Vineri,
21.01.2022
Innorat
Acum
-3°C

Să cobori din mașina personală nu e deloc greu. Și da, ține de primării

Mai întâi a fost închisă parcarea din Piața Huet. Agitația prin oraș nu a fost tocmai mare, deoarece cei care aveau tichet de parcare în Piața Huet erau, de obicei, angajați ai Primăriei ori sibieni cu relații la cei care împărțeau cartelele de acces în piață din zona zero a orașului.

Apoi a început reducerea treptată a locurilor de parcare din Piața Mică. De data aceasta cu mai multe discuții, iarăși păreri de toate felurile, de la supărarea unor proprietari de terase că li se vor reduce clienții dornici să își etaleze mașinile atunci când ies la un cico, la cea a șoferilor dispuși să aștepte și jumătate de oră la bariera de sub Podul Minciunilor, în așteptarea eliberării unui loc.

În același scenariu intră și extinderea locurilor de parcare taxate, atât în zona cartierelor Hipodrom, cât – mai ales – în cea a străzilor Constantin Noica (fosta Moscovei) – Ștefan cel Mare, eliminarea parcărilor din pitoreasca piațetă a Aurarilor, reducerea locurilor de parcare de pe Spinarea Câinelui, eliminarea locurilor desenate până în marginea trecerilor pentru pietoni. 

Exemplele de mai sus, care afectează câteva sute de locuri de parcare, nu au ”omorât” pe nimeni. E adevărat, aceste decizii care afectează aproape exclusiv centrul orașului vin într-o perioadă de pandemie, dublată de vacanța a elevilor. Reînceperea anului școlar va căsca, cu siguranță, ochii tot mai multor sibieni în căutarea unui loc de parcare prin zona centrală, devenită tot mai puțin prietenoasă cu șoferii.

Dar ceea ce cred că merită remarcat este că deciziile mai sus amintite au fost luate fără nicio investiție, fără nicio inaugurare de parcare multietajată, supra- ori subteran. Centrul Sibiului a devenit mai lejer, mai respirabil, iar cei care au treabă prin zonă au putut descoperi alternativa autobuzelor, a bicicletei, a mersului pe jos ori a trotinetei electrice.

Faptul că au fost anulate din pix, în cele din urmă, atâtea locuri de parcare din zona zero a orașului fără nicio investiție semnificativă indică, în cele din urmă, că obiceiurile de deplasare al sibienilor ar putea fi relativ ușor modelate. Darea în funcțiune a unei noi linii de transport în jurul centrului istoric al Sibiului (una electrică) este un excelent exercițiu de imagine al administrației locale.

Rămâne de văzut cum va fi continuat acest exercițiu o dată cu recepția celor 49 de noi autobuze (40 cu gaz natural comprimat, nouă – electrice), care vor crește cu 50% parcul auto al societății de transport public. Rămâne de văzut cât de pricepuți vor fi reprezentanții Tursib în a crește frecvența și a extinde traseele pentru a transforma rețeaua publică de transport într-o alternativă reală deplasării cu mașina prin Sibiul. Despre introducerea autobuzelor pentru elevi se discută de cinci ani...

De primării ține ca locuitorii din Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, Cristian și așa mai departe să vină la locul de muncă, școală ori distracție cu autobuzele (trenul interurban cred că va rămâne un vis mai mulți ani) și nu cu mașina personală.

De primari și ale lor decizii fără echivoc în defavoarea mașinilor personale depinde eliminarea aglomerărilor de pe străzile Sibiului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Aci Duțu

Acum 5 luni

Corect, primăria și-a făcut treaba. nu vo mai vedea cefe late care s-o ducă pe pisi până pe terasa cu pizza și burgeri
Raspunde

Un sibian

Acum 5 luni

situatia este similara / identica cu cea din toate orasele din vest cu care ne place asa de mult sa ne comparam!!! de fapt care e problema exact? ca trebuie sa vina cu transportul in comun sau sa mearga 200 m pe jos? nici nu trebuia scris despre povestea asta!!!
Raspunde

Sara

Acum 5 luni

Cu ce sa vii din Cristian, Orlat si alte localitati invecinate la Sibiu in week end sa vezi o piesa de teatru sau sa participi la un eveniment? Nu circula autobuze sau trenuri dupa amiaza, de retur nici vorba. Daca vrei sa te intorci la Saliste/Orlat/Cristian din Sibiu, spre exemplu ai ultimul tren la ora 15.48 vineri, sambata si duminica, iar autobuze nu mai circula duminica, iar sambata la fel, la ora 16.00 e ultimul ... De ce nu ia conducerea Consiliului Judetean masuri ca sa avem un transport in comun civilizat si chiar sa existe??? In Italia au trenuri din 30 in 30 de minute, inclusiv in sudul tarii... nu dorim sa avem decat un mijloc de transport decent, fie el tren sau autobuz, nu trebuie sa fie din 30 in 30 de minute, macar unul daca ar fi cu plecare din Sibiu la 19.00, 20.00 sau 21.00 ar fi suficient, dar sa fii nevoit sa vii dimineata in Sibiu si apoi sa nu ai cu ce sa te intorci acasa seara e dezastru! Multumim, Daniela Campean!
Raspunde

C. Tățean

Acum 5 luni

Și ultimul autobuz dinspre Păltiniș spre Sibiu circulă la ora 17.30, trebuie să te întorci pe căldură. Ar putea să fie unul, măcar vara, care să plece pe la ora 19.30.
Raspunde

Vasi

Acum 5 luni

Felicitări Sara. Asta înseamnă lipsa strategiilor de dezvoltare și totuși vorbim despre o pseudo-fostă capitală culturală. Avem ce am votat PNL+PSD=USL USRPlus .Pentru politicienii sibieni, cultura se limitează doar la satul Sibiu. PS. 1 În ceea ce privește mobilitatea, să nu uităm că TURSIB ar trebui să deservească teoretic nu numai orașul cât și zona „Metropolitană”, dar asta ar fi însemnat dispariția TRANSMIXT (Carabulea a contribuit mult atât la PSD, cât și la PNL), dar și reformarea CFR-ului din Sibiu care ține de Brașov în ceea ce privește administrația și investițiile. PS. 2 Eu aș fi pentru extinderea zonelor pietonale în tot conturul vechiului oraș medieval și pentru o nouă strategie de mobilitate pentru biciclete canadiene și scuterele electrice închiriate la suprapreț ( curios dacă cineva cunoaște comisioanele plătite de Bolt și Lime pt câștigarea contractelor)
Raspunde

Maria

Acum 5 luni

si? primarita? consilierii locali? hmmm? ăstia vor circula pe jos in zona centrala? pai nuuu...ca deciziile din pix sunt numai pentru fraierii care v-au pus in scaune...offff...nu ne mai trezim odata

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus