Marţi,
21.09.2021
Parțial Noros
Acum
14°C

Poveștile din spatele notelor de 10 de la examenul de Titularizare

Poveștile din spatele notelor de 10 de la examenul de Titularizare

Din cei 652 de candidați care au susținut examenul de Titularizare în acest an, numai 301 au reușit să obțină note între 7 și 9,99. Aceștia sunt cei care au promovat. Două cadre didactice, însă, au reușit să treacă acest examen cu nota 10. Este vorba despre Nicoleta Stănciucu, care în momentul de față este profesor educator la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 17 din Sibiu și Denisa Isdrailă-Dragomirescu, profesor de germană modernă. Fiecare are o poveste frumoasă despre pasiunea de a preda, descoperită fie încă din grădiniță, fie după vârsta de 40 de ani.

Nicoleta Stănciucu locuiește de trei ani în Sibiu, fiind de loc din Râmnicu Vâlcea.

„Acum trei ani am venit aici în Sibiu. Eu am terminat Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, la profil pedagogic și am venit la universitate în Sibiu, la Facultatea de Științe Socio-Umane, pe specializare învățământul preșcolar și primar”, spune tânăra educatoare.

În momentul de față lucrează la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 7 din Sibiu.

Nicoleta spune că se aștepta, oarecum, la o notă mare pentru că a muncit foarte mult pentru acest examen.

„A fost foarte multă muncă depusă și am sperat la o notă mare. Am fost motivată și lucrând în învățământ mi-am dorit să fiu la înălțime”, mai spune fata.

Și-a dorit dintotdeauna să lucreze în învățământ, încă de la grădiniță și de aceea toate școlile urmate au fost pe profil pedagogic.

În anul 2019 a promovat și definitivatul, iar acum spune ca sunt trei posturi de titular în Sibiu și se va axa pe unul dintre ele, însă nu s-a decis pe care.

Nicoleta le dorește tinerilor care au intrat în acest domeniu mult spor și să aibă încredere în ei.

„Le doresc să aibă încredere în ei și să nu-și piardă speranța, deoarece așa vor ajunge să aibă rezultatele mult dorite”, mai spune dascălul de 10.

A descoperit că-i place să predea prin intermediul fetițelor ei

Celălalt profesor care a obținut nota 10 la examenul de Titularizare este Denisa Isdrailă - Dragomirescu. Povestea ei este cu atât mai interesantă cu cât a intrat în învățământ după vârsta de 40 de ani. Până atunci a lucrat ca traducător în mediul privat.

Este sibiancă și absolventă a Colegiului Național Samuel von Brukethal și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. În urmă cu câțiva ani și-a dat seama că își dorește să predea și a renunțat la mediul privat în care lucra ca și traducător.

„La 40 de ani am intrat în învățământ, iar pasiunea pentru predat mi-am descoperit-o prin copiii mei. Am două fetițe de 10 și 12 ani. Apoi, când am și început să predau, mi-am dat seama că-mi place cu adevărat ceea ce fac. Sunt profesor de limbă germană modernă. Anul acesta am încheiat la Colegiul Național Octavian Goga și la Liceul de Artă”, spune Denisa.

Recunoaște că nu s-a așteptat să ia nota maximă.

„Speram să iau peste 9, pentru că a fost destul de greu, dar într-adevăr anul acesta m-am mobilizat să muncesc mai mult, să învăț mai mult, pentru că este un examen greu. M-a ajutat foarte mult și experiența de la clasă. Examenul are o parte de metodică pe care, până nu ai lucrat la clasă și nu ai puțină experiență, este foarte greu să o finalizezi”.

Acum, Denisa așteaptă să se titularizeze și intenționează să se îndrepte către Avrig, acolo unde ar fi posturi de titular.

Celor care sunt învățământ și se pregătesc pentru acest examen, profesorul de germană le spune că trebuie să depună, în primul rând, foarte multă muncă și îi sfătuiește să înțeleagă modul în care funcționează predatul și munca cu copiii.

„Este foarte important. Examenul la titularizare pentru limbi străine se dă în felul următor: este un punct care ține de analiză de text, după care vine gramatica, aceste două puncte țin de învățare și mai este și partea de metodică ce implică deja modalități de cunoaștere a modului în care se abordează copiii cu probleme care trebuie înțelese. Este partea pe care trebuie să o stăpânești foarte bine ca să trecu cu brio acest examen”, încheie cel de-al doilea dascăl de 10.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Profu

Acum 1 lună

Misto la Avrig. Etnici rromi, naveta, Hula Bradului... a meritat sa luati 10!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus