Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Amenzi în valoare de 40.000 de lei pentru produse ținute în condiții improprii în stațiunile de la Bâlea Lac și Bâlea Cascadă

Amenzi în valoare de 40.000 de lei pentru produse ținute în condiții improprii în stațiunile de la Bâlea Lac și Bâlea Cascadă

12 amenzi au fost aplicate ieri, 30 iulie, de către polițiști agenților economici din stațiunile turistice Bâlea Lac și Bâlea Cascadă. Cele mai multe au fost pentru condițiile în care erai ținute produsele. De asemenea, bunuri în valoare de 3.000 de lei au fost confiscate după ce oamenii legii au constat că imită o marcă înregistrată.

În cursul zilei de ieri, polițiștii sibieni specializați în investigarea fraudelor economice au desfășurat acțiuni, în zona stațiunilor turistice Bâlea Lac și Bâlea Cascadă, în vederea verificării activităților de comerț desfășurate de către agenții economici și combaterii evaziunii fiscale.

În cadrul acțiunii au fost controlați 26 de operatori economici și au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 39.400 lei, majoritatea sancţiunilor vizând încălcarea normelor sanitar-veterinare (modul de păstrare, ambalare și etichetare a produselor), a normelor privind raporturile de muncă și a protecției populației împotriva activităților ilicite.

De asemenea, a fost constatată o infracțiune la Legea nr. 84/1998 privind protejarea mărcilor și a indicațiilor geografice, respectiv punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare. Bunurile care fac obiectul acestei infracțiuni, în valoare de 3.000 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

Controalele poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au derulat împreună cu inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, Inspectoratului Teritorial  Muncă și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu  şi au vizat:

  • Legalitatea desfăşurării activităţilor comerciale;
  • Existenţa autorizaţiilor / avizelor necesare desfăşurării acestor activităţi;
  • Legalitatea documentelor fiscale de provenienţă;
  • Verificarea realităţii vânzărilor efectuate;
  • Utilizarea de evidenţe duble;
  • Emiterea de către agenţii economici de facturi fiscale false;
  • Utilizarea frauduloasă a avizelor de însoţire a mărfii.

Oamenii legii le  recomandăm cetăţenilor să acorde o mare atenţie modului în care comercianţii (agenţi economici sau persoane fizice) îşi desfăşoară activităţile.

  • Faceţi cumpărături doar în spaţiile special amenajate corespunzător, nu înainte de a verifica data expirării produselor, calitatea acestora, îndeosebi carne şi produse din carne.
  • Asiguraţi-vă că produsele sunt avizate sanitar – veterinar, sunt însoţite de etichetări şi inscripţionări corespunzătoare legislaţiei în vigoare şi sunt însoţite de certificate care atestă originalitatea.
  • Nu ezitaţi în a verifica aspectul (culoare, miros) cărnii, produselor din carne şi lactate și refuzaţi primirea acestor produse dacă aveţi orice îndoieli privind provenienţa.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus