Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
6°C

După 20 de ani, Mocănița se apropie iar de Sibiu: liniile de cale ferată au fost scoase de sub asfaltul de la Cașolț

După 20 de ani, Mocănița se apropie iar de Sibiu: liniile de cale ferată au fost scoase de sub asfaltul de la Cașolț

În afară de traseul Cornățel – Hosman, mocănița va începe să circule în scop turistic și înspre Sibiu, mai precis până la Cașolț. Asta după ce liniile de cale ferată au fost scoase la lumină în zona trecerii la nivel din Cașolț.

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, va fi cea care va conduce locomotiva peste trecerea la nivel de cale ferată din Cașolț, în cadrul evenimentului programat sâmbătă, 17 aprilie, după ora 10:00. Și asta deoarece Drumuri și Poduri, societatea din subordinea CJ Sibiu, a realizat lucrările de reabilitare a trecerii la nivel cu calea ferată de pe DJ 106 – intersecție DJ 104G Cornățel în vederea racordării acesteia la drumul județean.

Acest sector de cale ferată (Cornățel - Cașolț) nu a mai fost folosit din 2001, de când CFR a decis închiderea mocăniței care circula între Sibiu și Agnita. În viitor, voluntarii Asociației Prietenii Mocăniței se vor concentra și la reabilitarea infrastructurii feroviare către Sibiu. “Redeschiderea acestei treceri la nivel reprezintă îndepărtarea primului obstacol din calea reparației liniei Mocăniței către Sibiu, deschizându-ne calea pentru trenurile de lucru necesare lucrărilor la linie pe sectorul Cornățel-Cașolț, pentru prima dată după închiderea liniei de către CFR, în anul 2001. Dacă restul provocărilor până la Cașolț le putem rezolva cu forțe proprii, această trecere la nivel ne-ar fi fost imposibil să o restaurăm, motiv pentru care suntem recunoscători Consiliului Județean Sibiu și societății Drumuri și Poduri SA Sibiu pentru promptitudine”, spune Mihai Blotor, președintele asociației Prietenii Mocăniței, potrivit unui comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului de către CJ Sibiu.

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, spune că efortul întins pe mulți ani al membrilor Asociației Prietenii Mocăniței este un ”exercițiu exemplar de reziliență”. ”Ne bucurăm că am putut contribui la deschiderea unui nou traseu. Pentru turismul județului Sibiu înseamnă un potențial nou de dezvoltare și știm cu toții că avem mare nevoie de asta”, afirmă Cîmpean, conform sursei citate.

Cursele regulate în scop turistic ale mocăniței au fost reluate de la începutul acestei luni, între stațiile Cornățel și Hosman (în fiecare zi de weekend, câte două curse pe zi). Peste 300 de persoane s-au plimbat cu mocănița în cele două weekenduri de până acum.

În cursul acestui an, pe linia de cale ferată îngustă urmează să fie pusă în circulație și o nouă locomotivă, achiziționată de Asociația Prietenii Mocăniței din fonduri europene. 

Citește și 237.900 de lei: Prietenii Mocăniței au cumpărat o locomotivă pentru linia Sibiu – Agnita

Sursa foto principală: Radu Tompa. Celelalte fotografii au fost transmise de CJ Sibiu

Vizualizari: 10786

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Dan mocofanu pardon mocanu

Acum 3 săptămâni

Poate se gandesc domnii si doamnele de la consiliu sa faca ceva si pentru tramvaiul din rasinari ca e de toata rusinea ca s-o lasat in paragina linia aia.....care ar fi trebuit extinsa, poate, pe toata calea dumbravii, pana la intersectia cu M Viteazu. Asta daca am fi avut niste autoritati cu creier, era deja facut....asa, ei s-au apucat acum sa distruga tit spatiul ala verde de langa padurea dumbrava, pentru a face niste parcari si a largi soseaua pentru o banda de autobuze. Gandire de primitivi...mai bine zis negandire.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus