Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
32°C

FOTO VIDEO Prima zi de muncă pentru câinii care depistează COVID, la Aeroportul Sibiu

FOTO VIDEO Prima zi de muncă pentru câinii care depistează COVID, la Aeroportul Sibiu

Doi căței foarte prietenoși și plini de energie au fost vedete astăzi, la Aeroportul Internațional Sibiu. Ei fac parte dintr-o echipă formată din cinci câini de la Centrul Chinologic, antrenați să depisteze persoanele infectate cu noul coronavirus.

2 câini. 110 pasageri. 40 de minute. 0 infectați depistați. Așa se rezumă în cifre dimineața de astăzi de la aeroportul sibian, unde o echipă canină pregătită să infecteze infecții cu coronavirus și-a început munca pentru prima dată într-un aeroport din țara noastră. Activitatea face parte dintr-un proiect pilot demarat în orașul nostru, de detectare a potențialelor persoane infectate care sosesc în România pe cale aeriană. Procedura este simplă. Fiecare pasager se oprește pentru câteva secunde în dreptul anticamerei în care se află unul din câini, este mirosit, iar dacă Dov, câinele de 11 luni antrenat la Centrul Chinologic, nu depistează nimic, poate trece mai departe. Un alt câine, pe nume Blue, așteaptă în zona bagajelor, ca să îi mai verifice odată pe fiecare în parte. În total, cinci câini COVID vor fi „angajați” la aeroportul sibian, timp de 60 de zile, pentru a fi probată eficiența acestui proiect.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

„Avem cinci exemplare în prezent, pregătite pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS CoV-2. Pregătirea efectivă a început în ianuarie. Din cei șase câini pe care i-am avut, unul a avut ceva probleme și au rămas cinci care sunt prezenți acum în aeroport. Pasagerii trec printr-un spațiu special amenajat, sunt scanați de câine în momentul în care trec în spațiul respectiv. În momentul în care câinele depistează acel miros specific infectării cu covid și semnalează acest lucru instructorului, persoana respectivă este condusă către reprezentanții de la DSP și se iau măsurile necesare. Persoana este condusă către zona de recoltare de probe, unde sunt efectuate teste rapide gratuite”, explică Leonard Bâlă, directorul împuternicit al Centrului Chinologic Sibiu.

Importanța descoperirilor echipajului canin ar putea fi însă umbrită de faptul că momentan nu există o lege care să îi oblige pe cei depistați pozitiv să facă un test rapid care să confirme sau să infirme acest lucru.

„Dacă pasagerul refuză testarea, nu îl putem obliga. Cei depistați ca posibil pozitivi de către câini dar care refuză testarea rămân în atenția Direcției de Sănătate Publică, fără să fie luate însă anumite măsuri în ceea ce îi privește, nefiind reglementat acest lucru în lege, momentan. E de gândit dacă se va modifica legislația astfel încât testarea să fie obligatorie”, spune Mircea Crețu, prefectul județului.

Unii călători au fost impresionați de idee, în timp ce alții au numit-o inutilă. „Sunt drăguți cățeii. Mi se pare o idee bună, cred că va funcționa”, a spus o călătoare, în timp ce o alta a avut o opinie cu totul diferită. „Cred că e un proiect inutil. Eu mă testez săptămânal așa că nu văd sensul acestui demers”, a spus cea de-a doua persoană intervievată.

Nu există riscuri

Autoritățile menționează faptul că echipajul este blând și nu este antrenat să acționeze agresiv în preajma persoanelor străine. Astfel, câinii, atunci când vor depista o persoană pozitivă, pur și simplu vor manifesta un interes crescut față de călătorul respectiv, arătând o schimbare evidentă în comportament, fără să pună însă în pericol viața pasagerilor. 

În același timp, câinii sunt și ei în siguranță. Întrebați dacă este vreun pericol pentru ca patrupezii să contacteze virusul, instructorii au menționat faptul că testele efectuate din acest punct de vedere, la nivel mondial, nu au relevat că ar exista un astfel de risc.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Elzorab

Acum 2 săptămâni

Sunteți penibili. Mai bifati o data la categoria tampenii monumentale.

Raspunde

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Bine ar fi fost să fie dresați pentru detectarea hoților și a trădătorilor de țară. Și mers cu ei la București.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 săptămâni

"o echipă canină pregătită să infecteze infecții cu coronavirus și-a început munca pentru prima dată...". Pe bune?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus