Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
2°C

”Aderarea nu a fost acceptată”. Răspunsul Primăriei Sibiu la ”Zona metropolitană Sibiu” înființată de comune

”Aderarea nu a fost acceptată”. Răspunsul Primăriei Sibiu la ”Zona metropolitană Sibiu” înființată de comune

Zona metropolitană Sibiu înființată de patru comune din jurul Sibiului este doar o denumire de asociație intercomunitară, fără a fi acoperită de legislația specifică zonelor metropolitane. Unul din motivele pentru care Primăria Sibiu a decis să nu adere la asociația anunțată săptămâna aceasta de patru comune.

De faptul că primăriile din Șelimbăr, Şura Mică, Şura Mare și Roșia au înființat o asociație de dezvoltare intercomunitară denumită Zona metropolitană Sibiu reprezentanții Primăriei Sibiu au aflat din presă, se arată în răspunsul transmis la solicitarea Turnul Sfatului. Răspuns în care este invocată și o prevedere legislativă, din care reiese că Zona metropolitană Sibiu în discuție nu este o structură care să și poată funcționa asemenea unei zone metropolitane. Altfel spus, ”Zona metropolitană Sibiu” este doar o denumire.

”Referitor la asocierea comunelor Șelimbăr, Șura Mică, Roșia și Șura Mare, Primăria Sibiu a luat la cunoștință din mass media despre formarea acestei structuri care, conform Codului Administrativ art. 5 punctul 45, alineatul qq) și conform Legii 351/2001, art. 7, nu poate fi o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru Zonă Metropolitană. Actele normative citate definesc clar: «zona metropolitană - asociaţia de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I ori municipiile reşedinţă de judeţ şi unităţile administrativ-teritoriale aflate în zona limitrofă»”, citează reprezentanții Primăriei Sibiu din Codul Administrativ. 

"În vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României şi a municipiilor de rangul I şi II, unităţile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înfiinţării de zone metropolitane aferente spaţiului urban", Legea 351/2001

S-a discutat și s-a respins

Reprezentanții Primăriei Sibiu amintesc și de grupul de lucru înființat în luna mai (detalii aici), grup care a reluat demersurile de înființare a unei zone metropolitane în jurul municipiului Sibiu. Și în cadrul căruia s-a discutat despre inițiativa celor patru comune, la care au fost invitați să adere. ”În cadrul unei ședințe a grupului de lucru din luna iunie 2021 s-a analizat propunerea de a adera la structura celor patru comune, însă aceasta nu a fost acceptată, motivat și de legislația foarte clară în privința zonelor metropolitane”, se mai arată în răspunsul primit de Turnul Sfatului.

Grupul de lucru în discuție lucrează în prezent la statutul propus pentru o viitoare zonă metropolitană în jurul municipiului Sibiu. Adrian Bibu, administratorul județului Sibiu și membru al acestui grup, arată că discuțiile legate de forma juridică sunt aproape de a fi finalizate. ”Când am anunțat demersurile de înființare a zonei metropolitane Sibiu, grupul de lucru și-a asumat un termen de trei luni începând cu 7 mai. Lucrăm și vom prezenta soluțiile așa cum am promis în termenul solicitat”, arată Adrian Bibu pentru Turnul Sfatului.

Un fel de presiune

Comunicatul prin care era anunțată înființarea Zonei metropolitane Sibiu a fost semnat ”Consiliul metropolitan al Zonei metropolitane Sibiu” și a fost emis marți seara fără ca toți primarii să aibă cunoștință de acest lucru. Este cazul Șelimbărului, al cărui primar Marius Grecu spune că, la fel, a aflat din presă despre acest anunț.

Contactați de Turnul Sfatului, cei din conducerea asociației intercomunitare cu sediul în Parcul industrial Șura Mică recunosc faptul că acel comunicat a fost emis pentru a pune o oarecare presiune și a ”mișca lucrurile” în sensul operaționalizării unei structuri metropolitane. Totodată, aceștia recunosc și faptul că deși poartă denumirea de ”Zona metropolitană Sibiu”, asociația de dezvoltare intercomunitară nu poate funcționa în sensul prevăzut de lege pentru o astfel de structură. Și, practic, în actuala formulă, nu poate atrage finanțări pentru proiecte metropolitane.

În fine, un alt aspect fără mare relevanță este acela că denumirea de ”Zona metropolitană Sibiu” fiind rezervată de asocierea formată din Șelimbăr, Şura Mică, Şura Mare și Roșia, o eventuală asociere care să includă și municipiul Sibiu nu va mai putea folosi numele deja rezervat.

O zonă metropolitană înființată în jurul municipiului Sibiu poate include toate localitățile aflate pe o rază de 30 de km

A doua încercare. Ce s-a întâmplat la prima?

Actualele demersuri ale Primăriei Sibiu și Consiliului Județean pentru elaborarea unui statut și act constitutiv pentru o zonă metropolitană nu sunt o premieră. În septembrie 2016, 16 primari ai localităților din jurul municipiului Sibiu s-au întâlnit și au și semnat o declarație de intenție care să preceadă înființarea unei zone metropolitane. În vara anului 2017, funcționarii Primăriei Sibiu au și elaborat un draft de asociere în vederea înființării asociației de dezvoltare intercomunitară.

Am cerut reprezentanților administrației Sibiului să explice de ce, din punctul lor de vedere, nu s-au mai concretizat demersurile inițiate acum cinci ani. ”Demersurile inițiate de Primăria Sibiu în 2017 pentru crearea Zonei Metropolitane Sibiu nu s-au concretizat. În 2017, Primăria Sibiu a organizat întâlniri cu localitățile învecinate pe această temă, a alcătuit un draft de Statut și Act Constitutiv și a transmis în două rânduri grupului de lucru format din reprezentanți ai localităților Săliște, Tălmaciu și Rășinari aceste documente pentru a-și exprima opinia în vederea finalizării documentației. În primă instanță nu s-a primit nici un răspuns, iar cu a doua ocazie a răspuns doar Primăria Tălmaciu. În 2018 aceste documente au fost transmise și reprezentanților administrațiilor locale din Cisnădie și Sadu, dar nu s-a primit nici un feedback din partea acestora”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citește și Zona metropolitană, înființată fără municipiul Sibiu: ”Prea multă vorbărie. Am depus deja și primul proiect”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Just me

Acum 1 an

Ce spuneam ieri doua gasti, si un presedinte de ADI care in viata lui doar a capusat pe unul sau pe altul.
Raspunde

Rodica unghii cu gel

Acum 1 an

E și normal! Cum sa aderam noi la acele cătune?? Doamne ferește, ca luam păduchi! Felicitări primăriei! Locul nostru e alături de marile metropole ca Barcelona, Geneva și Helsinchi!
Raspunde

Kramnik

Acum 1 an

Pozitia Primariei Sibiu este corecta. Intr-o astfel de asociatie UAT-urile tb sa aiba votul in functie de populatie , cum este si in Uniunea Europeana. Altfel, se va repeta semiesecul ADIECO unde Primaria Sibiu are acelasi vot cu Poplaca. De asemenea, domeniul de activitate ar tb sa cuprinda obligatoriu si dezvoltarea urbanistica, nu numai ce le convine asezarilor -parazit din jurul Sibiului (Selimber si Cisnadie).
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 an

Primarul din Ciucurelul de Vale este cu ani lumina peste odioasa Fodor! Ce rusine de primar!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus