierii locali abia în aprilie 2011. Și asta din cauza numărului mare de instituții care, ulterior elaborării PUG-ului, sunt solicitate să avizeze documentația. Acum zece ani a fost nevoie de nu mai puțin de 23 de ștampile: de la cea a Ministerului Culturii, la cea a Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării.

Un PUG care se cerea modificat de cinci ani

Actuala conducere a Primăriei Sibiu considera că Planul urbanistic general al Sibiului trebuia modificat încă din 2016. ”Ulterior aprobării acestuia (PUG-ul din aprilie 2011 – n.r.) și până în prezent, au apărut elemente noi cu caracter director ce decurg din strategia locală de dezvoltare, oportunitatea realizării unor investiții cu implicații asupra unor părți determinante ale teritoriului reglementat prin planurile de amenajare a teritoriului sau de urbanism” sau ”în urma implementării Regulamentului local de urbanism, s-au constatat unele aspecte privind omisiuni față de definirea unor termeni sau necorelare cu prevederile legislației, care pe parcursul celor cinci ani a suferit modificări care fac inoperante prevederile documentațiilor aprobate” sunt două astfel de exemple de motive invocate în 2016 de către administrația locală pentru modificarea PUG-ului Sibiului.

Prin urmare, consilierii locali din acea perioadă au adoptat o hotărâre pentru efectuarea demersurilor de actualizare a documentului pe baza căruia sunt trasate direcțiile de dezvoltare ale orașului. 141.000 de lei, cu tot cu TVA, au fost alocați mai apoi pentru un contract semnat cu asocierea formată din a.plan, HIS România, Camera de comerț, industrie și agricultură a Sibiului și Biroul individual de arhitectură Andreea Tănase, pentru elaborarea temei de proiectare în vederea actualizării PUG-ului. 

Însă o nouă licitație pentru actualizarea propriu-zisă a Planului urbanistic general al Sibiului nu a mai fost lansată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7450

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 3 ani

E cazul sa mai spun ceva?
Raspunde

Mai mira pe cineva incompetenta fodor&co ?

Acum 3 ani

Eu zic sa prelungiti direct cu inca 10 ani, oricum nu s-a schimat nimic in oras din 2011 si nici pana in 2031 nu se va schimba nimic!
Raspunde

Adrian

Acum 3 ani

Acest PUZ e hartie igienica...la fel si putregaiul din urbanism care aproba aberatii de genul blocului de pe Distribuției...pe care il iei cu oglinda.. cu tot cu pietoni,pe imensul trotuar de 50 cm aprobat de putregaiul din urbanism
Raspunde

Marcian Radu

Acum 3 ani

Nu vi se pare normal? Adica clar ca nu stiau ca anul 2021 va mai veni. Toti au crezut ca prin 2016 vin extraterestrii si se termina cu totul...
Raspunde

Parc impadurit in Campsor pe bani europeni

Acum 3 ani

primarul inexistent fodor si pionii fdgr+pnl si-ar putea spala niste pacate si mandatele nule daca pentru prima data de la 1857 - cand s-a infiintat parcul Sub arini, ar modifica PUG-ul si ar creea un mare parc in Campsor, intre Strand si Turnisor - prin achizitii de terenuri si expropieri. Acolo sunt desenate acum in PUG, in mod stupid 3 strazi paralele cu latime totala de 65 de m, creeind premisele unui alt dezastru imobiliar hidos precum s-a tot facut la Sibiu de 30 de ani.
Raspunde

Search google

Acum 3 ani

Am citit bine? Daedalus Proiect intocmeste PUG-ul? Pai pentru cine nu stie, aceasta firma si cele inrudite cu marii arhitecti care lucreaza acolo, au proiectat in mare masura, aproape in exclusivitate, tot ce s-a construit in Cisnadie = Cart. Arhitectilor. Una din strazile de acolo poarta numele arhitectului initiator al grupului. Oare se schimba viziunea artistica la conceperea noului PUG, sau implementam solutiile si in Sibiu? Va place urbanismul din Cart. Arhitectilor?
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Planul urbanistic facut de prea laudatul predecesor era bantuit de tot felul de favoruri facute baronilor locali. Ma "bucura" enorm sa aud ca in loc sa reparam ce se mai poate repara o sa il aplicam inca multi ani de acum incolo. E o vorba, daca nu esti in stare lasa locul altcuiva. Problema e ca unii chhiar nu isi observa lipsa de putinta si dupa ce i-ai pus in post mare, acolo stau pana le dai unul si mai si sau pana la pensie.
Raspunde

Birtu

Acum 3 ani

Paris,Viena, pregatiti-va!! Va ajunge Sibiul din urma,ba chiar va depaseste! Vor migra occidentali la Sibiu ,la cum se pregatesc e.dilii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus