Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cum funcționează alte secții ATI COVID din țară: diferențe de la aplicarea contenției și până la relația cu aparținătorii

Cum funcționează alte secții ATI COVID din țară: diferențe de la aplicarea contenției și până la relația cu aparținătorii

Reporterii Turnul Sfatului au făcut o serie de întrebări pe care le-au trimis mai multor secții ATI COVID ale unor spitale din țară, dar și celei din Spitalul Județean Sibiu pentru a vedea cum spun cei de acolo că se desfășoară activitatea la ei. Care sunt protocoalele pe care le respectă, în ce fel este făcută contenția (legarea pacientului de pat) și cum sunt aplicate tratamentele bolnavilor COVID internați pe ATI. Trei dintre aceste spitale au răspuns solicitării.  

Trei spitale au răspuns solicitării făcute de reporterii Turnul Sfatului pentru a vedea care sunt protocoalele în secțiile ATI COVID, cum sunt tratați pacienții și ce se abordează diferit. Este vorba despre Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și Spitalul Clinic Județean Sibiu. Diferențe între aceste secții sunt de la modul în care se aplică contenția și până la felul în care se ține legătura cu aparținătorii.

Răspunsul celor de la spitalul din Arad a venit miercuri, 13 aprilie.

La nivelul acestui spital funcționeză două secții de anestezie și terapie intensivă destinate pacienților infectați cu virusul SARS CoV-2: Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă II, cu un număr de 15 paturi, respectiv Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă IV, cu un număr de 12 paturi.

Am întrebat medicii de aici dacă pot decide administrarea sau neadministrarea medicamentelor sau a dozajelor din protocolul național în funcție de particularitatea fiecărui pacient diagnosticat cu COVID-19.

Reprezentanții spitalului au răspuns că medicii specialiști și primari din cadrul secțiilor ATI COVID-19 pot și decid, împreună cu medicul curant al pacientului, schema terapeutică a pacienților internați, ținând cont de recomandările Ghidului S.R.A.T.I., Ediția și Revizia 2/2 noiembrie 2020, de Protocolul de Tratament al Infecției cu Virusul SARS CoV-2 aprobat prin Ordin de Ministru, nr. 2.054/ 27 noiembrie 2020 și având în vedere comorbiditățile pacientului precum și complicațiile apărute pe parcursul infectării cu acest virus.

Mai jos vă prezentăm întrebările puse spitalului din Arad.

Care sunt cazurile în care pacienții internați pe secția ATI sunt legați ca să nu se rănească? Cum se aplică acest proces în secția dumneavoastră?

Contenționarea are rolul de a împiedica autoagresiunea sau agresiunea asupra colegilor din salon sau asupra personalului medical precum și de a împiedica smulgerea cateterelor, a măștilor de oxigen și a dispozitivelor de monitorizare. Contenția pacientului este prevăzută în toate tratatele de medicină, fiind un act medical care este permis oriunde, nu numai în țara noastră.

Astfel, la pacienții care prezintă riscul de apariție a acestor fenomene de autoagresiune sau agresiune asupra celor din jur – colegi de salon sau personal medical – se folosesc mijloace specifice de contenționare respectând protocolul existent.

Aparținătorii sunt înștiințați de starea pacientului ori de câte ori sună, deși numărul de aparținători care sună pentru același pacient în unele cazuri este destul de mare. În contextul pandemiei s-a acceptat comunicarea telefonică dintre personalul medical și aparținători, comunicare care înainte de pandemie nu era acceptată prin lege și care în unele cazuri a fost greșit înțeleasă de către populație. Astfel, la internarea în spital, în funcție de starea de conștiență și clinic-biologică, pacientul își exprimă acordul scris, cărei sau căror persoane să li se comunice informații despre starea de sănătate. Nu garantăm respectarea acestei dorințe a pacientului datorită faptului că nu putem idenitifica persoanele care solicită relații prin telefon. O veste bună constă în faptul că începând de sâmbătă, 10 aprilie, prin ordin de ministru, pacienții internați pe terapie intensivă pot fi vizitați de către un aparținător pentru maximum 15 minute. 

Atunci când un pacient cu alte afecțiuni ajunge pe secția ATI, fiind testat pozitiv pentru COVID-19 și are o schemă de tratament deja prescrisă sau un regim alimentar, în ce măsură se ține cont în secția dumneavoastră de aceste aspecte?

Pacienții ajung în secțiile de anestezie și terapie intensivă după ce au fost tratați pe alte secții de specialitate. Pacienții ajung cu o schemă de tratament prescrisă de către medicul curant împreună cu medici de alte specialități – în funcție de patologia pacientului. Astfel, când un pacient este transferat pe o secție de terapie intensivă – pe fondul agravării stării de sănătate – schema de tratament este păstrată, folosindu-se o schemă complexă bazată pe necesitățile pacientului.

Tipul de alimentație precum și calea de administrare a acesteia sunt adaptate nevoilor pacientului, acesta beneficiind atât de alimentație enterală cât și de alimentație parenterală, în funcție de statusul pacientului și de necesarul caloric al fiecăruia.

Care sunt cazurile în care pacienții din Secția ATI COVID-19 a spitalului dumneavoastră sunt sedați? Care sunt sedativele pe care le administrați și în ce doze?

În secțiile de terapie intensivă sunt admiși pacienții care îndeplinesc Criteriile de Admisie în ATI prevăzute în Ordinul 1.500/2009. Conform acestui ordin, pacienții admiși pe terapie intensivă sunt cu forme grave de boală, sunt pacienți care au cel puțin o insuficiență de organ care, în absența terapiei specifice, ar duce la deces într-un timp foarte scurt. Tehnicile avansate de tratament folosite în terapie intensivă sunt greu de suportat de pacientul conștient, cu atât mai puțin de către pacientul aflat într-o stare avansată de hipoxie dată de afectarea pulmonară în contextul infecției cu virusul SARS CoV-2.

Sedarea se efectuează după criterii bine stabilite, medicamentele utilizate pentru sedare se aleg tot în funcție de pacient iar dozele administrate sunt cele recomandate în ghidurile terapeutice și sunt ajustate în funcție de răspunsul pacienților.

Pe ce perioadă de timp sunt sedați pacienții dumneavoastră?

Perioada sedării variază în funcție de necesitățile fiecărui pacient în parte.

Câți medici specialiști formează echipa ATI din zona roșie și câți medici rezidenți?

Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă IV COVID-19 este un compartiment nou înființat la începutul pandemiei și are în structura sa 12 paturi cu doi medici de terapie intensivă și un medic rezident. Gărzile sunt asigurate prin rotație de către medici din celelalte secții.

Secția Clinică ATI II, în această perioadă secție COVID-19, are 15 paturi și patru medici specialiști și primari și șapte medici rezidenți, gărzile fiind asigurate cu medici din cadrul secției dar și prin rotație cu medici de pe celelalte secții de Terapie Intensivă.

În ce măsură medicii specialiști intră pe Secția ATI Covid-19 și care sunt procedurile de care se ocupă medicul specialist?

Medicii intră în zona roșie atât la programul de lucru cât și în gardă. La programul de lucru este permanent cel puțin un medic în zona roșie, dacă situația o impune chiar doi, iar în timpul gărzii medicul intră ori de câte ori este nevoie.

Pe parcursul internării unui pacient care este relația cadrelor medicale cu aparținătorii? În ce măsură medicii pot vorbi cu aparținătorii despre starea pacientului?

Medicii oferă informații telefonic aparținătorilor iar în cazul în care aparținătorii vin în curtea spitalului pentru a se interesa de starea pacienților, medicul, dacă nu este în zona roșie, vine să discute personal cu aceștia. În cazul în care medicul nu poate ieși la aparținători pentru că este în zona roșie, atunci aceștia sunt rugați să aștepte sau să revină.

De asemenea, pentru a facilita comunicarea dintre pacienți și aparținători, medicii au introdus un telefon mobil în zona roșie unde aparținătorii pot suna să vorbească cu pacienții care pot coopera. 

Câți pacienți au fost internați de la începutul pandemiei și până acum, câți s-au vindecat și câți au decedat?

De la începutul pandemiei până pe data de 25 martie, au fost internați 428 de pacienți dintre care 276 au decedat, iar 152 au fost vindecați sau transferați în zona verde.

Secția Clinică ATI II: De la începutul pandemiei au fost internați 555 și au decedat 338 de pacienți.

Există medic psiholog în cadrul Secției ATI Covid-19?

În secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ajung pacienții cu insuficiențe grave, pacienți cu care se comunică foarte greu sau deloc. Nu avem psihologi angajați pe secțiile de terapie intensivă însă avem psihologi angajați în spital și se solicită consult psihologic de fiecare dată când este necesar. De asemenea se are în vedere angajarea unui psiholog pe secțiile de terapie intensivă.

Câte reclamații ați primit din partea pacienților și aparținătorilor cu privire la tratamentele medicale și serviciile profesionale oferite de Secția ATI Covid?

Nu am primit reclamații la nivelul unității din partea pacienților sau aparținătorilor.

La Institutul „Marius Nasta” contenționarea se face pentru maxim 4 ore

Aceleași întrebări au fost trimise și către reprezentanții Institutului „Maius Nasta” din București, unitatea medicală cu una dintre cele mai mici rate de mortalitate pe secția ATI COVID. Răspunsurile lor au fost trimise în 17 martie.

Acesția spun că pe secție administrarea medicamentelor se face în concordanță cu ghidurile naționale și internaționale respectând avizele obținute pentru medicamentele din UE și România, alegerea tipului de medicamente fiind la latitudinea medicului curant în funcție de tipul de afectare, complicațiile și comorbidițățile pacientului.

Care sunt cazurile în care pacienții internați pe secția ATI sunt legați ca să nu se rănească? Cum se aplică acest proces în secția dumneavoastră?

Stabilirea intervenției prin contenție o stabilește medical. Manevra este realizată de întreaga echipă, cu respectarea procedurii interne PO-CJ-03 ediția 1, revizia 1, în vigoare. Dacă pacientul este sau devine agresiv și poate pune în pericol viața lui și a celor din jur, medicul de gardă/curant poate decide restrângerea libertății de mișcare a pacientului prin contenționare. În cazul în care toate intervențiile terapeutice uzuale folosite pentru a salva de la un pericol real și concret viața, integritatea corporală sau sănătatea pacientului sau a unei alte persoane eșuează, se poate recurge la restricționarea libertății de mișcare a pacientului prin mijloace specifice protejate. Măsurile specifice protejate pot fi aplicate pe principiul minimei restricții, proporțional cu gradul de pericol. Contenționarea se folosește doar dacă aplicarea celor mai puțin restrictive tehnici a fost neadecvată sau insuficientă pentru a preveni orice lovire sau vătămare.

Utilizarea mijloacelor de contenționare trebuie autorizată în prealabil de către medicul șef de secție de gardă cu excepția cazurilor în care urgența nu permite acest lucru, situație care va fi de îndată dusă la cunoștința medicului șef de secție/de gardă. Utilizarea și încetarea utilizării oricărui mijloc de contenționare se consemnează într-un registru special, întocmite către fiecare secție.

Contenționarea trebuie aplicată pe o durată cât mai scurtă de timp posibil și nu poate depăși patru ore.

În situația în care imobilizarea nu a fost inițiată din dispoziția medicului acesta va fi informat de urgență în maximum 30 de minute. Contenția poate fi efectuată doar pe perioada necesară prevenirii rănirii pacientului sau a celorlalți.

Atunci când un pacient cu alte afecțiuni ajunge pe secția ATI, fiind testat pozitiv pentru COVID-19 și are o schemă de tratament deja prescrisă sau un regim alimentar, în ce măsură se ține cont în secția dumneavoastră de aceste aspecte?

În secția ATI se tratează pacientul cu toate comorbiditățile pe care acesta le prezintă, ajustarea schemei se face doar în corelație cu evoluția afecțiunii de bază, complicațiile afecțiunilor asociate și eventualele indicații de la controalele interdisciplinare necesare în timpul internării.

Care sunt cazurile în care pacienții din Secția ATI COVID-19 a spitalului dumneavoastră sunt sedați? Care sunt sedativele pe care le administrați și în ce doze?

Indicațiile de sedare le restabilește medicul currant/de gardă în funcție de nevoia pacientului, de patologia asociată a pacientului, dozele fiind în conformitate cu recomandările din prospect și procedura internă.

Pe ce perioadă de timp sunt sedați pacienții dumneavoastră?

Perioada de timp pentru care se recomandă sedarea o stabilește medicul în funcție de patologia pacientului și comorbiditățile pe care acesta le prezintă.

Câți medici specialiști formează echipa ATI din zona roșie și câți medici rezidenți?

În secția a ATI sunt două linii de gardă asigurate de 5 medici primari și specialiști ATI și 5 medici rezidenți.

În ce măsură medicii specialiști intră pe Secția ATI Covid-19 și care sunt procedurile de care se ocupă medicul specialist?

Toți medicii specialiști și primari ATI intră în secția ATI COVID și realizează proceduri specifice nivelului de competență, medicii rezidenți fiind asistați la unele manevre sau de câte ori solicită acest lucru de medicul specialist sau primar care este coordonatorul gărzii. De asemenea, medicul participă activ în echipă necesară îngrijirii pacientului și asigurării manevrelor de prone position și tolerare.

Pe parcursul internării unui pacient care este relația cadrelor medicale cu aparținătorii? În ce măsură medicii pot vorbi cu aparținătorii despre starea pacientului?

Comunicarea cu aparținătorii se face conform procedurii operaționale COVID nr. 413, ediția V, revizia 2, anexa 13, din Institutul de Pneumologie Marius Nasta:

Comunicarea cu aparținătorii pacienților internați în zona COVID se face la numărul de telefon 0770.74.26.81, respectând următorii pași:

- comunicarea informațiilor va fi făcută exclusiv de medic,

- intervalul de comunicare este între orele 14 și 16,

- se comunică informațiile despre pacient numai persoanelor desemnate de pacient, conform legii,

- pentru a verifica că se realizează comunicarea cu persoana desemnată de pacient vor adresa câteva întrebări de verificare (adresa pacientului, vârsta) iar convorbirea telefonică va fi notată în foaia pacientului - numele persoanei care a oferit informații, ora și data, numele persoanei căreia i s-au oferit informații.

Pentru restul secțiilor, comunicarea aparținătorilor cu medicul curant se face în intervalul 13-15, după o programare prealabilă. Întâlnirea se va realiza exclusiv într-o cameră special desemnată. Aparținătorii pacienților din secția ATI sunt apelați zilnic sau ori de câte ori este nevoie de medicul de gardă pentru că, activitatea din secția ATI fiind extrem de solicitantă, intervalul orar nu poate fi precizat cu exactitate.

Câți pacienți au fost internați de la începutul pandemiei și până acum, câți s-au vindecat și câți au decedat?

Secția ATI COVID are active 15 paturi din care opt paturi în Unitatea ATI mobile, iar secția ATI nonCOVID are 20 de paturi. De la începutul pandemiei au fost internați în ATI COVID 305 pacienți, dintr-un total de 1875 pacienți COVID internați în institut. Numărul deceselor din secția ATI COVID este la data prezentei de 152 de pacienți.

 

La Spitalul Clinc Județean Sibiu nu există un registru al convorbirilor cu aparținătorii

Întrebările au fost trimise și reprezentanților Spitalului Clinic Județean Sibiu. Răspunsurile au fost tranmise pe data de 30 martie.

În ceea ce privește decizia medicilor în legătură cu administrarea sau neadministrarea medicamentelor sau a dozajelor din protocol, aceștia spun că „așa zisele ”protocoale” care se referă la tratamentul bolnavilor, indiferent despre ce boală este vorba, sunt de fapt ghiduri de tratament formate din recomandări de tratament. Aceste tratamente au grade de recomandare mai puternice sau mai slabe (în funcție de dovezile științifice ale momentului) dar niciodată nu au efect de lege. În momentul actual, activitatea ATI Covid are ca suport științific Ghidul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) Revizia 2/02.11.2020 referitor la ”Terapia intensivă a pacientului critic cu boală Covid”. Repet, activitatea are ca suport științific ghidul SRATI, dar zilnic cunoștințele noastre despre Covid 19 se actualizează. În acest context, medicul specialist are dreptul să inițieze, să modifice sau să întrerupă un tratament prevăzut în ghiduri, în funcție de particularitățile cazului (vârstă, boli asociate, profil beneficiu/risc), având în vedere cunoștințele științifice ale momentului și buna sa credință”.  

Care sunt cazurile în care pacienții internați pe secția ATI sunt legați ca să nu se rănească? Cum se aplică acest proces?

Contenția mecanică (legarea de pat) a pacienților se practică în toate secțiile de terapie intensivă, fiind utilă la pacienții agitați până când se instalează efectul sedativelor administrate sau atunci când creșterea dozelor de sedative poate duce la instalarea unor reacții adverse amenințătoare de viață. Un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilației mecanice. Pentru această practică există protocoale. Contenția se realizează cu centuri de contenție, care sunt echipamente medicale speciale pentru această procedură. Da, aparținătorii sunt înștiințați.

Așa cum am mai precizat, în cadrul SCJU Sibiu există o procedură privind contenționarea pacienților. Aceasta stabilește modul de lucru privind contenționarea, având drept scop aplicarea tratamentului și evitarea riscurilor de auto-accidentare a pacienților sau accidentarea personalului medical și nemedical din cadrul SCJU Sibiu.

În condițiile în care procedurile de contenție sunt reglementate doar conform prevederilor Legii nr. 487/2002 a sănătății mintale si a protecției persoanelor cu tulburări psihice, cu modificările și completările ulterioare, subliniem că legea respectivă face referire la pacienții psihiatrici iar pacienții internați în cadrul secției ATI se află într-o situație particulară, cu o specificitate aparte, care excede prevederile acesteia. Astfel, ținând cont de acest fapt, medicii din cadrul secției ATI a SCJU Sibiu au înaintat o adresă către Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă cu privire la necesitatea emiterii unui ghid care să specifice proceduri de contenție adaptate pacienților ATI și particularității tratamentelor din această secție.

Atunci când un pacient cu alte afecțiuni ajunge pe secția ATI, fiind testat pozitiv pentru COVID-19 și are o schemă de tratament deja prescrisă sau un regim alimentar, în ce măsură se ține cont în secția dumneavoastră de aceste aspecte?

Se ține cont de toate tratamentele necesare. Pacienții din terapie intensivă nu tolerează administrarea medicației pe gură sau efectul acesteia este impredictibil datorită suferinței intestinale în cadrul disfuncției multiple de organe, mai ales la pacienții Covid. La acești pacienți, administrarea medicației se face injectabil cu rara excepție a medicamentelor care nu au formă injectabilă. Regimul alimentar este întotdeauna adaptat bolilor asociate ale pacienților Covid. Acesta se administrează pe gură la pacienții cu care se poate colabora sau pe sondă nazo-gastrică la cei care nu colaborează, existând soluții nutritive speciale pentru aceste situații.

Care sunt cazurile în care pacienții din secția ATI COVID ai spitalului sunt sedați? Care sunt sedativele pe care le administrați și în ce doze?

Contenția mecanică sau medicamentoasă este adaptată fiecărui pacient în parte.

Sedarea în terapie intensivă se face doar la pacienții agitați pentru ca aceștia să nu-și inducă leziuni proprii. De asemenea, sedarea are rol anxiolitic la această grupă de pacienți supuși unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cât mai mici, titrate, specifice fiecărui pacient, de medicație sedativă astfel ca acestea să nu inducă reacții adverse severe. La pacienții cu intubație orotraheală (IOT) sunt necesare niveluri de sedare mult mai profunde pentru ca aceștia să poată tolera tehnicile de ventilație mecanică.

Modalitatea și medicația folosită pentru sedare este cea prevăzută în Ghidul SRATI privind sedarea și analgezia la pacientul critic aprobat prin Ord. 1529/23.12.2010. 

Pe ce perioadă de timp sunt sedați pacienții dumneavoastră?

Perioada de sedare este adaptată fiecărui pacient în parte. Zilnic se întrerupe sedarea (fereastră de sedare) pentru evaluarea neurologică și pentru încercarea desprinderii de ventilația mecanică.

Câți medici specialiști formează echipa secției ATI din zona roșie și câți medici rezidenți?

În cadrul Secției ATI lucrează 41 de medici dintre care: 10 medici primari, 3 medici specialiști și 28 de rezidenți. Toți medicii lucrează, în funcție de necesități, atât în ATI-roșu cât și în zona ATI-verde. Activitatea se desfășoară conform unui program bine stabilit, pentru a asigura continuitatea activității de anestezie și terapie intensivă în tot spitalul.

În ce măsură medicii specialiști intră în secția ATI COVID și care sunt procedurile de care se ocupă medicul specialist?

Medicii alocați zonei roșii își desfășoară activitatea conform unui program bine stabilit de către medicul coordonator ATI Covid, în timpul căruia sunt consultați pacienții, se stabilește conduita terapeutică și se realizează tehnicile medicale necesare. Pacienților li se acordă asistența medicală pe tot parcursul internării (24/24, 7/7) iar evoluția acestora este continuu monitorizată. În timpul turei de dimineață (de 7 ore), medicii (primari, specialiștii și rezidenți) consultă pacienții, se stabilește conduita terapeutică și se realizează tehnicile medicale care pot fi realizate doar de către un medic. Pe perioada gărzii, medicii intră în zona roșie la fiecare internare, la contravizită și de câte ori starea pacienților o necesită.

Subliniem că în secțiile Covid și în zona roșie ATI se află permanent personal medical care monitorizează pacienții.

Pe parcursul internării unui pacient care este relația cadrelor medicale cu aparținătorii? În ce măsură medicii pot vorbi cu aparținătorii despre starea pacientului? Există un registru în care convorbirile cu aparținătorii să fie notate?

Informațiile de ordin medical cu privire la starea pacienților, evoluția acestora, situația diagnostică și terapeutică din perioada internării pot fi solicitate doar de către aparținătorii desemnați ai pacienților și pot fi furnizate, în condițiile legii, de către personalul medical de specialitate. SCJU Sibiu are elaborată și implementată o procedură de comunicare cu aparținătorii privind tipul si nivelul informațiilor medicale ce pot fi transmise și modalitatea prin care se face acest lucru. Conform acesteia, SCJU Sibiu pune la dispoziția aparținătorilor desemnați ai pacienților cu Covid-19 mai multe numere de telefon din secțiile Covid și ATI-Covid, unde se pot obține informații despre pacienți în cadrul unui anumit program. Numerele de telefon și programul sunt disponibile pe pagina web a spitalului.

Nu există un registru al convorbirilor telefonice cu aparținătorii.

Câte locuri are secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu, câți pacienți au fost internați de la începutul pandemiei și până acum, câți au supraviețuit și câți au decedat?

În momentul de față, SCJU Sibiu dispune în construcțiile modulare de 28 de paturi ATI pentru pacienții Covid în stare foarte gravă. Capacitatea ATI Covid a SCJU Sibiu a crescut de la 12 la 28 de paturi în ultimul an. Capacitatea de preluare pe ATI pentru pacienții Covid situează județul Sibiu pe locul 9 în țară raportat la numărul de paturi și pe locul 6 raportat la nr. de paturi pe locuitor. 

De la începutul pandemiei și până în data de 29 martie, în cadrul secției ATI –Covid au fost internați 648 pacienți din care decese 459, externări 164, și în prezent sunt internați 28 de pacienți. Datele sunt într-o dinamică permanentă.

Câte reclamații ați primit din partea pacienților și aparținătorilor cu privire la tratamentele medicale și serviciile profesionale oferite de Secția ATI COVID?

Conform datelor din momentul de față, în ultimul an s-au primit două sesizări/plângeri cu privire la activitatea din zona ATI-Covid.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus