Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum ar fi să trăim într-o lume fără boli? Ce putem face să dispară bolile cronice?

Cum ar fi să trăim într-o lume fără boli? Ce putem face să dispară bolile cronice?

Aceste întrebări sunt prezente mereu în mintea celor interesați de o stare de sănătate optimă sau cei care se află în suferință. Așa cum am mai spus în articolele anterioare îmi place să ascult și să învăț de la medici renumiți în domeniu. Toate aceste rânduri de azi le scriu aici după ce am studiat munca doctorului Rangan Chatter Lee. Acesta afirmă cu tărie că putem face ca bolile să dispară, chiar dacă nu suntem magicieni!

Ce sunt bolile cronice?

Bolile cronice sunt boli care ne afectează pe termen lung, cum ar fi diabetul, tensiunea arterială crescută, depresia, demența, etc. Numărul persoanelor diagnosticate cu aceste boli este din ce în ce mai mare și ne afectează pe toți, ne costă sistemul economic.

Cum ar fi oare că aceste boli să nu mai existe?

Cum ar fi oare că oamenii să se bucure de o calitate a vieții mult mai mare în lipsa acestor boli sau cum ar fi oare ca statele lumii să nu mai facă cheltuieli colosale cu aceste boli? 

Cum ar fi oare că aceste boli să dispară...ca prin magie!

Doctorul Rangan afirmă că aceste boli cronice sunt la urma urmei doar o iluzie, chiar nu există, sau cel puțin nu la modul la care ni le imaginăm noi astăzi! Acesta ne recomandă să analizăm cauza concretă a unei boli, nu doar să tratăm simptomele!

Să facem un scurt exercițiu de imaginație... să trasăm o linie imaginară între două puncte diferite. Aceste puncte să fie reprezentate de boală și de sănătatea optimă. Pe parcursul vieții nu facem altceva decât să ne plimbam pe această linie...suntem sănătoși, ne îmbolnăvim apoi luptăm și revenim iar la o stare de sănătate și tot așa. Dar să luăm un exemplu și mai concret! De Crăciun, toată lumea face excese, mănâncă mult, se simte apoi rău, rămânem chiar și cu câteva kilograme în plus. În ianuarie și februarie ne recalibrăm și depunem eforturi să revenim la formă noastră anterioară!  La asemenea situații mă refer când afirm că nu facem atceva decât să ne plimbam pe linia imaginară între boală și o stare optimă de sănătate.

Dar să revenim la bolile cronice. La polul opus sunt bolile acute, la care doctorii din ziua de azi sunt așa de pricepuți să le vindece. Spre exemplu dacă avem pneumonie, o infecție severă a plămânului, cauzată de o bacterie, când te duci la doctor, acesta face tot felul de teste să identifice bacteria care cauzează boala iar apoi îți prescrie un antibiotic care să omoare bacteria.  Din păcate aceeași abordare o avem și în cazul bolilor cronice, ceea ce este foarte greșit! Atunci când eșți diagnosticat cu o boală cronică lucrurile merg prost de multă vreme!

Să vedem cum stau concret lucrurile. Când vorbim despre diabet spunem că e o problema cu nivelul zahărului în sânge care nu poate fi manageriat de corpul celui bolnav. DAR de fapt nivelul crescut al zahărului din sânge este un un simptom, nu boala în sine. Un nivel crescut al zahărului din sânge, în cazul diabeticilor vine din motivul că organismul acestora nu tolerează consumul de carbohidrataii rafinați, procesați sau zahăr. Dacă persoana aflată în această situație nu mai consumă alimentele indicate, pur și simplu nu mai pune lemne pe foc.

Ce cauzează diabetul de tip 2, care de multe ori face referire la rezistență la insulină a acestor persoane!

Spre exemplu dacă mănânci un bol de cereale corpul va produce insulină, iar cu cât eșți mai bolnav ai nevoie să produci mai multă insulină că să reglezi nivelul zahărului în sânge. Lucrurile merg ca și în cazul alcoolului...dacă bei un pahar de vin te simți ușor amețit, dar cu timpul, cu cât vei consumă mai mult vin vei avea nevoie de mai multe pahare că să ajungi la senzația care o aveai inițial după un pahar.

Exact așa stau lucrurile și în cazul insulinei. În timp vei avea nevoie de tot mai multă insulină pentru a menține constant nivelul zahărului în sânge.

Cauzele acestor boli sunt foarte cunoscute:

- Dieta;

- Stresul cronic, stresul de la muncă, stresul emoțional;

- Somnul de proastă caliatate. O noapte de somn pierdută este echivalentul a 6 luni de dietă necorespunzătoare;

- Masă musculară pe care o pierdem cu vârsta;

- Microbiomul- acele trilioane de bacterii a căror echilibru este critic. Atunci când acest echilibru nu există corpul nostru devine rezistent la insulină.

Dacă nu vom avea în calcul cauzele acestor boli, nu vom putea trata niciodată boala.

Hai să vorbim un pic și despre depresie. Unul din 5 oameni sunt afectați de aceasta boală. Cum ne dăm seama? Pentru că în cazul depresiei nu putem face un test de sânge sau un ecograf și să avem diagnosticul! Depresia, în opinia mea este doar o denumire pe care o punem unui buchet de simptome.

Ce cauzează depresia?

- Inflamația în corp, dar nu genul de inflamtie pe care îl ai când te loveșți la genunchi și ți se umflă. Mă refer la inflamația cronică, atunci când corpul tău e atacat continuu. Pacienții care suferă de depresie au un nivel crescut al inflamației în corp și nu răspund la tratamentele cu anti depresive, toate acestea conform unui studiu recent.

Ce cauzează inflamația?

- Dieta necorespunzătoare;

- Somul de proastă calitate sau insuficient;

- Stresul;

- Activitatea fizică redusă;

- Lipsa expunerii la soare și dezechilibrul vitaminei D;

- Dezechilibrul microbiomului- acele trilioane de bacterii sănătoase despre care am mai vorbit.

Dacă nu vom trata cauzele, nu vom trata niciodată boala.

După cum ați observat toate aceste boli au aceleași rădăcini. E nevoie să ne schimbăm gândirea. Genetica cu care ne-am născut nu e neapărat destinul nostru.

Mediul în care trăim determină comportamentul genelor noastre, dacă vom fi o persoană sănătoasă, bolnavă sau undeva la miljoc.

Direcția pe care o ia medicină acum în opinia unora este evolutivă, însă alții văd o de evoluție e a acesteia.

Personal îmi doresc medici și pacienți care să se întrebe “de ce” nu doar “ce”.  Îmi doresc o medicină personalizată, o medicină care evoluează, o medicină de prevenție.  Nu mai putem să aplicăm gândirea din secolul XX la problemele secolului XXI.

Spor la sănătate!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Corina Macrea

de Corina Macrea

Health Coach

0741313451

corinamacrea.ro

 

Comentarii

1 comentarii

Gigi contra

Acum 2 ani

Putem trai intr-o lume fara boli cronice, dar ce facem cu covidul? Ce facem cu cei care dau cu virusuri in omenire?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus