Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
14°C

Lucruri nespuse despre cazul Iordănescu

Lucruri nespuse despre cazul Iordănescu

Februarie 2018. Printr-un mail transmis către CNSAS, am solicitat în numele ziarului Turnul Sfatului verificarea calității de lucrător sau informator al Securității a domnului Iordănescu Eugen, director al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Sibiu.

Nu a fost un impuls de moment, nici o adresă la întâmplare, solicitarea a fost transmisă în urma celor afirmate de unul din foștii săi profesori din liceu. Persoana respectivă, acum decedată, și-a amintit la un moment dat că a găsit în banca elevului Iordănescu mai multe declarații, delațiuni, ce urmau a fi înmânate ofițerului securității. Acestea aveau legătură cu profesorii pe care îi avea Iordănescu la Liceul Energetic din Sibiu. Vorbim deci de liceanul Eugen Iordănescu, informator al fostei Securități.

De ce e important de spus asta?

În această săptămână, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat motivul pentru care are încredere în Eugen Iordănescu, chiar propunându-l să reprezinte județul în selecția de administratori la Aeroport și Drumuri și Poduri. ”Eu mă bucur că am putut să îmi urmez studiile universitare fără să fiu condiționată să închei un anumit protocol cu un serviciu sau altul. Am avut libertatea să urmez facultatea pe care vreau să o urmez, fără să se analizeze cine sunt părinții mei și fără să mi se interzică să urmez studiile fără să fac un anumit pas. Și dumneavoastră, care cunoașteți foarte bine acest dosar, ați putea să analizați și să vă aplecați mai mult asupra lui și aș vrea să încheiem acest subiect, pentru că nu este de interes județean. Interesul cetățenilor este ca acea hotărâre să aducă cele mai bune rezultate pentru alegerile care se vor face de către această comisie”, dând de înțeles că Iordănescu este de fapt o victimă a fostei securități.

Eugen Iordănescu din octombrie 2019, dată la care Curtea de Apel București s-a pronunțat și a constatat calitatea sa de colaborator al Securității, a făcut un tur la oficialitățile județului în care s-a prezentat drept o victimă a sistemului comunist. A spus că a fost obligat să coopereze cu Securitatea, să scrie note informative, altfel urmând să fie dat afară din facultate.

Din nou, informațiile noastre au pornit de la ideea că Iordănescu a scris informări din băncile liceului, pornind de la afirmațiile fostului profesor, nu ne așteptam ca activitatea lui să continue și la facultate. CNSAS nu a găsit nimic în arhiva Securității Sibiu, un motiv poate ține de faptul că o parte importantă din documente au ars în zilele Revoluției din 1989. A găsit însă la Cluj, acolo unde Eugen Iordănescu urma cursurile Facultății de Istorie și Filozofie a Universității Babeș – Bolyai. Nu cred că Iordănescu a fost șantajat de Securitate în liceu. În plus, în timpul procesului intentat de CNSAS s-a specificat faptul că Eugen Iordănescu i-a menționat ofițerului care l-a recrutat, în mod expres, că și tatăl său a fost informator al Securității timp de mai mulți ani.

De ce nu cred în buna credință a noului Eugen Iordănescu

Octombrie 2019. Curtea de Apel București constată calitatea de colaborator al Securității. Eugen Iordănescu are o primă reacție: ”Nu e nimic de comentat aici. Legea este una pentru toți și trebuie respectată, nu există nimic de comentat. Legea este baza oricărui stat de drept. Nu are cum să-mi afecteze această decizie în niciun fel activitățile mele. Nu fac politică, nu am fost ales. Am de gând să public toate notele puse de CNSAS în dosar, să fie publice pentru toată lumea. Trecutul trebuie să ni-l asumăm cu totul, fiecare dintre noi, pentru că este al nostru. Ce ați început cu mine, din motive personale, de răzbunare sau știu eu de ce, ar trebui continuat și cu alte persoane, să fie o acțiune de principiu. Din punctul meu de vedere, toate documentele trebuie să fie publice, să nu fie accesibile doar în baza unei cereri, trebuie să se știe tot. Trecutul, bun sau rău, ne vom feri să-l repetăm doar dacă  vom ști totul despre el”, a declarat atunci pentru Turnul Sfatului directorul executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.

De atunci nu a făcut public niciun dosar, în afara celor prezentate oficialităților față de care avea probabil vreun interes, el conducând atunci Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. În plus, a făcut recurs, acesta urmând a fi judecat în 30 martie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție, prezentându-și în continuare cazul ca fiind o victimă, precizându-se permanent că justiția încă nu și-a spus ultimul cuvânt. 

Combinatorul

E greu să judeci acum acțiunile unor oameni din acele vremuri, de aceea ne-am ferit tot timpul să-l numim în știri turnător, trădător, comunist sau altfel, dar în același ton. România era înțesată de informatori, știm acum cu toții. Potrivit istoricului Marius Oprea (”Moștenitorii Securității”, ediție revăzută, Polirom, 2018, Iași, colecția ”Document”), în 1989, în România existau 136.000 de turnători la Securitate, dintre care 20% erau încă adolescenți. Câteva mii nici măcar nu împliniseră majoratul, cel mai crud dintre minori fiind un copil de doar 11 ani. Pare o cifră uriașă, însă în masa de 23,11 milioane de locuitori, câți avea atunci România, asta înseamnă doar 0,58%.

Nu îl judec pe Eugen Iordănescu – elevul de liceu. Nici pe studentul Eugen Iordănescu. Nici pe tatăl său, condamnat penal în timpul regimului comunist pentru delapidare, convertit el însuși în informator al Securității, model preluat apoi de fiul său.

Îmi permit însă să spun că actualul Eugen Iordănescu se apără distorsionat, măsluindu-și trecutul. Nu cred că a fost o victimă. Îl văd și acum în același rol de jucător, de combinator, de om al sistemului, permanent acolo sus, indiferent de cine conduce. Este unul dintre puținii sibieni care a devenit indispensabil pentru trei președinți ai Consiliului Județean Sibiu: Martin Bottesch (FDGR), Ioan Cindrea (PSD) și Daniela Cîmpean (PNL). Practic, din 2004 Eugen Iordănescu este un sfetnic de nădejde al șefului județului, indiferent de partidul din care acesta a făcut parte. Avem de-a face cu un geniu? I-am fi observat genialitatea cu toții, însă rezultatele sale sunt departe de așteptările minime. Și mă gândesc acum doar la proiectul Sibiu Regiune Gastronomică 2019.

Mi-aș fi dorit să-l fi văzut demn, așa cum a avut o tresărire în declarația dată în 2019. Nu a fost cazul.

Ce facem cu cei care au spus NU?

Ce am învățat din comunism, ce ne spun actualii stâlpi ai societății sibiene, plecând de la cazul Iordănescu? E OK să ai în CV dovada de turnător. Așa au fost vremurile, toți avem o viață, bine că n-am fost eu, că făceam la fel.

Poate pentru majoritatea românilor nu înseamnă asta nimic. Nu e în aria lor de interes. Însă pentru câteva zeci de mii de oameni e o imensă jignire. Sunt cei care au preferat închisoarea în fața trădării apropiaților. Sunt cei care au ales moartea în fața pactului cu fosta Securitate. Sunt cei care au fost hăituiți pentru că s-au opus sistemului. Sunt cei care au fost ostracizați de societate, de cei ca familia Iordănescu, pentru că au ales să spună nu. Asta nu cred că am învățat nici acum, la peste 30 de ani de la Revoluție, și e evident că nu vom învăța nici pe mai departe. Să-i respectăm pe cei care au luptat până la ultimul sacrificiu, pe cei care au spus nu comunismului, pe cei care au ales demnitatea în fața oportunismului. Care sunt valorile noastre actuale? Cred că în final despre asta e vorba.

P.S. 

Pe de altă parte, e de felicitat președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, pentru echipa pe care a selectat-o pentru programul ”Anii drumeției”. De acolo răzbate un alt aer, proaspăt, natural, o echipă care, îmi permit să spun, nu ar fi fost posibilă dacă și aici ar fi fost înrolat același etern Eugen Iordănescu.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ghita Pristanda

Acum 3 luni

Ce să mai zici? E o caracatiță de care nu vom scăpa în veci. Bină că n-a mai procreat și individul în cauză, ca să lase moștenire metehnele. Deși, cadru didactic fiind, mă îndoiesc că nu le transmite altora.

Raspunde

Mission

Acum 3 luni

N-a avut timp.a avut alta "ocupatie" . Ma gandesc ca tanti Campean da raportul in alta parte? Reprezinta interesele altcuiva, precis. Eu nu cred ca exista macar o singura persoana pusa politic, care sa nu raspunda intereselor cui a pus-o PE PILE in acel post. Lasa ca populatia tace, se face mica, nu se revolta! De aia LE MERGE!pentru ca va forteaza sa stati cu botul pe labe!ia sa iesiti voi in strada!VOI TOTI! spuneti ce nu va convine, si o sa vedeti schimbari atunci!
Raspunde

Bbb

Acum 3 luni

oamenii din ”Anii drumeției” au fost in buna parte si initiatorii originali ai subiectului Capitala Gastronomica. doar la la pasul 2 a intrat pe turnanta, Turnatorescu si a iesit ce a iesit...
Raspunde

Camelia

Acum 3 luni

Multi sibieni(desi au aproape Aiudul) nu stiu nimic despre experimentul Pitesti si inchisorile comuniste pline pana la refuz de oameni turnati si tradati de alti semeni ai lor .Dramele si ororile comunismului nu mai misca deloc si nici nu vor sa le stie.Citeste d-na Campeanu istoria reala (Ioan Ianolide,Nicolae Purcarea,Aspazia Otel Petrescu etc.)Si tu ai dat la Drept ca si mine istoria.Dar daca ai fi citit n-ai mai fi unde esti! Rusine nu celor care au facut rau fortati(omul are o putere de rezistenta pe care comunistii prin torturile aplicate au frant-o) ci celor care isi gasesc justificari pt asta.Si Visinescu se considera in nebunia lui erou.Numai Bunul Dumnezeu va face dreptate
Raspunde

Immanuel Kant

Acum 3 luni

Relația dintre Eugen Ciripescu și Daniela Câmpean trece mult peste limitele institutionale. Relatii de business vechi intre cabinetul avocatei si directorul cu rezultate 0, relatii incurcate la parcul industrial Selimbar in care sunt implicati cei doi, implicarea firmelor marelui consultant in studiile contractate si platite cu bani multi de consiliul judetean, sute de mii de euro care au revenit consultantului din programul regiunii gastronomice, salariul pe care il primeste președinta CJ de la ULBS pentru ... nu se stie ce, job intermediat de turnător si, zic gurile rele Dana + Eugen = Love ;-) Remember: https://www.turnulsfatului.ro/2020/02/02/eugen-iordanescu-conspirativ-immanuel-kant-rdquo-studenta-t-c-continua-sa-mentina-relatiile-cu-studentul-grec-rdquo-164124
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus