Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
8°C

2.030.000 euro. Spitalul Județean, dat în judecată pentru moartea unui băiețel. O istorie de opt ani

2.030.000 euro. Spitalul Județean, dat în judecată pentru moartea unui băiețel. O istorie de opt ani

Părinții unui băiat de trei ani și cinci luni, care a decedat după o operație de îndepărtare a polipilor, au deschis un proces prin care solicită daune de 2.030.000 de euro. Procesul vine după opt ani de la deces, perioadă în care nu doar că nicio anchetă nu a avut vreo finalitate, dar părinții spun că nimeni dintre cei potențial responsabili nu le-a transmis măcar un ”îmi pare rău”. 

”Moartea lui Alexandru Bogdan, un băiețel de doar trei ani și cinci luni, care s-a sfârșit în urma unei banale operații pentru îndepărtarea polipilor, scoate la iveală neajunsuri grave ale sistemului medical sibian. Deși multe voci i-au acuzat pe părinți că și-au dus micuțul într-un spital de adulți, adevărul este că, de fapt, nici nu aveau altă opțiune. Spitalul de Pediatrie nu face operații pe secția ORL, pentru că singurul medic de aici este prea obosit, iar celălalt post este blocat de un doctor care și-a luat concediu fără plată, de aproape un an”, era începutul primului articol publicat de Turnul Sfatului în urmă cu opt ani pe acest subiect (detalii aici).

Alexandru Bogdan a intrat în stop cardio-respirator la un sfert de oră după operație, după ce a fost adus de cadrele medicale în salonul unde se afla și mama acestuia. Ea a fost cea care a observat că fiului său i s-au învinețit buzele. Resuscitarea a fost întârziată cu câteva minute vitale, pentru că secția ORL unde fusese operat nu avea un defibrilator. După nouă zile de comă, copilul a decedat.

Au urmat anchete interne în spital, comisii de etică, dar și un dosar penal. ”Noi încă ne întrebăm de ce a murit copilul”, era un fel de concluzie pe care medicii Spitalului Județean Sibiu o anunțau la aproximativ două săptămâni de la deces (detalii aici). Acum, după opt ani, s-a ajuns la un proces pentru ”răspundere delictuală”. Proces intentat de părinți împotriva Spitalului clinic județean Sibiu.

”Adunați-i la un loc și eu vin cu un AG”

Turnul Sfatului a luat legătura cu tatăl celui care a fost Alexandru. Am discutat cu un om a cărui revoltă mocnește sub impresia unei imense neputințe. ”Îmi cer scuze pentru cuvintele pe care le folosesc, dar mi-e o scârbă mare de tot. Parcă aș fi vrut să mă nasc în vremea părinților mei: chiar dacă au trăit sub comunism, măcar s-a știut de o treabă, de un Dumnezeu. În țara asta, acum, dacă ai bani, poți să faci orice și nu pățești nimic”, concluzionează Ovidiu-Nicolae Bogdan.

În ceea ce privește dosarul penal care s-a deschis în urma plângerii formulată în urmă cu opt ani, Ovidiu Bogdan spune că nu poate da, deocamdată, detalii. ”S-a judecat fără rechizitoriu, s-a trimis o concluzie favorabilă nouă, în primă fază, apoi a fost contestată. Deocamdată nu cred că am voie să fac publică această primă concluzie. Și este un proces delicat, cu multe interese la mijloc. Și prefer să las acum toată această poveste pe mâna avocaților. Oricum nu rezolv nimic. Suntem atât de neputincioși... atâția ani pentru chestiuni care sunt mai mult decât clare. Nu sunt omul extremelor, dar nu mai pot să suport atâta nesimțire. Nu e numai vorba de cazul nostru: nu vedeți, au început să explodeze spitalele și nu răspunde nimeni cu nimic. Unde e dreptatea?”.

Din urmele proceselor derulate la instanțele sibiene, rezultă că, anul trecut, părinții lui Alexandru Bogdan au câștigat un proces prin care se dispunea trimiterea în judecată a două cadre medicale pentru ”ucidere din culpă”. Cadrele medicale au formulat contestație, care a fost admisă în luna decembrie 2020 de către Tribunalul Sibiu. Instanța sibiană a admis cererea formulată de medicul considerat vinovat și a fost sesizată Curtea Constituțională pe o serie de excepții de neconstituționalitate invocate de medici. Iar prin hotărârea Tribunalului din decembrie 2020, procesul prin care părinții lui Alexandru Bogdan contestau soluția de clasare a dosarului dată de procurorii sibieni urma rejudecat.

Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a ajuns atât de târziu la un astfel de proces, arată Ovidiu Bogdan. ”Acesta a fost cursul evenimentelor. Vă dați seama, eu aș fi dorit să avem o concluzie nu după opt ani, dar am zis să lăsăm autoritățile să își facă treaba”.

Ovidiu Nicolae Bogdan. Sursa foto: captură Știrile ProTV

Cu toate că a început un nou proces, Ovidiu Bogdan spune că nu mai are încredere în ideea de ”dreptate”. ”Nu vedeți în ce țară trăim? Adunați-i pe toți la un loc și rezolvăm cu AG-ul (lansator de rachete – n.r.). Și măcar intru în istorie. Nu mai am încredere în absolut nimeni și nimic. Nu mai cred că există lege. Cu oamenii aceștia care sunt în stare să omoare pe alții nu ai ce să discuți. Deși probele se văd de pe Marte, uite că durează de atâta timp. Iar ce e mai trist e că se joacă tocmai cu viețile copiilor noștri”.

”Angajează avocați din banii mei împotriva mea”

Pe ordinea de zi a Consiliului Județean Sibiu programată la finele acestei luni există și un proiect de hotărâre pentru angajarea ”unui avocat specializat atât pe ramura dreptului civil, cât și pe cel penal care să asigure consultanța, asistența și reprezentarea necesară”. Practic, să reprezinte Spitalul Județean Sibiu împotriva părinților celui care a fost Alexandru.

Acest proiect vine ca urmare a solicitării formulată de conducerea celei mai mari unități medicale din județ. ”Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are calitatea de pârât. Se solicită obligarea unității la plata unor despăgubiri în cuantum de 2.030.000 euro, urmare a săvârșirii unor erori în activitatea de prevenție, diagnostic și tratament cu ocazia acordării serviciilor de asistență medicală pacientului. Vă solicităm respectuos să aprobați achiziţionarea de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi reprezentare. (...) Menționăm că un alt argument care pledează pentru asigurarea de consultanță și asistență juridică de specialitate este posibilul impact financiar negativ semnificativ, precum și impactul nefavorabil asupra imaginii Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Menționăm că activitatea juridică în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este una foarte complexă, iar volumul de muncă este foarte mare având în vedere activitățile specifice care cad în sarcina Biroului Juridic și Relații Publice. Subliniem faptul că acest caz trebuie gestionat cu maximă atenție, prin alocare de resurse suplimentare de timp necesare unei susțineri coerente, eficiente și riguroase a cauzei”, se arată în adresa transmisă Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și semnată de juristul Robert Fotache, managerul interimar al Spitalului județean.

La aflarea veștii despre inițierea acestui proiect de hotărâre pentru angajarea unui avocat, Ovidiu Nicolae Bogdan sesizează un ”absurd al situației”. ”Adică acum angajează un cabinet de avocatură din banii noștri, ai tuturor, deci inclusiv din ai mei, care să îi reprezinte în procesul deschis de mine împotriva lor? Numai în România se poate așa ceva... nu, nu, nu cred că așa ceva poate fi legal. Mai rămâne să ne scoată pe noi vinovați”, răspunde deznădăjduit tatăl.

”Să mă țină bunul Dumnezeu întreg la cap, asta îmi mai doresc. Că ne-a mai dat Dumnezeu încă doi copilași...”, Ovidiu-Nicolae Bogdan

Referitor la suma cerută drept daune, tatăl nu vrea să comenteze prea mult. ”Chiar mai are rost să discutăm de sumă? Numai prin felul în care a fost tratată situația de toate instituțiile, nici nu cred că există bani care să acopere o astfel de istorie”. Drama familiei Bogdan include și alte evenimente. ”După copil, a murit tatăl meu la fix șase luni. Nu a mai vrut să trăiască. Și după încă un an și o lună a murit și mama. Totul a venit «la foc automat»”. E un cumul de drame, umilință, suferință. Trecând prin așa ceva am devenit foarte sensibil când mai aflu despre astfel de situații. Așa ceva nu uiți niciodată. Cu părinții te mai obișnuiești, că așa e în firea lucrurilor, copiii să își îngroape părinții, dar invers... durerea este imensă”.

Întrebat dacă în toată această perioadă, familiei Bogdan i s-au prezentat scuze din partea vreunei instituții sau a vreunei persoane implicate în această istorie, tatăl răspunde stins. ”Nimeni, nimic. Pe ce lume trăim? Înțelegeți? Prin instanță ne-am mai întâlnit cu doctori, cu asistente... dar nimeni, nimic”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Elzorab

Acum 2 ani

Asta e normalitatea la care ne întoarcem dupa vaccinare dupa spusele lui Catu? Si daca a indraznit cineva sa faca publice acele imagini de la judetean cu pacienții covid l-au scos aproape nebun. Poate exagerez dar multi medici si asistente nu au ce cauta in spitale. Si-au ales gresit meseria. Lipsa de empatie, aroganta, nesimtirea, sunt atribute caracteristice multor cadre medicale de la noi si fiecare dintre noi a avut tangenta cu multi din acesti "eroi" si totuși nu e nimeni responsabil.
Raspunde

Onisim

Acum 2 ani

E vorba de medicul Rusu Gabriel, ORL. Am fost operat la el, un medic jalnic, fara principii deloc. M-a băgat în seamă doar după ce a vazut plicul, iar operația a trebuit s-o refac la privat, pentru că a facut o porcărie.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

V

Acum 2 ani

Sper ca aveti si dovezi la ceea ce ati postat fiindca altfel e problema...

Raspunde

Onisim

Acum 2 ani

Desigur, ca am dovezi:)
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Dar ca ai omorat un om nu e problema, gunoiule? Te simti lezat in onoare ?
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Niste macelari ... Aia nu sunt doctori !!!
Raspunde

Tomuta

Acum 2 ani

Ar trebui acest articol sa fie citit de D-na Campean cu D-na Raluca Turcan care in fapt au si inaugurat terenul unde se va construi viitorul Spita Judetean de Urgenta. Va dati seama pe cine am votat si oamenii de rand merg la spital sa opereze copii ca in epoca de piatra. Condoleante parintilor greu incercati! Ce e tris este ca nu vor fi singurii, mai o sa auzim de aceste cazuri pina cele doua cutre conduc CJS si activeaza in politica doarpe vorbe.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Din pacate, in Romania ai toate sansele ca un proces sa tina o jumatate de viata, si la final sa nu ti se faca dreptate. Nu caut vinovatii (nu sunt judecator), dar acesti parinti meritau macar scuze din partea celor implicati. Era frumos daca ceilalti aratau ca le pasa de suferinta celorlalti.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Medicii din Sb sunt cunoscuți în clinicile universitare serioase ca incompetenti și șpăgari. Și când te gândești ca avem și fac. de medicina de unde ies alți habarnisti...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Și în ce clinică universitară lucrezi matale, de cunoști asta?
Raspunde

Satanael

Acum 2 ani

Medici ca astia parca ar fi fost formati la Auschwitz....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus