Luni,
20.09.2021
Innorat
Acum
12°C

S-a rezolvat problema copiilor din centrele DGASPC: Se repară gardul!

S-a rezolvat problema copiilor din centrele DGASPC: Se repară gardul!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și directoarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Florica Cherecheș, au anunțat ieri în Sibiu că s-au rezolvat problemele relatate în presă legate de centrele de îngrijire ale Direcției Județene pentru Protecția Copilului: Consiliul Județean a acționat cu fermitate, un gard a fost reparat, fosta directoare a fost înlocuită și unii angajați au fost sancționați.

În realitate, condițiile din centre au rămas aceleași: personal mult prea puțin, buget mic, lipsesc în continuare specialiști, iar persoanele incomode au fost îndepărtate.

Istoric

Turnul Sfatului scria în 11 aprilie despre situația din centrele DGASPC Sibiu, după ce un control al ANPDCA dezvăluia o situație absolut dezastruoasă. În timpul documentării acestui articol, directoarea DGASPC, Laura Vîlsan, își anunță demisia, iar Consiliul Județean pune un director interimar. După acest articol, un angajat din Complexul de Servicii Comunitare Prichindelul dezvăluie situația din interior: situație în continuare critică, fără șanse de a fi schimbată. Între timp, persoana a fost marginalizată, fiind obligată să-și prezinte demisia, iar ministrul Muncii și directoarea ANPDCA anunță succes pe linie.

Raluca Turcan: ”A existat un blocaj de colaborare între Consiliul Județean și o instituție din Consiliul Județean

Ministrul Raluca Turcan spune că a fost identificată sursa problemelor: fosta conducere a DGASPC. ”Am citit acel raport, am văzut și o parte din mediatizare și, în același timp, îmi pare rău că – o dată cu mediatizarea, nu s-a evidențiat încă un aspect. Și anume că aici a existat un blocaj de colaborare între Consiliul Județean și o instituție din Consiliul Județean. Am mai întâlnit astfel de probleme și în alte locuri din țară și consecința a fost similară. De aceea, pot să spun că susțin fermitatea cu care CJ a intervenit în rezolvarea problemelor identificate în acel raport, în consultarea pe care o realizează în permanent cu ANPDCA și cu Ministerul Muncii. Eu am convingerea că, în scurt timp, Sibiul va recupera acest handicap din perspectiva calității serviciilor sociale, care a fost generat dintr-un blocaj de colaborare între două instituții ale statului. Și acest blocaj, din nefericire, a avut o acoperire legală. Adică, legea în România face ca atunci când identifici probleme precum cele evidențiate de ANPDCA, cel în cauză să le rezolve nu are pârghiile legale suficiente pentru a interveni. Și acesta este un alt aspect la care noi lucrăm. O dată cu legile de îmbunătățire a asistenței sociale vom veni și cu soluții pentru a preveni astfel de situații”, a declarat Turcan, ieri.

Florica Cherecheș, ANPDCA: Era un gard rupt, pe acolo ies tinerii din centru

Directoarea ANPDCA, Florica Cherecheș, spune la rândul său că problemele sunt în curs de rezolvare. Vor veni banii de la buget, iar gardul pe unde ieșeau copiii dintr-un centru va fi reparat, în plus, urmând a fi montate camere de luat vederi. ”Au fost vreo 20 de pagini de măsuri pe care corpul nostru de control le-a lăsat la DGASPC în urma acelui control. Marea majoritate a măsurilor au fost realizate, ni s-a raportat acest lucru. Au rămas două categorii de măsuri în curs de realizare sau nerealizate. Cele în curs de realizare sunt cele care presupun alocare bugetară. Neavând bugetul pe acest an, nu s-au putut face încă. Era vorba de investiții în camere de luat vederi, în gard, acolo era rupt și se știa că pe acolo ies tinerii din centru. A doua categorie de măsuri neîndeplinite ține de personal și măsurile de cercetare disciplinară, care a fost solicitată pentru cei care nu și-au făcut treaba. Toate modificările legislative la legea pentru protecția copilului, legea adopție, au început să includă măsuri disciplinare împotriva celor care nu își fac treaba. De exemplu, cei care țin în sistemul de protecție copiii prea mult fără să îi declare adoptabili sau, mai știu eu, alte lucruri. Nu că ne dorim noi să penalizăm pe cineva, dar este cazul să își asume fiecare sarcinile conform fișei postului. Chiar dacă noi am atras atenția fostei directoare prin solicitări, pe care, apoi, le-am trimis și Consiliului județean, de sprijin pentru fosta directoare, astfel încât să înceapă cercetarea disciplinară împotriva acelor angajați. Am văzut că au fost angajați pe «lista neagră» care s-au pensionat sau care au încetat raporturile de muncă, iar celelalte sper ca noua conducere a DGASPC să se uite pe fiecare caz în parte și a lua măsurile care se impun, pentru a da un exemplu că nu mai putem merge așa cum s-a mers până acum”, susține Florica Cherecheș.

Cum se vede situația dinăuntru

Din interiorul centrelor, situația este total schimbată față de prezentările oficiale. Angajații se plâng de numărul extrem de mic al îngrijitorilor, de faptul că nu există specialiști, psihologi, asistente medicale pentru copii, că statele de funcții sunt umplute de oameni care nu ajută cu nimic, că nu există nici acum o colaborare cu conducerea instituției și că alocările financiare sunt extrem de mici. Gardul rupt, cea mai mică problemă, pentru că ”rup ușa de la intrare”, copiii fiind aduși înapoi în centru de poliție. „Avem o lipsă acută de personal, sunt chemați oamenii din concediu și cu toate acestea se fac restructurări. Se lucrează deseori câte o persoană pe schimb, suntem nevoiți să mergem după mâncare, cu hainele la spălat, cu gunoiul, la internări și în tot acest timp copiii rămân singuri, nesupravegheați. Lucrăm cu beneficiari care comit infracțiuni fără asistent medical. Aproape toți beneficiarii sunt pe tratament psihiatric. Direcția cunoaște aceste lucruri însă nu face nimic pentru a se rezolva aceste probleme”, ne-au transmis salariații DGASPC.

La Complexul de servicii “Prichindelul” Sibiu, angajații susțin că se petrec anomalii care-i determină să-și caute altceva de muncă. ”Noi nu avem psiholog de aproape doi ani. Este o doamnă care vine patru ore de doar două luni, însă nu e suficient. În Centrul Prichindelul mai sunt doi psihologi care sunt formați pentru copiii cu autism, însă acești copii nu există. Psihologii șomează, pentru că nu intră peste celelalte cazuri. Nu sunt implicați în consilierea beneficiarilor din centru, menționez că ne aflăm într-o situație de criză, însă niciun specialist din cadrul DGASPC CS Prichindelul nu acordă niciun ajutor. Lucrăm cu copii agresivi, care nu doresc să rămână în centru, copii cu grave probleme de comportament. Am informat în scris și telefonic Direcția, am cerut ajutorul specialiștilor din cadrul Direcției, însă tot timpul fără rezultat”, susține unul din angajații din centru.

”Minorul fugit din centru azi-noapte a fost prins la furat în Mall Șelimbăr și adus de Poliția Șelimbăr înapoi în CPU Prichindelul, printre copiii care au nevoie de protecție, cât și personalul. După ce a plecat agentul de poliție, minorul a mers la baie, după care a ieșit din centru pe ușa de la intrare, pe care tot el a rupt-o cu o noapte înainte. Atunci a fugit cu un alt minor, un tovarăș. Acesta a prezentat un comportament ciudat, ca și cum ar fi consumat alcool sau substanțe interzise. Acest minor are dosare și revine în CPU. Nu e prima dată când se întâmplă acest lucru și Direcția nu rezolvă nimic. Am ajuns să mergem cu teamă la servici. Minorii își schimbă comportamentul de la un minut la altul. Lucrăm și câte o persoană pe schimb și când avem internare, suntem nevoiți să lăsăm copiii singuri pentru a putea face internarea. Colegele de noapte lucrează câte una pe tură”.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Munteanu

Acum 4 luni

Puneti-o directoare pe Mihaela Tolciu ca rezolva totul!
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 4 luni

Hai sa fim seriosi. In primul rand absolut toti se plang daca-i intrebi. Indiferent ca e vb de un magazin de incaltaminte, o ferma de gaini, un spital sau o casa de nebuni. Dupa cum se exprima plangacioii de la acest centru, le-ar trebui o armata de paznici, vreo 20 de specialisti psihologi, vreo 50 de ingrijitori...ca sa ce? Ca sa ingrijeasca niste minori? Cati`? Nu apare nicaieri in articol cati minori sunt la Prichindelu' si cati angajati? Va rup usile? Pai si ce e de facut? Ori puneti usi masive de fier, ori ii legati de paturi ori ii inchideti in celule ca la puscarie. ca nu toti sunt autisti sau debili minal. Majoritatea sunt doar derbedei care au nevoie de un sut in cur si de o palma dupa ceafa, nu de psihiatru!
Raspunde

Marioara

Acum 4 luni

Hmmm... Crezi ca are cineva curajul sa-i bata? Unii dintre ei sunt vlajgani si ti-o dau inapoi, altii isi cunosc drepturile si te reclama! Nu-i usor! O fata de la Cisnadia, de la Satele copiilor a sarit la maica-sa cu cutitul, pe la 14 anii, a fugt de acasa, iar la 17 ani avea deja 2 copii dati in plasament! Majorittea celor de acolo, daca nu sunt bolnavi, sunt un dezastru... Vorba aceea: in afara-i reparat gardul, inauntru-i leopardul!
Raspunde

Contra

Acum 4 luni

In afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul!
Raspunde

Marius Iuga

Acum 4 luni

Consiliul Județean e pe lângă subiect, nimeni de acolo nu cunoaște situația generală din DGASPC. Raluca Turcan e doar o **** care minte la fiecare respirație. Niciodată Turcan și CJ nu vor izbuti să reformeze Direcția și să pună interesul.copilului pe primul loc.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus