Vineri,
13.09.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Iordănescu, în fața instanței pentru că a colaborat cu Securitatea: ”am încercat doar să supraviețuiesc”

Iordănescu, în fața instanței pentru că a colaborat cu Securitatea: ”am încercat doar să supraviețuiesc”

Director executiv al Camerei de comerț, cadru universitar, sfătuitor al celor mai importante administrații publice din județ, Eugen Iordănescu a apărut în fața instanței în dosarul în care CNSAS îl acuză de colaborare cu Securitatea. În timpul studenției, încheiată în 1989, Eugen Iordănescu a trimis note informative fostei Securități despre colegi de-ai săi. ”Nu am fost un opozant al sistemului, nu am fost un anticomunist, am încercat doar să supraviețuiesc”, s-a justificat Iordănescu în fața judecătoarei, descriind un peisaj în care Securitatea i-ar fi persecutat familia.

Săptămâna trecută s-a desfășurat la Curtea de Apel București prima și singura ședință de judecată a dosarului deschis ca urmare a faptului că Eugen Iordănescu - printre altele și director executiv al Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu – a fost descoperit drept unul dintre cei care colaborau cu Securitatea, potrivit Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Nota de constatare a acestuia din urmă este supusă controlului instanței de judecată, cea care va confirma sau infirma statutul lui Eugen Iordănescu de colaborator al Securității, unealta cu care Partidul Comunist Român a menținut un regim dictatorial în țara noastră.

”La momentul respectiv foarte mulți studenți colaborau”

Eugen Iordănescu a acceptat să devină colaborator al Securității la amenințarea acesteia din urmă. Eugen Iordănescu a acceptat de bună-voie să colaboreze. Acestea au fost cele două scenarii prezentate în fața judecătoarei Corina Podaru, din cadrul Curții de Apel București, la termenul programat pe 11 septembrie.

Cel mai mult a vorbit avocata pârâtului Eugen Iordănescu, în repetate rânduri întreruptă de judecătoarea care cerea avocatei să își restrângă pledoaria. Potrivit celor prezentate de avocata Anamaria Gabriela Chelaru, Eugen Iordănescu s-a înscris la admiterea ca student al Facultății de Istorie din Cluj-Napoca în 1982. În fișa de înscriere, Eugen Iordănescu a trebuit să detalieze dacă persoane din familia sa au suferit condamnări penale. Avocata a arătat că Iordănescu a recunoscut că tatăl său suferise o condamnare penală, pentru delapidare. Dar că, în realitate, această condamnare penală avea alt motiv, și anume acela că tatăl lui Eugen Iordănescu ar fi fost de fapt legionar. ”Din cauza «originii nesănătoase» a tatălui, este respinsă posibilitatea de a da admitere la facultate”, a susținut avocata.

În continuare, Eugen Iordănescu și-a satisfăcut stagiul militar, s-a angajat, după care, în 1985, s-a înscris din nou la admiterea la cursurile aceleiași facultăți. Doar că de această dată a omis să mai declare în fișă faptul că a avut un părinte cu o condamnare penală.

”Este un fapt cunoscut: la momentul respectiv foarte mulți studenți colaborau cu Securitatea”, a susținut senină avocata lui Iordănescu în fața instanței. Drept urmare, a continuat apărătoarea lui Iordănescu, în octombrie 1985, după ce acesta a devenit student, Securitatea din Cluj a fost informată că Eugen Iordănescu a omis să amintească, la înscriere, de condamnarea tatălui său. Prin urmare, autoritățile din județul Sibiu au fost solicitate să dea relații despre Iordănescu, iar acestea au comunicat în aprilie 1986 că tatăl acestuia fusese condamnat penal la închisoare.

În iunie 1986, sub pretextul că este chemat la telefon, un ofițer de securitate l-a abordat pe Eugen Iordănescu într-o altă cameră a căminului studențesc în care era cazat. ”I-a fost adus la cunoștință că s-a descoperit că a mințit și i s-a cerut să nu spună la nimeni despre acea întâlnire, altfel îi vor fi spulberate șansele de a mai rămâne student”, a descris avocata. Care l-a descris pe Iordănescu drept un tânăr de 22 de ani care s-a speriat și a completat, la cererea securistului, o notă explicativă referitoare la împrejurările de atunci, precum și un CV amănunțit. ”Era în panică, speriat, și avea o dorință acerbă de a rămâne student”, a continuat avocata.

Următoarea întâlnire cu Securitatea a fost programată peste două săptămâni, mai precis pe 25 iunie 1986. Potrivit versiunii prezentată de avocata lui Iordănescu, acesta ar fi fost șantajat de ofițerul de Securitate, care i-ar fi impus să devină colaborator, altfel ar fi fost informat decanatul Facultății că acesta a ”mințit” în actele completate la înscriere. ”Varianta oferită de Securitate era cea mai puțin proastă pe care le avea Eugen Iordănescu”, a mai declarat avocata.

”Și tatăl său a făcut asta”

După noianul de descrieri prezentate în fața instanței de către avocata apărării, reprezentanta CNSAS nu a mai apucat să spună decât câteva cuvinte. În care a arătat că, de fapt, Eugen Iordănescu nu a fost deloc constrâns să devină colaborator. Potrivit raportului de recrutare, ofițerul de Securitate i-ar fi explicat că dacă nu acceptă oferta, întâlnirea dintre cei doi ar fi fost ”legendată” sub un oarecare alt motiv. ”Ar fi putut foarte bine să refuze”, a menționat reprezentanta CNSAS.

Iar potrivit raportului despre cum a decurs recrutarea, ”se arată foarte clar că Eugen Iordănescu s-a declarat întru totul de acord, fără nicio reținere”. ”Iordănescu a menționat în mod expres că și tatăl său a făcut acest lucru timp de mai mulți ani”, a amintit reprezentanta CNSAS în fața judecătoarei.

Potrivit celor susținute de reprezentanta CNSAS în fața instanței, în informările pe care Iordănescu le-a transmis Securității, acesta detalia ”activitățile potrivnice regimului comunist”. ”Aceste informații încălcau dreptul la o viață privată”, a mai arătat cea care a reprezentat CNSAS în acest proces.

Note și despre cei care îl vorbeau de rău pe Ceaușescu

Șase note informative au mai descoperit cei de la CNSAS în arhive ca fiind semnate de Eugen Iordănescu și înmânate ofițerului de Securitate cu care ținea legătura, Liviu Culian.

În timpul procesului, s-a discutat despre o notă referitoare la un student grec, dar și referitor la una în care Iordănescu ar fi descris cum unul dintre colegii săi, Sorin Micu, îl vorbea de rău pe Nicolae Ceaușescu. În varianta apărării, prin respectiva notă Eugen Iordănescu ar fi încercat, de fapt, să îi facă de fapt un favor colegului său, deoarece descria că acesta ar fi fost influențat să facă astfel de afirmații. Eugen Iordănescu ar fi informat Securitatea și despre un alt coleg, Victor Popa, care ar fi făcut afirmații nesănătoase despre regimul comunist.

”Din probatoriu nu reiese că Eugen Iordănescu ar fi fost cel care contacta organele de Securitate. Întotdeauna acesta a fost cel care a fost contactat de Securitate. Nu a fost niciodată remunerat pentru această colaborare”, a mai arătat avocata. Potrivit căreia, colaborarea lui Iordănescu cu Securitatea s-a încheiat în 1987, când ofițerul cu care Iordănescu ținea legătura a plecat din funcție.

”Eram prea deștept pentru asta”

La cererea avocatei, la finalul ședinței de judecată a vorbit și Eugen Iordănescu. Pe un ton afectat, acesta a descris instanței că provine dintr-o familie ”care a fost aproape distrusă de Securitate”, din cauza poziției politice. ”Am fost învățat acasă că cel mai mare dușman este ofițerul de Securitate și că dacă pici pe mâna lui nu mai ai scăpare”, a povestit Iordănescu. ”Aveam valori de 18 ani în acea societate”, a mai declarat Iordănescu, amintind că nu Ceaușescu era principalul vinovat, ci ”regimul în sine”.

A povestit că a făcut armata la o unitate de munci, cu condiții ”inumane” pentru dușmani ai poporului. Iordănescu spune că, de fapt, prin relația cu Securitatea și-a protejat colegii, deoarece în camera sa de cămin se asculta Europa Liberă și ”jucau cărți ca aproape niște adolescenți”.

”Nu am fost un opozant al sistemului, nu am fost un anticomunist, am încercat doar să supraviețuiesc” - Eugen Iordănescu, în fața instanței de judecată
A susținut că s-a numărat printre organizatorii unui marș studențesc la Cluj, în 1987. Iar ca urmare a acestui fapt a fost constrâns să scrie zeci de pagini, în care să descrie cine a participat la acel marș. ”Am descris doar lucruri mărunte, de notorietate publică”, a mai spus Iordănescu. ”Nu aveam cum, la 22 de ani, să susțin un regim comunist, când eu citeam Kant și Hegel. Eram prea deștept pentru asta”, a mai susținut Iordănescu. El a mai declarat că nu a răspuns niciodată la comenzile date de Securitate. ”Făceam pe prostul”, a mai completat Eugen Iordănescu, care spunea că a fost pus sub presiune de mai mulți ofițeri de Securitate.

Chichițele avocățești

Avocata lui Eugen Iordănescu a încercat să convingă judecătoarea și de faptul că Eugen Iordănescu nu ar trebui să fie judecat, invocând o excepție a calității procesuale pasive. Practic, apărarea lui Iordănescu a încercat să arate că funcția deținută de acesta nu face parte din rândul celor pentru care CNSAS-ul să caute a descoperi calitatea de colaborator al Securității.

Camera de comerț, industrie și agricultură din Sibiu, condusă de Eugen Iordănescu, nu ar fi tocmai o organizație neguvernamentală (ai cărei șefi pot fi verificați de către CNSAS, potrivit legii), ci mai mult una patronală, a susținut avocata. Cu toate acestea, chiar pe site-ul CCIA Sibiu, statutul publicat descrie camera drept ”o organizație autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, de utilitate publică”. Iar funcția de director executiv al lui Iordănescu ar fi una care nu este reglementată legal, ci este una ”opțională”, a mai arătat avocata, cerând respingerea acțiunii CNSAS.

Instanța a rămas în pronunțare. Iar pronunțarea a fost fixată pentru ziua de 25 septembrie 2019.

Citește și CNSAS: Eugen Iordănescu, colaborator al Securității

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Prima inscriere cred ca a fost in '82 nu '85 si nu la Istorie ci la Drept.Daca tatal ar fi fost condamnat pentru apartenenta la Miscarea Legionara ar fi aparut prescriptia,prin urmare n-ar fi avut nicio problema cu inscrierea.Absolut intimplator bunicul,legionar declarat, a fost asasinat de comunisti in inchisoarea din Fagaras dar,surprinzator,nu mi-a cerut niciun securist sa dau pe goarna,in caz contrar urmind sa fiu exmatriculat,tot de la Cluj da' de la alta facultate, si trimis la saiba.In '89, nu in decembrie ci in iunie-iulie,ascultam Europa Libera,in birou,la maxim.Nici atunci nu m-a intrebat nimeni de sanatate.Probabil ma credeau ori provocator ori nebun.Nu eram nici una nici alta deci,concluzionind: puteai trai linistit(cu de tine si cei dragi) fara sa torni.In '88,in septembrie,proaspat stagiar,am fost invitat sa intru in PCR.Ca absolvent cu studii superioare era de la sine inteles ca iute si degraba intrii in Partid. Am fost doi atunci da' Partidul s-a ales doar cu unul.Eu m-am ales cu un ulcer pentru ca,intimplator,Tara avea nevoie de mine pe undeva prin Gorj.M-a trimis Conducerea,nu Securitatea.Da' am supravietuit fara sa inchei contracte cu securistii si,desi mi-am f*** sanatatea,nu regret nimic.
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Nu suntem toti asa puternici si cu coloana vertebrala ca tine, mai Till!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 4 ani

Turnător din tată în fiu, la ei se pare că e o ocupație de familie „supraviețuirea” pe spatele și viața altora! Și evident trebuia să apară și megalomania notorie a individului: „Nu aveam cum, la 22 de ani, să susțin un regim comunist, când eu citeam Kant și Hegel. Eram prea deștept pentru asta”!
Raspunde

Teo

Acum 4 ani

Asa fac toti fostii colaboratori ai securitatii,se dau drept victime ale unui sistem in care au vrut sa parvina prin orice mijloace,chiar daca pentru aceasta au frant destinele unor oameni nevinovati.Daca o tine in continuare cu minciuna, probabil vom afla in curand ca acest individ se considera un dizident al regimului criminal de trista amintire.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Ar mai fi ceva:La inceputul anilor '90 toti directorii declarau ritos ca au intrat in PCR pentru ca era singura posibilitate de a avansa.Turnatorii declarau ca au fost santajati se Securitate.Am crezut ca e o lucratura impotriva lui pentru esecurile rasunatoare din ultimii ani da' constat ca m-am inselat amarnic.Daca are copii imi pare rau pentru ei.
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Da, da, dar iata ca turmatorii au ajuns in frunte... Nu-mi pare rau de copiii lui, daca-i are. Copii de securist, ce mare rahat, se vor "descurca" in viata fix ca taticu'. Calcand peste cadavre...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan

Acum 4 ani

Domnule Deleanu, Am participat si eu la acelasi proces, dupa cum bine știți, iar de la mine sa vazut altfel. Eu am vazut povestea unui tânăr căruia i se interzice admiterea la facultate pt ca tatal sau fusese inchis. Dupa armata se înscrie din nou la facultate si de data asta omite sa mai scrie povestea tatălui, si devine student. Nu a fost greu pt securitate sa afle de omisiunea tânărului si ii oferă varianta: excluderea din facultate si eventual închiderea pt declarații false sau semnarea unui acord. Ma intreb cati ar fi ales prima varianta ? Pe parcursul anilor 84 -87, sunt date 6 note informative in urma cărora nu are nimeni de suferit. Se mai face si mențiunea ca nu a fost niciodata retribuit si altele. Iordanescu a avut grija sa nu faca rau prin notele sale in jur si fara bani, Dvs domnule Deleanu se pare ca prin aceasta campanie , plătită de altfel, ce faceti?
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

In cei 30 de ani scursi de la caderea comunismului putea sa iese public si sa zica "asta sunt, asta am facut, am facut in conditiile astea si am facut aceste lucruri pentru ca", mai ales ca era constient ca mai devreme sau mai tarziu ar putea fi "deconspirat". In fine, instanta va decide si vom vedea apoi parcursul acestui domn.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alt Eugen

Acum 4 ani

Inca putin si ne convingeti ca ca e "felix culpa" ..Ne lasi !??? E o chestiune de principii. N-ai cum sa intelegeti.
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Asa e! Dupa razboi, multi viteji s-arata! Ia sa-i fi vaazut pe cei principiali de acum fata-n fata cu un ofiter de securitate, cat sange in instalatiele-ar fi ramas?
Raspunde

...escu

Acum 4 ani

Jalnic acest ....colaborator! A stat lângă Cindrea cât a putut profita iar acum a schimbat la 180 de grade și stă lângă mai marile doamne de la primărie și județ. Școală adevărată de...colaborator și nu numai...
Raspunde

Arborele ginecologic

Acum 4 ani

Nu intreba nimeni despre parinti la admitere la facultate. in anii '80. Diploma de bac si parca un act medical.
Raspunde

gica

Acum 4 ani

Eu am dat examen la facultate in 75 si nu existau nici atunci intrebari timpite de genul invocat de parazzitul Iordanescu. Toti turnatorii au avut si au caractere mizerabile.
Raspunde

realistul

Acum 4 ani

De ce vorbesti daca nu stii? La drept, filosofie si istorie inscrierile se faceau cu o luna inainte fata de alte facultati pt. ca se verifica "dosarul " candidatului. O colega de a mea a fost respinsa de la inscrierea la drept pt. ca in clasa a VII-a a vut nota 9 la purtare din cauza unui unui baiat care a facut o boacana si a fost pedepsita toata clasa.. Asa ca daca nu stii, abtine-te!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin Ioan

Acum 4 ani

Stimati domni, Din pacate observ ca multi dintre voi vorbiti in totala necunostiinta de cauza, cu siguranta aveti un motiv intemeiat (doar de voi stiut :) ) sa faceti asta. Sper sa ramana incontinuare doar de voi stiut. Spusele domnului Eugen Iordanescu se pot verifica in orice moment in dosarul sau/ in toate cazurile de acest fel, exista un dosar complet facut de catre oficerul responsabil ( ofiterul de securitate de la acea vreme a consemnat modul in care acesta a fost recrutat, modul in care a fost santajat si totodata modul in care acesta a dat informatiile cu pricina cat si consecintele lor pintr un raport). Va mentionez ca in aceelasi dosar, este scris negru pe alb masurile luate impotriva celor vizati ( in cazul Dl Iordanescu, niciun fel de masura datorita faptul ca informatiile furnizate erau strict generale si fara nicio insemnatate ) Va aduc la cunostiinta un mic detaliu,la vremea respectiva, decizia de colaborare nu apartinea colaboratorului, apartinea strict securitatii ( fapt consemnat de catre aceelasi oficer in aceelasi dosar). Tin sa mentionez ca am luat parte alaturi de dl Deleanu la acest proces, acesta prezentand intr un mod total dezechilibrat situatia. Ca ultim aspect, inteleg din articolul de mai sus ca in data de 25 instanta va decide daca dl Iordanescu a fost sau nu colaborator. Pana atunci, haideti sa asteptam intr un mod decent decizia instantei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Baciu' mitoman

Acum 4 ani

Căline, Căline, Mai cheamă ş-un câne, Că l'apus de soare, ...
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Fafa insemnata e si "munca" lui la ULBS unde a intrat pe usa din dos. Un incompetent grandoman si lipsit de tact, bun-simt si talent pedagogic. Altceva? Luati-l in brate si mergeti sa turnati unde mergeati impreuna!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 4 ani

DA DOSARUL D ESECU A LUI HERR WRNER UNDE E?INTRBATI PE ROMANO UNGURUL GERGEY-GERGEI(nu stiu daca scriu bine numele unguresti)fost oaresce sef secu pe sibiu sau pe alt mic secu Tica care se ocupa de scoli si de facultatea din Sibiu(unu inalt fost student la istorie prin 75-78
Raspunde

Ciuciu

Acum 4 ani

Gergely, mama lui
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Asa e! Dupa razboi, multi viteji s-arata! Ia sa-i fi vaazut pe cei principiali de acum fata-n fata cu un ofiter de securitate, cat sange in instalatiele-ar fi ramas?
Raspunde

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

Ar fi interesant de aflat!
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Fara insemnatate e si "munca" lui la ULBS unde a intrat pe usa din dos. Un incompetent grandoman si lipsit de tact, bun-simt si talent pedagogic. Altceva? Luati-l in brate si mergeti sa turnati unde mergeati impreuna!
Raspunde

S

Acum 4 ani

Dar statul nu are nicio vina pentru existenta Securității? E același stat ca și atunci, statul roman, doar cu alte legi. Au făcut rău că au fost turnători pt un regim neales democratic, dar nu e ca și cand eram sub ocupație străină, securitatea a fost a aceluiași stat care acum ii acuza pe unii ca au colaborat cu ea. Are o datorie uriașă fata de noi statul roman, adica instituțiile lui.
Raspunde

realistul

Acum 4 ani

Bine punctat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus