Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
13°C

„Prin educație spre locuri de muncă decente!”, un proiect ambițios al AFOS în parteneriat cu ISJ, Fundația Open Fields și o fundație din Elveția

„Prin educație spre locuri de muncă decente!”, un proiect ambițios al AFOS în parteneriat cu ISJ, Fundația Open Fields și o fundație din Elveția

În această lună a fost demarat proiectul „Prin educație spre locuri de muncă decente!”, un parteneriat între Inspectoratul Județean Școlar Sibiu (IJSS), Fundația HEKS/EPER Elveția, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) și Fundația Open Fields România. Scopul principal al proiectului este ca tinerii din mediile defavorizate, incluzând comunitatea romă, să-și termine studiile și să aibă acces la locuri de muncă stabile și decente. Sunt vizați 1.000 de elevi și tineri din clasele a VII-a și a VIII-a, precum și din clasele a IX-a și a XII-a. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani.

Proiectul „Prin educație spre locuri de muncă decente!” este un parteneriat între Inspectoratul Județean Școlar Sibiu (IJSS), Fundația HEKS/EPER Elveția, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) și Fundația Open Fields România, care se va derula pe o perioadă de 36 de luni, începând cu luna iulie 2021 și până în luna iunie 2024. Se va desfăşura în opt școli gimnaziale și opt licee tehnologice/școli pofesionale din județul Sibiu. Obiectivul principal al proiectului este ca tinerii proveniți din medii sociale dezavantajate/vulnerabile, incluzând comunitatea romă, să aibă acces la locuri de muncă decente. Finanţarea proiectului va fi asigurată de către HEKS/EPER Elveția. Grupul țintă este compus pe perioada celor 3 ani dintr-un total de 1.000 de elevi și tineri din clasele a VII-a și a VIII-a, precum și din clasele a IX-a și a XII-a, care frecventează școlile eligibile din proiect.

Pentru grupa de vârstă corespunzătoare claselor VII-VIII

În cadrul proiectului se vor desfășura activități în grup (cu toată clasa), precum și de tip individual, de informare și consiliere în carieră, vizite la companii, consilierea familiei, meditații săptămânale la materiile incluse în Evaluarea Națională (română, matematică). Astfel, elevii de cls. a VIII-a vor avea o viziune mai clară asupra carierei și își pot alege traseul educațional în consecință.

Personalul angajat în proiect (consilieri școlari, psihologi sau profesori, mediatori pe piața muncii) - atât din cadrul personalului școlilor, cât și din surse externe – are/dobândește prin formare profesională, capacitatea de a oferi consiliere în carieră, îndrumând elevii din medii defavorizate. Personalul școlii va fi instruit sau consiliat în domeniile consilierii și orientarii în carieră, educației incluzive și metodelor specifice de sprijinire a elevilor din medii defavorizate (de exemplu, mentorat, îmbunătățirea contactelor cu părinții).

 Pentru grupul țintă reprezentat de fetele provenind din familii de etnie romă

Scopul urmărit este ca fetele din medii devaforizate să finalizeze învățământul gimnazial și să își continue educația. Activitățile propuse constau în consiliere cu privire la importanța educației, dreptul fetelor la educație, avantajele continuării educației; organizarea de „cluburi de fete” în școli și prezentări/ateliere cu femei (rome) ca exemple de succes pe piața muncii; consilierea profesorilor, pentru a-i sensibiliza pe probleme de gen, situația/nevoile fetelor rome, cooperarea cu părinții romi; legătura cu comunitățile locale de romi din fiecare locație, fie prin mediatori/consultanți romi, fie prin personal cu experiență și legături bune cu comunitățile, angajat de organizațiile partenere.

În concluzie, succesul Proiectului „Prin educație spre locuri de muncă decente!” se va traduce în intrarea stabilă pe piața muncii din România a unui număr cât mai mare de tineri absolvenți ai învățământului de tip vocațional; creșterea capacității școlilor profesionale de a coopera cu sectorul privat și de a pregăti elevii pentru cerințele pieței muncii; îmbunătățirea planurilor de învățământ pentru unele profile de educație profesională și progresul în activitatea de monitorizare a inspectoratului școlar și a școlilor privind angajarea absolvenților; sensibilizarea tuturor factorilor responsabili din comunitate–autorităţile administraţiei publice locale, organismele guvernamentale şi nonguvernamentale – în legătură cu situaţia reală din sistemul şcolar preuniversitar din judeţ, coroborat cu obiectivele proiectului.

Pentru grupa de vârstă corespunzătoare claselor IX-XII

În cadrul acestui proiect, cu scopul definit ca un număr cât mai mare de absolvenți ai școlilor profesionale din medii defavorizate să își găsească locuri de muncă și ca rata de retenție a acestora la locul de muncă să crească, se vor derula activități de consolidare a legăturii între potențiali angajatori și absolvenții școlilor profesionale și de creștere a oportunităților de angajare pentru tinerii vulnerabili.

Astfel, angajații din proiect vor realiza informare, consiliere și mediere pentru absolvenții școlilor profesionale; networking și dialog cu potențiali angajatori/AJOFM/platforme de căutare locuri de muncă privind oportunitățile de angajare; follow-up cu absolvenții care au fost angajați pentru a sprijini procesul lor de integrare și pentru a interveni dacă apar probleme; sprijinirea absolvenților care doresc să continue educația în aleagerea traseului educațional potrivit pentru obiectivele lor profesionale; reducerea abandonului școlar în școlile profesionale.

Proiectul își propune să fie un istrument de lucru astfel încât școlile profesionale să dobândească capacități sporite de a coopera cu sectorul privat și de a pregăti elevii pentru cerințele pieței muncii.

Astfel, se va constitui un grup de lucru al actorilor locali (partenerii, ISJ Sibiu, școlile colaboratoare, companiile colaboratoare) pentru evaluarea impactului și determinarea căilor eficiente de a crește colaborarea între școlile profesionale și sectorul privat, inclusiv prin dezvoltarea comună/îmbunătățirea planurilor de învățământ pentru unele profile de educație profesională și progresul în activitatea de monitorizare a inspectoratului școlar și a școlilor (disponibilitatea datelor dezagregate, date baseline privind angajarea absolvenților).

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus