La doi ani de la finalizarea rechizitoriului prin care Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, a fost trimis în judecată pentru fapte asimilate celor de corupție, procesul a ajuns în faza cercetării judecătorești. Iar dacă din rechizitoriu au fost înlăturate mai multe probe și acuzații, procesul va aduce în fața instanței, în calitate de martori, nume cu rezonanță locală: de la președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, la șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Tiberiu Ivancea, sau fostul său adjunct, Ioan Făgădar.
Finalizat în 16 mai 2023, rechizitoriul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu l-au trimis în judecată pe Eugen Iordănescu a petrecut aproape un an și jumătate în faza de cameră preliminară, fază în care o parte din probe au fost eliminate: Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că au fost administrate fără respectarea procedurilor legale.
Judecata pe fond, începută în ianuarie anul acesta, a avut parte de mai multe amânări până să se ajungă în faza de citire a rechizitoriului: fie au lipsit avocați, fie a lipsit Eugen Iordănescu, fie a fost cerută recuzarea judecătoarei. În cele din urmă, ceea ce a mai rămas din rechizitoriu a fost citit în ședința care a avut loc înaintea prânzului de miercuri.
Judecătoarea a dat citire celor trei acuzații care îi sunt aduse președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Sibiu de către procurori. Prima este aceea că, în ziua de 19 august 2021, aflat în biroul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Sibiu, Tiberiu Ivancea, Eugen Iordănescu și-a folosit influența pentru a-l determina pe acesta să-l transfere pe agentul de poliție din Vurpăr la Serviciul Rutier al municipiului Sibiu, unde acesta domicilia. A doua acuzație a procurorilor este cea de dare de mită: văzând reticența lui Ivancea în a soluționa cererea referitoare la polițistul din Vurpăr, Eugen Iordănescu i-a promis lui Ivancea sprijin pentru soția acestuia în scopul de a rămâne director economic al Aeroportului Internațional Sibiu (AIS). Promisiunea, arată procurorii, a fost făcută în contextul în care Eugen Iordănescu a fost numit de Consiliul Județean să facă parte din comisiile de concurs pentru selectarea administratorilor Aeroportului. În fine, cea de-a treia acuzație este cea de folosire de informații nedestinate publicității: din calitatea de membru al comisiei de concurs pentru consiliul de administrație al AIS, procurorii susțin că Eugen Iordănescu l-a contactat pe Radu Gabriel Bondar, fost președinte al CA al AIS, căruia i-a comunicat ce ar trebui și ce nu ar trebui să spună în cadrul procedurii de selecție. Bondar „a fost singurul candidat admis” de comisia de concurs condusă de Iordănescu, au mai arătat procurorii.
„Sincer, nu înțeleg”, a răspuns Eugen Iordănescu judecătoarei, întrebat dacă înțelege acuzațiile care îi sunt aduse. „Ca director al unei organizații neguvernamentale m-am dus la șeful IPJ să-mi folosesc influența?”, a continuat președintele CCIA Sibiu, sugerând că poziția sa nu era din care să exercite astfel de influențe. „Eu am oferit celui care a fost în funcția de președinte al consiliului de administrație al Aeroportului timp de 12 ani informații nedestinate publicității pe care el nu le deținea și le dețineam eu?”, a mai spus Iordănescu.
El a cerut să fie judecat pe procedură comună și a arătat că nu dorește să dea declarații în această fază.
Eugen Iordănescu. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Martorii
Cei trei avocați care îl reprezintă pe Eugen Iordănescu în acest proces au arătat că poziția lor este de a contesta toate probele rămase la dosar. Au prezentat instanței mai multe nume de persoane pe care le propun martori, persoane printre care se numără și președinta Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, dar și Ștefan Opriș, directorul economic al CJ Sibiu și actualul președinte al consiliului de administrație al AIS, avocatul Ștefan Nartea, membru al aceluiași consiliu de administrație, sau Anca Banciu, șefa Serviciului juridic al CJ Sibiu, și Radu Ganea, șef de serviciu în cadrul aceleiași instituții. Printre martorii propuși de către avocații lui Iordănescu pentru a fi audiați se mai numără și Radu Bondar, fostul președinte al CA al AIS, dar și Traian Belei și Marius Blaga, aceștia din urmă fiind concurenți care nu au fost admiși la concursul a cărei comisie a fost condusă de președintele CCIA.
După cum au argumentat avocații, prin audierea acestor martori, Iordănescu dorește să arate că nu a fost unicul decident în ceea ce privește cine este admis la concursurile pentru diferite posturi în conducerea aeroportului sibian, dar și că postura de director al CCIA Sibiu nu ai asigura prezența de drept în fruntea unor astfel de comisii de concurs. „Domnul Iordănescu nu făcea numirile, ci doar participa la lucrările comisiei de concurs. Consiliul Județean făcea efectiv numirile”, au arătat avocații în fața instanței.
Totodată, aceștia au mai cerut instanței să solicite relații de la CJ și AIS pentru a stabili dacă în cadrul concursurilor existau „răspunsuri prestabilite nepublice”.
„Lucruri stranii pe parcursul a 50 de minute”
„Activitatea lui Tiberiu Ivancea a fost nelegală și neloială. Declarațiile domnului Ivancea nu pot fundamenta acuzațiile aduse. Aș fi curios să văd ce probe propune parchetul referitor la faptul că cele două acuzații (referitor la influență și darea de mită – n.r.) se bazează exclusiv pe declarațiile domnului Tiberiu Ivancea”, a mai spus unul din avocați în fața instanței.
Apărătorii lui Iordănescu fac referire la faptul că, potrivit hotărârii Curții de Apel Alba Iulia, în faza de cameră preliminară, din rechizitoriu ar trebui eliminate înregistrările audio-video realizate în biroul lui Ivancea în cursul zilei de 19 august 2021.
Procurorul prezent la proces a arătat, printre altele, că propune ca martori pe Tiberiu Ivancea și pe soția lui. Fapt care a trezit opoziția avocaților apărării. „Acest martor (șeful IPJ Sibiu – n.r.) are credibilitate extrem de scăzută, deoarece este și denunțător în cauză. Nu cred că se impune audierea lui”, a arătat unul dintre avocați.
Pe de altă parte, și procurorul s-a opus audierii a doi martori propuși de avocații lui Iordănescu: este vorba de două persoane prezentate ca martore la discuția dintre Eugen Iordănescu și Sorin Răzvan Cocoșel (agentul de poliție din Vurpăr), discuție care a avut loc la sala de nunți Symphony by the Lake imediat după întâlnirea din biroul șefului IPJ Sibiu.
Ambele opoziții (ale avocaților și, respectiv, procurorului) au fost respinse, audierea martorilor fiind încuviințată.
Din proces penal în proces penal
În lista celor chemați să jure în fața instanței a fost inclus și Ioan Făgădar, fost adjunct al IPJ Sibiu. Legat de audierea lui Ioan Făgădar, Iordănescu a arătat judecătoarei că ar putea povesti cum în urmă cu mai mulți ani, șefului IPJ Sibiu i-ar fi fost solicitat de către fostul președinte al CCIA Sibiu facilitarea transferului unui polițist. „Dar, atunci, domnul Ivancea nu s-a sesizat”, a adăugat Iordănescu în fața instanței, pe care încearcă să o convingă de faptul că este victima unei mașinațiuni gestionată de șeful IPJ Sibiu și „prietenul lui” , prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Bogdan Dancu. „Care este posibilitatea ca 11 lucruri să se lege într-un mod straniu pe parcursul a 50 de minute?”, a încercat Eugen Iordănescu să deschidă discuția pe subiectul după-amiezii în care au fost demarate procedurile prin care s-a ajuns la dosarul penal în cadrul căruia a fost trimis în judecată.
Judecătoarea a oprit alegațiile directorului CCIA Sibiu și a fixat următorul termen de judecată în ziua de 4 iunie. Zi în care ar urma audiați Răzvan Cocoșel (polițistul din Vurpăr), Radu Bondar, Paul Gruian, Traian Belei și Marius Blaga (participanți la concursul prezidat de Iordănescu și promovat doar de Bondar) precum și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, s-a manifestat public în mai multe rânduri în susținerea lui Eugen Iordănescu. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
La finalul termenului de miercuri, din sala de judecată a Tribunalului Sibiu, Eugen Iordănescu și avocații săi s-au mutat două încăperi mai încolo, într-o sală a Judecătoriei Sibiu. Acolo era programat un alt termen, în faza de cameră preliminară, într-un alt dosar în care Eugen Iordănescu a fost trimis în judecată pentru delapidarea unei societăți comerciale din județul Mureș.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: poltist vurpar , proces coruptie , aeroport Sibiu , Tiberiu Ivancea , IPJ Sibiu , Daniela Cîmpean , Eugen Iordănescu
Vizualizari: 4954
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
D
Acum 3 ore
Ivan
Acum 4 ore
Oligofrenii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!