Vineri,
18.06.2021
Parțial Noros
Acum
24°C

Valurile Sibiului. Ce am învățat și ce urmează?

Valurile Sibiului. Ce am învățat și ce urmează?

În 30 martie 2020 se anunța că județul Sibiu are un prim caz de infectare cu SARS CoV-2, era vorba de un asistent medical. În urma lui, alți peste 26 de mii de sibieni au avut COVID. 990 dintre aceștia, 3,80% din totalul persoanelor infectate, au decedat. În perioada celor trei valuri pandemice care au lovit județul au decedat 818 persoane, 89% din totalul deceselor asociate infectării cu SARS CoV-2, de la începutul pandemiei.

Începutul. Sibiul fără niciun caz de COVID

La sfârșitul lunii martie 2020, în județ încă nu se raportase niciun caz de infectare cu SARS CoV-2. Primul, acel asistent medical, a fost confirmat abia în 30 martie, însă până atunci medicii din spitale se întrebau nedumeriți de ce nu se dorește raportarea unor cazuri evidente.

În 27 martie, județul Sibiu avea 3.674 persoane în izolare, 159 în carantină și ZERO cazuri pozitive. Asta, în timp ce medicii cereau să se facă teste. Este cunoscut cazul medicului Cristina Adi Opriță, cea care a adus atunci acuzații la adresa managerului Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, că nu se dorește testarea pacienților. S-a ales cu plângere penală după ce a postat câteva comentarii pe pagina sa personală de Facebook. „Sunt medic de urgență CPU Sp Militar Sibiu! Nu avem echipament de protecție avem deja un caz de Covid-19 plămân pozitiv la CT; managerul Sp a decis sa fie testat pacientul după trei zile de la internare; a refuzat sa testeze personalul contact, spunând că testarea este ptr pacienți, nu ptr personalul medical! Sp Militar Sibiu este spital de suport ptr Sp Judetean Sibiu; cum credeți domnule Președinte că vom fi apți de muncă dacă un amator de manager numit politic (colonel medic Moga) ne expune pe noi medicii și personalul cu care lucrăm. Cum vă puteți imagina că vom ajuta pacienții în condițiile în care ne vom infecta?”, scria Cristiana Adi Oprița cu câteva zile înainte să demisioneze din instituție.

Prefectul județului raporta fericit: „Deocamdată nu avem niciun caz, e adevărat. Cred că ne-am făcut datoria, împreună cu instituțiile abilitate pentru acest mare necaz al omenirii. S-au luat măsuri din timp. În curând vom avea și noi două aparate PCR de testare și atunci probabil că vom intra în normal, așa cum sperăm cu toții”, declara Mircea Crețu, prefectul județului.

Primul val a lovit încet județul, doar 34 de decese raportate în lunile aprilie și mai. În luna aprilie au existat raportate 285 de teste pozitive dintr-un total de 1862 de teste efectuate. Media zilnică din această lună a fost de 9,82 cazuri pozitive noi și 64 de teste efectuate. În luna mai, numărul total al cazurilor pozitive a fost de 198. Și acesta a fost primul val pandemic care a lovit Sibiul.

Al doilea val. Totul e OK!

Din august numărul cazurilor noi începea să crească. 492 în august, 792 în septembrie, în condițiile în care majoritatea probelor din județ erau duse încă la Cluj, iar durata până la sosirea rezultatului putea să însemne chiar și o săptămână. În noiembrie 2020, în momentul de vârf al celui de-al doilea val în județ, izbucnea un nou scandal: ULBS anunța că deține un laborator de testare PCR care zace nefolosit pentru că Spitalul Clinic Județean nu vrea să achite bani pentru consumabile.

Prefectul încă își menținea optimismul din martie și în ciuda unor cifre record se încăpățâna să mențină municipiul deschis. Numele înregistrate atunci sunt și acum neegalate. În noiembrie, județul ajungea la o medie zilnică de 248 de cazuri zilnice, iar numărul morților a ajuns la un record încă în picioare: 212 persoane decedate de COVID. Rata incidenței în Municipiul Sibiu ajungea la 13, fără să se ia o măsură de carantinare.

Vă amintiți probabil că atunci a existat momentul în care Mircea Crețu s-a răstit la un medic reproșându-i că se plânge ca un ziarist. ”În această perioadă, noi ne ocupăm de pacienţii cu forme grave şi severe, care se prezintă în Urgenţă, care sunt din urmă cu o săptămână pentru că devin gravi şi severi după o săptămână de evoluţie a bolii. Când era vorba de 60-80 de îmbolnăviri pe zi, pe judeţul Sibiu. Actualmente în ultimele zile au fost 100-120. Ieri s-au raportat 150”, i s-a adresat prefectului într-o ședință a Comitetului Județean de Urgență medicul Voichița Halmaghi. ”Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum. Auziţi, doriţi să vă spun şi eu nemulţumirile mele acum şi referitor la Ambulanţă şi la spitale?”, a reacționat atunci prefectul, ajungând pe prima pagină a ziarelor naționale. De abia la mijlocul lunii noiembrie s-a luat decizia lock-down-ului și numărul cazurilor a început să scadă. Cu toate acestea, numărul persoanelor decedate a continuat să fie ridicat până la finalul lunii decembrie.

Valul trei. S-a învățat din greșeli

Al treilea val pandemic a lovit Sibiul aproape imediat. O scurtă pauză a fost în perioada sărbătorilor de iarnă, ca apoi numărul cazurilor să crească din nou. Față de valul precedent, acum existau încă două secții ATI COVID, una la Spitalul Militar, a doua la Mediaș. În plus, au existat mai multe spitale suport, iar numărul de paturi din spitale și secțiile ATI a crescut mult față de finalul anului trecut. Cu toate acestea, deși nu au mai existat atât de multe cazuri ca în valul precedent, secțiile ATI COVID s-au umplut din nou, chiar dacă capacitatea lor a fost mărită de la 34 de paturi, la 40. Vârful internărilor s-a limitat în jurul a 330 – 350 de persoane, spre deosebire de 450 – 500, câte au fost în perioada octombrie – decembrie. În această perioadă au decedat alte 318 persoane, în timp ce în perioada valului doi au decedat 466 de sibieni.

Astăzi, județul a ajuns la 559 cazuri active, un număr totuși șocant de mare pentru Sibiul din luna mai 2020. În secțiile ATI sunt astăzi 28 de paturi ocupate și suntem optimiști. În luna noiembrie acesta era numărul total de paturi ATI COVID. Fără să ne dăm seama începem să ne obișnuim cu virusul, iar perspectiva vaccinării ne permite să sperăm într-un val patru ridicol de mic.

Un an de pandemie în Sibiu:

Cea mai mare rată a incidenței în județul Sibiu: 9,01 în 18 noiembrie 2020

Cea mai mare rată a incidenței în Municipiul Sibiu: 13,65 în 18 noiembrie 2020

Cei mai mulți pacienți în secțiile ATI COVID: 40, în 9 zile la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie 

Cea mai ridicată rată a mortalității: 12,12% în luna mai 2020 (198 de cazuri și 24 de decese)

Rata mortalității în luna aprilie 2020: 6,13% (2.364 de cazuri noi și 145 de decese)

Cele mai multe decese într-o singură zi: 15, în 18 noiembrie 2020

De la primul caz înregistrat și până acum au existat doar 9 zile în care nu s-a consemnat niciun caz nou de infectare cu SARS CoV-2

În 2021 s-au efectuat 66.749 de teste COVID. 8.963 s-au depistat pozitive. Rezultă un test pozitiv la 7,44 teste efectuate. Pozitivare: 13,42%

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Miron Florea

Acum 1 lună

Ca si concluzie: totul se regleaza politic. Nu vrem cazuri? Nu testam! Vrem sa facem un varf inainte de sarbatori sa avem liniste sa petrecem linistiti? Facem din pix. PNL, USR, FDGR, traisaca!!! Ura, ura, ura !!! Sau ma rog, varianta soldățească ;) cum preferați.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus