Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ion D. Berindey - o figură remarcantă în arhitectura română

Ion D. Berindey - o figură remarcantă în arhitectura română

Născut în 1871, la București, Ion D. Berindey a fost unul din cei mai cunoscuți arhitecți ai țării noastre. Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea sa, într-o familie cu înclinații spre acest domeniu, tatăl său fiind cel care i-a insuflat pasiunea pentru arhitectură. Acum, numele său și, respectiv, al fiului său Ion I. Berindei, este purtat de una din străzile Cartierului Arhitecților din Cisnădie.

Fiul arhitectului Dumitru Berindei și al Annei Slătineanu, Ion a avut două surori, Ana și Maria, și un frate, Alexandru.

Urmând exemplul tatălui său, Ion D. Berindey a plecat , în 1887, la Paris, fiind admis doi ani mai târziu la Şcoala de Arte Frumoase, Secţia de Arhitectură. Aici i-au fost profesori Charles Girault, Pierre Jérome Honoré Daumet, Esquié. În 1897 a obţinut diploma de arhitect oferită de guvernul francez, întorcându-se în ţară în acelaşi an.

În iunie 1899, Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul) – pe atunci, prim-ministru şi ministru de interne – l-a numit pe Ion D. Berindey arhitect-şef al Serviciului Tehnic al Ministerului de Interne, funcţie pe care a ocupat-o până în anul 1901. În anul 1900 a fost însărcinat de C. C. Arion, Ministrul Educaţiei şi al Artelor Frumoase, să fie profesor la Secţia de Arhitectură a Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti. Șase ani mai târziu, în 1906, arhitectul român a fost invitat al Fundației Carnegie ca autor al unuia dintre proiectele reținute în cadrul concursului pentru construcția Palatului Păcii de la Haga.

Ion D. Berindey este unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi arhitecţi români din primele trei decenii ale secolului al XX-lea. Creaţia sa îmbină elemente de eclectism de factură Beaux-Arts, romantism, neorococo, cu tendinţe neoromâneşti şi cu elemente moderne de concepţie 1900, atât în compoziţia de ansamblu, cât şi în rezolvarea decoraţiei, bogat reprezentată.

Dintre cele peste 60 de lucrări realizate, de Ion D. Berindey de-a lungul carierei sale, 29 sunt clasate drept monumente istorice, ceea ce demonstrează că arhitectura pe care a creat-o se bucură şi astăzi de apreciere, situându-se pe un loc de seamă în istoria arhitecturii moderne din România. Dintre clădirile monument istoric proiectate de Ion D. Berindey, 6 sunt clasate în grupa A.

Din ansamblul creaţiei sale, ce se desfăşoară pe parcursul a trei decenii (1898-1928), unele dintre cele mai cunoscute clădiri sunt Palatul Gheorghe Grigore Cantacuzino (astăzi, sediu al Muzeului Naţional George Enescu şi al Uniunii Compozitorilor din România), Casa George G. Assan (astăzi, Casa Oamenilor de Ştiinţă), Casa Eraclie Arion (astăzi, sediul Agenției Naționale pentru Integritate), Centrul de plasament “Sf. Ecaterina”, Vila Gănescu, Azilul Regina Elisabeta, Casa Alexandru G. Florescu, Palat Administrativ, de Justiţie şi al Poştelor (astăzi Palatul Culturii), Palatul Sindicatului Ziariştilor (astăzi, Teatrul Foarte Mic).

Ion D. Berindei a fost însurat de trei ori. Cu prima soție, Eliza Zănescu, s-a căsătorit în 1895 și a avut doi copii, Ion și Alexandru, în perioada în care locuia la Paris. Ion I. Berindei, sub tutela tatălui și a bunicului său, avea să devină la rândul său arhitect. Ecaterina Eugenia Laptev i-a devenit soție în 1902 și a adus pe lume de asemenea doi copii, pe Dumitru și pe Ana-Maria. Ultima sa căsnicie a fost cu Roxana Mavrocordat, cu care s-a însurat în anul 1921.

Arhitectul român a fost distins cu Ordinul Francisc Iosif în grad de Ofițer, acordat în 1908 de, Împăratul Franz Joseph al Austriei și în 1925 cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor, acordat de Regele Ferdinand.

Anul acesta Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale “Ion D. Berindei, 150 de ani de la naștere”

 

Mai multe informații despre Ion D. Berindei și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

 

Text de Cristina Bălău

Documentat de dr. arh. Sidonia Teodorescu și arh.-urb. Maria Cristina Găvozdea

Surse biografice:

Ion, Narcis Dorin (2014), Familia Berindei. Portretul unor aristocrați ai spiritului. Convorbiri cu academicianul Dan Berindei, Cercetări Istorice (serie nouă), XXXIII, Iași

Teodorescu, Sidonia (2014), Mari arhitecţi bucureşteni: Ion D. Berindey, editura Vremea, București

Arhitectul Ion D. Berindey. Portret din arhiva acad. Dan Berindei

 

Palatul Cantacuzino. Fotografie din Cabinetul de Stampe al Academiei Române

Fotografie a casei Arion în Arhitectura. 1891-1941. Semicentenarul Societăţii Arhitecţilor Români, nr. 1 (ian. – martie)/1941, planşa II

Tribunele Hipodromului de la Băneasa. Fotografie din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române

Turnul monumental al Palatului Administrativ din Iași, dispus în axul faţadei principale. Ilustraţia, anul XIV, sept.-dec. 1925, nr. 115- 118

Ediție specială Romfilatelia 2021 - emisiunea de mărci poștale “Ion D. Berindei, 150 de ani de la naștere”

sursa: www.romfilatelia.ro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3387

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus