Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Daniela Cîmpean și berbecele Grond făcut din oțel negru, turnat în fierăriile tenebroase ale Mordorului

Daniela Cîmpean și berbecele Grond făcut din oțel negru, turnat în fierăriile tenebroase ale Mordorului

”Tobele bubuiau din ce în ce mai tare. Focuri izbucneau peste tot. Maşinării colosale traversau câmpia; şi în mijlocul lor se afla un berbece uriaş, lung cât un copac de o sută de picioare, legănându­-se de lanţuri puternice. Vreme multă a trebuit ca să fie turnat în fierăriile tenebroase ale Mordorului şi capul său hidos, din oţel negru, primise forma unui lup fioros; fusese vrăjit să aducă numai prăpăd şi nenorocire. Grond îi era numele, în amintirea Barosului din străvechea Lume Subpământeană. Fiare nemiloase îl trăgeau, orci îl înconjurau, iar în urmă­-i veneau căpcăunii munţilor, ca să-­l mânuiască”.

Un fragment din J. R. R. Tolkien, ”Întoarcerea Regelui”.

Nu avem regi în Sibiu. Nici regine și împărați. Feți frumoși și prințese. Doar niște muritori. Nu se va inspira nicio sagă din vreunul din membrii de bază ai comunității contemporane. Sau cel puțin nu văd eu despre cine s-ar putea povesti. Nu avem o luptă a luminii împotriva întunericului. Sau invers. Ori nu mi-am dat eu seama să fie vreuna. Știu însă sigur că din Turnul Sfatului nu răzbate niciun ochi gigant, așa cum dă să se înțeleagă președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. Și știu sigur că nici subordonații ei, nici cei de la spital, DGASPC, ori de la filarmonică nu sunt însemnați pe frunte cu o palmă albă, aducătoare de noroc în luptă. Povești.

Am văzut comentariul președintei Cîmpean și exact asta mi-a inspirat. O poveste. O lectură numai bună de rostit seara copiilor binecuvântați cu părinți dispuși să citească. Dar să o iei ca pe o poveste, nu ca pe o realitate.

Să împarți lumea în drepți și strâmbi, să vorbești de ”indicii ale unui viitor linșaj mediatic”, să te victimizezi, să te vezi ”o țintă constantă”, să te aperi sub paravanul ”viață privată”, deși ești neatinsă și să știi asta foarte bine, mi se pare un mesaj desprins dintr-o altă lume. Nu neapărat a poveștilor, ci dintr-una a intoxicării, a beției puterii, a lingușelii, a oportunismului, a idiocrației, dacă vreți.

Realitatea, însă, e mult mai simplă. Și verificabilă. Colegul meu, Traian, a prins un fir, o idee de articol, de anchetă. E un fapt că șantierele organizate de Total NSA la Spitalul Județean bat pasul pe loc. E un fapt că bugetele alocate acestora au crescut enorm în ultimii ani, deși nu vedem deloc performanță. În plus, e un fapt că Daniela Cîmpean locuiește într-un apartament al unei firme apropiate constructorilor. Loc pentru care plătește o chirie modică.

De multă vreme întrebările ce se desprind de aici au ajuns oficial la conducerea CJ Sibiu. Nu s-au trimis păpuși înțepate cu ace, ci mailuri oficiale cu subiect și predicat. Și nu s-a primit niciun răspuns concret. E halucinant în schimb momentul în care administratorul public al județului arată ”off the record” jurnalistului răspunsul. Răspuns care apoi nu va fi trimis niciodată.

La fel de halucinant, de nereal, e momentul în care președinta Cîmpean îl blestemă în față pe Traian și cum același administrator public se întoarce pe călcâie și fuge atunci când vede scena. Bărbătește. Nimic aici de povestit nepoților.

Nu vorbim în societatea actuală de eroi pozitivi sau negativi. Fiecare avem plusuri și minusuri. Părți de caracter bune și proaste. Nu avem sfinți în viață, printre noi, oricât ne-am chinui să credem în povești cu zâne și moși crăciuni, că tot e sezonul. Suntem toți îmbunătățibili, iar atunci când crezi că ești perfect apare o problemă.

Nu suntem o societate perfectă, îmbrățișez această idee, însă sunt șocat de cei care se încolonează în spatele unui om și-l adulează ostentativ, indiferent de acțiunile lui. În anul 2022. Sunt șocat de practica oficială de a aduce osanale unui om doar pentru că e vremelnic într-o funcție. Că așa se face. Așa se cade. Așa e bine. Orice om e supus greșelii. Inclusiv eu, noi. Însă întotdeauna am acționat în spiritul bunei credințe, iar atunci când faptele au fost în judecata noastră la limită, ne-am abținut în a trage concluzii. De fapt, rolul nostru nici măcar nu este acesta, de a concluziona. Ci de a prezenta opiniei publice niște informații pe care noi le considerăm reprezentative pentru societate. Nu să creăm prințese, zmei, ori mașinării colosale turnate în fierăriile tenebroase ale Mordorului. Ori pe undeva între Piața Mică și Piața Mare.

De fapt, lucrurile sunt mult mai simple. De la CJ Sibiu se așteaptă un răspuns concret, la fapte concrete, nu o altă poveste.

Citește și

Ancheta de la care a plecat totul:

 Secretul președintei. Cîmpean stă în chirie preferențială la familia care a primit contracte de milioane de euro la Spitalul județean

Răspunsul pe Facebook al președintei Daniela Cîmpean:

Președinta Cîmpean se victimizează și cere o anchetă. ”Am fost o țintă constantă”

Comentariul pe această temă scris de Traian Deleanu:

Daniela Cîmpean. Beția puterii

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Cosmin Corcodel

Acum 1 an

D-na Campean a ajutat Antreprenorul prin prelungirea termenului de executie ptr a putea acesta creste valoarea contractului cu indicii de majorare care-i acorda statul. Cu cit dureaza mai mult de la castigarea contractului la facturarea acestuia se majoreaza valoarea contractului cu acesti indici de crestere. verificati contractele si acesti indici , de acolo aceasta tarasenie. Ex: Contract de 1 mil euro daca trec 6 luni de la castigare pina la facturare lucrari creste cu 10 %, daca trec 12 luni creste valoarea cu 17%, daca trec 16 luni creste valoarea cu 23%. ..... sa tot o tii pe doamna Campean in chirie cu 250 Euro, nu?
Raspunde

Un adrian

Acum 1 an

Corect.Oricum ,eu cred ca toate firmele care lucrează cu autoritățile la nivel local sau judetean sunt curate ca lacrima , n-au nici un fel de legături cu oameni politici de aici sau de la nivel central.De-abia asta este o poveste de spus copiilor!
Raspunde

Andi

Acum 1 an

Buna ziua Din aceeasi serie - as vrea sa reclam inadvertente legat de Centura de Sud: Dna Cimpen a zis in sedinata de consiliu judetean ca s-a consultat cu oamenii legat de PUZul acesta aparut peste noapte [pe repede inainte spre aprobare NIMIC MAI FALS Efectiv a Mintit pe LIVE in FATA, cu nonsalanta. Dumneavoastra va dati seama ca Dna Cimpean si CJ NE DARAMA CASELE si MINTE CA O FACE CU STIINTA NOSTRA? Numai mie mi se pare STRIGATOR LA CER????
Raspunde

Cititor

Acum 1 an

A ales cartea victimizarii. Slab caracter si slabe realizari. Inaugurari incomplete si cu mare fast . La fel si la primaria Sibiu. Asfaltari in prag de iarna pe strazile principale cu aceiasi firma traditionala. Strada Stefan cel mare era ok si acum au turnat un strat de uzura in valuri. Nu vede nimeni ca nu exista calitate si mai degraba este un regres? Ce se intampla in orasul asta? Au asfaltat Stefan cel mare si giratoriul de la Semaforului l-au lasat tot denivelat.
Raspunde

Anemona Hulub

Acum 1 an

Este evident linsajul mediatic al presei la adresa mai marilor orasului, mai ales ca, privind obiectiv, de cand am venit din Brezoi la Sibiu observ o imbunatatire constanta, mult peste alte orase ale Europei pe unde am umblat. Si sa stiti ca umblu mult, atat cu jobul cat si de placere, cu iubitul meu. Si el este de acord ca progresul Sibiului este continuu si infinit, asa ca mai usor cu blamarea conducerii!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Mergeți la oftalmolog sau inscrieti-va în peneleul fedegerist. Mai stați pe acasă. Sibiul e o găleată bucureșteană cu...
Raspunde

T.

Acum 1 an

Daca ai venit la Sibiu! de cativa ani ....lasa Sibienii sa isi verse oful ...e vorba totusi de Presedinta Consiliului Judetean ... hai sa iti arat comuna Rosia! sa vezi un fel de Sudan!
Raspunde

Ffn

Acum 1 an

Nasul finul si vecinul ,halal liberali????

Raspunde

Ion

Acum 1 an

Asteia venită cică din Brezoi( adică olteni înapoiați ar zice) i se văd proptelele și chiar epoleții. Dacă am ajuns să comparăm Brezoiul cu Sibiul, chiar stăm bine. Mai umblă cu iubitul și lasă-ne.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus