Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Pe linie de partid: cum au ales liberalii sibieni un colaborator al Securității. ”Cel mai bine ar fi să își dea demisia”

Pe linie de partid: cum au ales liberalii sibieni un colaborator al Securității. ”Cel mai bine ar fi să își dea demisia”

Alegerea lui Eugen Iordănescu - confirmat colaborator al Securității în prima instanță - pentru a reprezenta județul în selecția de administratori la Aeroport și Drumuri și Poduri, ”a fost o decizie în interiorul grupului PNL”. Un singur liberal a votat altfel și este de părere că se impune o demisie.

Alegerea lui Eugen Iordănescu drept reprezentant al județului Sibiu în selecția administratorilor la companii deținute de Consiliul Județean este un demers pentru care și-au dat votul exclusiv membrii PNL Sibiu. Formațiune care, în urma alegerilor din toamna trecută, a câștigat majoritatea absolută în plenul CJ Sibiu (controlează 19 din cele 33 de voturi). Cu excepția PNL, atât reprezentanții USR PLUS (care au și deschis dezbaterile pe subiectul Iordănescu), cât și cei ai FDGR și PSD au votat împotriva nominalizării lui Eugen Iordănescu în poziții de reprezentare a intereselor județului Sibiu.

Sursa informațiilor: CJ Sibiu

În partid

Decizia de a-l vota pe Iordănescu a fost luată în interiorul grupului PNL. O confirmă cel puțin doi dintre liberali. ”Domnul Iordănescu este o persoană care are experiență pe partea de administrație. Și am considerat, împreună cu colegii din PNL, să mergem pe desemnarea dânsului. A fost o decizie în interiorul grupului PNL”, declară Gheorghe Sterp, consilier județean din partea PNL. ”Din ceea ce cunosc eu, nu este nicio apropiere între PNL și domnul Iordănescu. Eu îl cunosc doar prin ceea ce a făcut dânsul, nu suntem nici amici”. Rugat să enumere lucrurile pe care le-a remarcat în activitatea lui Iordănescu, Sterp a cerut timp. ”M-ați pus pe gânduri, nu aș putea să spun acum. Dacă chiar doriți, putem vorbi mai târziu, să mă pregătesc”.

Gheorghe Sterp. Sursa foto: Facebook / Gheorghe Sterp

Gheorghe Sterp este și președintele organizației județene de tineret a PNL Sibiu. Întrebat dacă pentru el are vreo relevanță verdictul de colaborator al Securității dat către Colegiul CNSAS și menținut de Curtea de Apel București pe numele lui Iordănescu, Sterp arată că așteaptă. ”Nefiind o decizie definitivă (Iordănescu a formulat apel la Înalta Curte – n.r.), aș prefera să nu discutăm despre ceva ce instanța nu a decis sută la sută”.

Despre votul dat de liberali doar pentru respectarea directivele de partid vorbește și Ilie Troancă. ”Motivul meu personal pentru a-l vota pe Eugen Iordănescu a fost: fiind într-o strategie pusă la punct dinainte, convenită înainte de a vota, asta nu puteam eu să schimb în momentul ședinței. Nu vreau să zic disciplină de partid, disciplină este și între doi oameni. Putea să se și schimbe, dar era normal să țin cont de părerea tuturor colegilor, nu doar să schimb eu din inițiativă proprie în acel moment. Sincer”, explică alesul județean din partea PNL.

Excepția

Singurul consilier județean din partea PNL care nu l-a votat pe Eugen Iordănescu este Grigore Popescu. Fost șef al Fiscului sibian. ”Avem libertatea de manifestare, inclusiv în partid. Și acestea sunt principiile mele. Până la urmă ar trebui să reînnoim cam tot ce înseamnă factor decizional. Și, în primul rând, să mergem pe varianta tinerilor. Cel mai recent exemplu cred că este cel cu «Anii Drumeției»: acolo a fost aleasă o echipă tânără, nu cred că au mai mult de 40 de ani, care au luat acest proiect și sunt convins că îl vor derula cum trebuie. De ce să ne mai întoarcem la cei asupra cărora chiar există blam public? Acum, fiecare îl apreciază subiectiv pe Eugen Iordănescu. Dar, din punct de vedere al relației instituționale, el a fost cel desemnat să coordoneze programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Păi, ce a ieșit? Numai critici! Știu și cazul unui profesor universitar care, de supărare pe modul în care s-a derulat proiectul, și-a dat demisia din comitetul de coordonare”, descrie Grigore Popescu motivele care l-au determinat să exprime ”abținere” la vot.

Grigore Popescu

Situația generată ca urmare a alegerii celui care a recunoscut, de altfel, că a colaborat cu Securitatea fiind constrâns, are o rezolvare din punctul de vedere al lui Popescu. ”El, ca om, știind în ce a intrat și, mai ales, văzând ce bulversare a creat, cel mai bine ar fi să își dea demisia. Ar fi chiar de apreciat și cu asta șterge o parte din vina de a fi fost informator”.

”Moralitatea... și asta ar trebui”

Discuțiile despre nominalizarea lui Eugen Iordănescu au fost deschise în plenul ședinței CJ Sibiu de joi de către reprezentanții USR PLUS. ”A fost declarat și dovedit colaborator al Securității, a și recunoscut acest fapt. Este o chestiune de decență ca o astfel de persoană să nu mai fie în punctele cele mai importante. Nouă ni se pare un gest de minimă moralitate ca domnul Iordănescu să nu facă parte din aceste comisii”, spunea Adrian Echert, liderul grupului USR PLUS.

Și tot despre moralitate vorbește și Valeria Isaicu, reprezentantă a PNL. ”Am considerat că, totuși, omul are experiență, e demult la Camera de comerț. S-a spus de către domnii de la USR, în ședință, că nu e ilegală numirea, ci e mai mult o problemă de morală. Acum, moralitatea... și aceasta ar trebui, dar m-am gândit, totuși, să votez «pentru»”, declară Valeria Isaicu. 

Nici ea nu vede o apropiere între directorul Camerei de comerț și PNL Sibiu. ”Nu știu dacă este o apropiere între noi și domnul Iordănescu... Nu îl cunosc personal, am mai citit câte ceva în ziar despre dumnealui. Nu știu cât e de adevărat ce se scrie, dacă e adevărat ar trebui pedepsit. Părerea și a colegului de la USR că nu este ceva de natură penală m-a lămurit să votez «pentru». Acum, noi, liberalii, oricum avem majoritatea”, încheie Isaicu.

”Disciplina de partid și-a spus cuvântul”

Gabriel Tischer este consilier județean din partea FDGR. A fost și președinte al Consiliului de administrației al Aeroportului sibian, pentru care Eugen Iordănescu va selecta noii membri. ”Eu consider că aparatul de specialitate al Consiliului Județean are suficienți oameni competenți pentru a forma această comisie de recrutare și selecție a administratorilor unor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean. Și, nu în ultimul rând, formațiunea din care fac parte a ținut cont și de argumentele de ordin moral pe care le-au invocat colegii de la USR PLUS”, explică Tischer votul ”împotrivă”. 

”Știu că nu toți consilierii PNL au fost de acord cu propunerea, dar disciplina de partid și-a spus cuvântul”, Gabriel Tischer, consilier județean FDGR

Tot despre moralitate vorbește și Pavel Bichicean, consilier județean din partea PSD. ”Motivul votului «împotrivă» este unul firesc. Un om care a fost colaborator al Securității și care, din punctul de vedere al grupului nostru, nu prezintă garanții morale, nu prea are ce căuta în asemenea comisii sau în niște activități care, totuși, presupun o atitudine și o conduită etică și morală corespunzătoare. Punct”.

Că doar cei din PNL Sibiu au votat ”pentru” are și o altă posibilă variantă, crede Bichicean. ”Este problema lor internă. Probabil că nu au pe altcineva, ca variantă alternativă, mă refer la a avea pe cineva care să aibă capacitatea de a face această selecție”

”Am auzit și motivarea prezentată de cei de la USR și, prin urmare, ne-am hotărât să votăm «împotrivă». Este corect ca, având în vedere că au trecut 30 de ani de la Revoluție, să schimbăm ceva. Și colaborarea cu Securitatea a domnului Iordănescu a fost un motiv”, Friedrich Gunnesch, consilier județean FDGR

”Este nedrept să abordați acest subiect ca fiind politic”

Turnul Sfatului a solicitat și Ralucăi Turcan, președinta organizației județene a PNL Sibiu, să comenteze situația în care doar liberalii pe care îi conduce s-au poziționat ”pentru” în chestiunea unui colaborator al Securității. ”Este o decizie de la nivelul Consiliului Județean și care este subiectul unor discuții, astfel încât să se ajungă la o variantă benefică pentru desfășurarea procesului. Și o rog pe doamna președintă să ofere aceste detalii. Eu sunt convinsă, ca de fiecare dată când apar decizii care suportă interpretări, că e foarte important să fie ascultate argumentele și dezbătute astfel încât să se ajungă la cea mai bună soluție”, a fost singurul răspuns dat de Raluca Turcan, înainte de a-i da cuvântul președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

Daniela Cîmpean și Raluca Turcan

Iar președinta CJ Sibiu arată că prin susținerea acordată lui Eugen Iordănescu, liberalii nu fac altceva decât să servească interesele sibienilor. ”Este nedrept să abordați acest subiect ca fiind politic. Nu a fost o decizie politică, a PNL Sibiu. A fost vorba de o hotărâre a CJ Sibiu pe care am promovat-o. Argumentul pe baza căruia am luat această hotărâre în această formă mi-am exprimat-o și o repet: singurul interes pe care îl avem la CJ este ca deciziile pe care le luăm să servească cel mai bine interesului cetățeanului și cu persoane care pot să ne ajute să atingem acest deziderat. Fiind vorba de o selecție pentru consiliile de administrație, am luat în calcul expertiza pe care domnul Iordănescu o are și am luat în calcul faptul că nu există absolut nicio normă legală care să reglementeze vreo interdicție în acest sens”.

Daniela Cîmpean a încheiat discuția reluând motivele pe care Iordănescu le-a expus în fața instanței pentru decizia lui de a deveni colaborator al fostei Securități: și anume că a fost amenințat cu exmatricularea din facultatea pe care o urma atunci. ”Vreau să vă mai spun o chestiune, dincolo de toate aceste supărări pe care unii le au, alții nu le au, pentru că părerile sunt diferite pe acest subiect. Aș dori să conștientizăm mai mulți acest lucru. Eu mă bucur că am putut să îmi urmez studiile universitare fără să fiu condiționată să închei un anumit protocol cu un serviciu sau altul. Am avut libertatea să urmez facultatea pe care vreau să o urmez, fără să se analizeze cine sunt părinții mei și fără să mi se interzică să urmez studiile fără să fac un anumit pas. Și dumneavoastră, care cunoașteți foarte bine acest dosar, ați putea să analizați și să vă aplecați mai mult asupra lui și aș vrea să încheiem acest subiect, pentru că nu este de interes județean. Interesul cetățenilor este ca acea hotărâre să aducă cele mai bune rezultate pentru alegerile care se vor face de către această comisie”.

Despre cum a fost descrisă colaborarea dintre Eugen Iordănescu și Securitate, puteți citi mai multe aici: Iordănescu, în fața instanței pentru că a colaborat cu Securitatea: ”am încercat doar să supraviețuiesc”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Siegfried

Acum 2 ani

Logica doamnei Campeanu este urmatoarea: 1)Domnul Iordanescu este cel mai competent manager din Sibiu si 2) Domnul Iordanescu a fost santajat sa colaboreze. Prima , chiar daca ar fi adevarata, ceea ce ma indoiesc, nu tine , Roamania e tara mare , face parte din UE , se gaseau destui specialisti HR superiori domnului. A doua nu tine , ce se intampla cu aia care au fost amenintati si totusi au refuzat sa colaboreze si care poate au fost exmatriculati. Au murit atatia oameni la revolutie ca sa -l pune pe Iordanescu in functii.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Sunt surprins sa constat ca singurul PNL -ist sibian cu c...e este un oltean , Grigore Popescu. Restul , .... pupincuristi ca sa nu cobor chiar la nivelul cel mai de jos.
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

pnl+psd=aur love
Raspunde

Me

Acum 2 ani

Chiar nu înțeleg ce D-zeu le face securistul asta de Iordănescu la cele 2 doamne din PNL(Turcan și Campean), de le-a sucit mințile. Securistul este arhicunoscut ca un șpăgar grupa mare, nu mista un deget fără "comision". Sunt curios cât vor costa posturile acum.. Și dacă le găsim pe Olx, sau doar pe "circuit închis de casa". Mare dezamăgire pt mine, votant PNL, susținerea unui nenorocit precum Iordanescu
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Me , tu de care "doamne" zici? Alea-s doamne in viziunea ta? Analfabetele alea care pupa in fund pe oricine ca sa primeasca o functie? Ia pune-le sa citeasca ceva, o lege, de wxemplu.si sa explice CE NAIBA AU INTELES. Turcan nu stie nici sa vb corect romaneste si citeste cu hopuri... Sa fii o doamna inseamna sa te porti ca o doamna, sa ai atitudine de doamna. Ea este o femeie banala.dar vrea sa para ....ca e altceva decat ceea ce este ea...si joaca teatru. Ei bine, un teatru ieftin, ca si ea.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Dar, la FDGR disciplina de partid nu și-a spus cuvântul ? Dna Klemens s-a abținut. Pe dânsa la aceasta zero a indemnat-o conștiința ?
Raspunde

Elena

Acum 2 ani

Poza scoala de grup organizat infracyional!
Raspunde

Poienaru zburdalnic

Acum 2 ani

Hahhahaaaaaaa I-a dat de gol Ghita Sterp de Jina, proprietar de service auto nou construit , deja in faliment ! Iooooiii ce ma distrez !
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Multi dintre cei care se afla la carma acestei tarii si ne hotarsc destinul au facut lucruri mult mai grave decat sa raportezi ce studenta se mai da in barci cu studentii greci...
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Aceeasi ciuma rosie. Si PSD si USR si PNL. Toti infractori toti colaboratori toti comunisti pana in maduva oaselor. Toti numai hoti si talhari veniti sa prade aceasta tara.
Raspunde

Viorel

Acum 2 ani

bingo
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Andrei, pardon! Pnl =lepra galbena, USR secu += cancerul albastru. A iesit de-un tricolor!
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Andrei, PSD era rosie, PNL este lepra galbena, USR SECU PLUS cancerul albastru. Iese un tricolor bolnav rau de tot! Din pacate!
Raspunde

Valeriu Părăian

Acum 2 ani

Stimați compatrioți, Fac un apel la toți oamenii cu conștiința curată pentru a vă face cunoscută opinia în legătură cu numirea lui Eugen Iordănescu, colaborator dovedit al fostei poliții politice comuniste(după cum el însuși a recunoscut), drept reprezentant al județului Sibiu în selecția administratorilor la companii deținute de Consiliul Județean Sibiu să bormbardați la propriu adresa [email protected] cu proteste și sesizări ! Numai unirea face puterea!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 2 ani

Mai du-te, ma!
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Aoleu, presedinta cj sibiu este Turcan? Pai daca ea este analfabeta suprema cum sa fie cei din subordine? Mai prosti, clar, nu? Asa e, ca nu poti sa pupi in fund un sef analfabet si slab de minte daca tu ai invatat si ai ceva in cap! Vai de capul lor! Si de capul sibienilor vai, vai si amar!
Raspunde

Mission

Acum 2 ani

Doamne fereste!eu acum am apucat sa vad poza! Rad si acum cu lacrimi! Ce fete au, Dumnezeule! Si -au pus costume unii , si arata ca niste tractoristi! Si Turcan, fiind cea mai inalta sta in mijloc! Magarul printre oi.. Asa arata! Mor de ras, uitati-va si voi la poza si la mutrele lor ... Tanti Turcan, "pentru munca pe tractor folositi Cristian Dihor"
Raspunde

Valeria Părăian

Acum 2 ani

Oameni buni, vă invit să bombardați cu proteste și reclamații adresa de e-mail a Consiliului Județean Sibiu - [email protected] ! Cu cât suntem mai mulți, cu atât reclamațiile voastre vor avea mai multă greutate.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus