Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

„Măcar se mișcă ceva” în Sibiu. Artistul Ștefan Crețu expune lucrări în mișcare

„Măcar se mișcă ceva” în Sibiu. Artistul Ștefan Crețu expune lucrări în mișcare

Începând din această săptămână pasionații de artă pot admira chiar în centrul orașului o altfel de expoziție, una în mișcare. „Măcar se mișcă ceva” este numele expoziției pe care sibienii o pot vizita până în data de 10 iunie la noul spațiu din Sibiu dedicat artei, situat pe strada Tribunei, numărul 13, la non-stopul „Mă gândesc la ea”. Lucrările aparțin lui Ștefan Radu Crețu, un tânăr artist din Câmpina, care acum locuiește în Sibiu.

Ștefan Radu Crețu a absolvit Universitatea de Arte Vizuale și Design din Cluj Napoca, secția ceramică, masterul l-a făcut la Universitatea Națională de Artă București, secția sculptură, iar doctoratul, de asemenea, în București. La Sibiu a ajuns prima dată în 2007, soția sa este din Sibiu și împreună au decis să se mute aici. Prin expoziția „Măcar se mișcă ceva” Ștefan își dorește să miște ceva în adevăratul sens al cuvântului, în sensul că și-ar dori ca domeniul artei să fie mai valorificat în Sibiu.

„Am ajuns pentru prima dată în Sibiu în anul 2007 când se anunța un mare succes al orașului, fiind capitală culturală europeană. Pe de altă parte, soția mea este din Sibiu și am decis împreună să ne mutăm aici. Am rămas în Sibiu și încerc cât de mult pot să mișc ceva, de aici și numele expoziției, nume inspirat de la artistul George Roșu. Mi s-a părut foarte interesantă mai ales ironia din titlu, nu vreau să găsesc un țap ispășitor, poate că autoritățile ar trebui să facă ceva și în zona asta de artă vizuală pentru că nu prea se întâmplă mare lucru în Sibiu pe această parte. De câte ori am ocazia să expun în Sibiu, o fac cu mare drag”, spune Ștefan

O expoziție altfel – în mișcare

Ștefan nu a stat pe gânduri atunci când a fost întrebat de cei care se ocupă de spațiu dacă își dorește să-și expună lucrările, iar în două săptămâni s-a organizat pentru a putea „să miște ceva” în oraș.

„Am fost invitat de Monika Tompos și George Roșu, cei care administrează spațiul. Am primit cu drag invitația de a expune într-un astfel de spațiu și acum două săptămâni ne-am hotărât. Știam că spațiul este mic și am încercat să aduc niște lucrări pe care să le leg între ele, sunt din ani diferiți, dar cumva merg toate pe același principiu. Au la bază toate teoria panspermiei, acea teorie care susține că viața a venit sub formă de bacterii din spațiu. M-am dus în această direcție pentru că mi s-a părut foarte interesant și acele pietre, meteoriți, praf și tot ce rezultă din ele poate conține viață”, povestește acesta.

Toate lucrările pe care le veți vedea la non stopul de pe strada Tribunei au încorporate în ele ideea de mișcare. Chiar și lucrările statice, duc spectatorul cu gândul la mișcare. „Din 2009 am început să pun mișcare în toate lucrările, chiar și lucrările clasice, care nu se mișcă, sunt concepute în așa fel încât să simuleze mișcarea”, explică Ștefan.

„Seriozitate în joacă”

Pasiunea lui Ștefan pentru artă vine din copilărie, iar cea care l-a ajutat să o descopere este Liviana  Dan, fosta curatoare a galeriei de artă contemporană Brukenthal. Lucrările sale conțin mai multe tipuri de materiale pentru că, dacă ar folosi doar un singur material, totul ar fi monoton. Bolovani care simulează zborul, creații care seamănă cu animale sau cărămizi care prezintă, de asemenea, ideea de mișcare, toate pot fi admirate la expoziția de pe strada Tribunei.

„Cine mi-a deschis ochii în ceastă zonă a fost Liviana Dan, fosta curatoare a galeriei de artă contemporană Brukenthal și îi sunt foarte recunoscător. Lucrez în zona de instalație, artă cinetică cu o varietate mare de materiale pentru că dacă aș rămâne la un singur material m-aș plictisi. Asta am constatat când eram în Cluj la facultate la ceramică, mi-am dat seama că nu pot să lucrez doar cu un singur material. Am început cercetările, mi-am adus aminte de jucăriile pe care le făceam fratelui meu mai mic cu opt ani decât mine. Pe atunci nu îmi dădeam seama că era o joacă serioasă, iar acum este o seriozitate în joacă”, detaliază Ștefan.

Ștefan nu își expune lucrările doar în Sibiu, ci și în alte orașe, și tocmai de aceea, atât cât va putea, în funcție de disponibilitate, va face un tur celor care îi trec pragul expoziției. Aceasta va fi deschisă publicului până la data de 10 iunie, iar rezervări se pot face pe pagina de facebook Artă.nonstop. „Voi încerca atât cât voi putea să stau cât mai mult aproape de Sibiu în această perioadă și să le prezint celor interesați lucrările”, concluzionează Ștefan.

Mă gândesc la ea NON-STOP - spațiu dedicat artei

„Mă gândesc la ea Non-Stop” a devenit recent un loc dedicat lucrărilor de artă. Spațiul de pe Tribunei, nr. 13, care de-a lungul anilor a devenit una din principalele atracții ale turiștilor care ajung prin Sibiu, interiorul rămânând în majoritatea timpului gol, are un nou proprietar care a promis să îl transforme într-un spațiu dedicat artei. 

Citește și Mă gândesc la ea Non-Stop se transformă într-un spațiu de artă. „O să fie un loc fresh, de actualitate”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus