Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Cele mai multe infectări din școlile sibiene se produc în familie arată anchetele epidemiologice

Cele mai multe infectări din școlile sibiene se produc în familie arată anchetele epidemiologice

Potrivit directorului interimar DSP, dr. Lucian Blăguțiu, cele mai multe dintre infectări cu SARS Cov-2 raportate în școlile și grădinițele din Sibiu sunt din mediul exterior. Acesta spune că anchetele epidemiologice arată că elevii nu se infectează în unitatea de învățământ. De asemenea directorii școlilor cu cele mai multe cazuri vorbesc despre activitățile exterioare ale elevilor și spun cu nu au ce face decât să respecte legislația și măsurile care se impun în cazul elevilor testați pozitiv.

Contactat telefonic dr. Lucian Blăguțiu, directorul interimar al Direcției de Sănătate Publică Sibiu spune că, potrivit anchetelor epidemiologice, cele mai multe infectări ale copiilor au loc în mediul familial.

„Se infectează ori acasă, ori în drumul până la școală. Nu se infectează la școală. La școală reprezentanții care sunt desemnați în unitățile de învățământ își fac treaba. Copilul se infectează fie în relație cu anturajul său, în afara unității de învățământ, fie în familie, fie în vizitele pe care le face, unde le face cu familia”, spune dr. Lucian Blăguțiu. Directorul interimar DSP spune că din prima tranșă de 5.000 de teste rapide au ajuns în școli 3.260 de teste, numărul acestora fiind în funcție de cererea fiecărei unități școlare, iar duminică, 26 septembrie, DSP a mai solicitat 5.000 de teste. De asemenea, Blăguțiu menționează faptul că DSP ține permanent legătura cu unitățile școlare printr-un reprezentant special desemnat și se asigură de respectarea tuturor măsurilor de prevenție.

Infectări în week-end și ore hibrid

Testele rapide către unitățile școlare sunt trimise în funcție de cererile care se fac. Ieri am mai solicitat încă 5.000 de teste rapide care vor merge în școli.

În raportul trimis astăzi, 27 septembrie, de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu apare cu 10 elevi confirmați pozitiv, fiind școala cu cei mai mulți infectați. Prof. Alexandra Tischer directorul școlii spune că instituția a luat toate măsurile de prevenție și că elevii din clasele afectate învață în sistem hibrid.

„Suntem o școală cu un număr mare de elevi și este normal să fie mai multe infectări. Nu avem ce face, clasele unde au fost cazuri au intrat în on line, cu excepția elevilor vaccinați sau celor care au trecut prin boală. Lucrăm în sistem hibrid, așa cum am spus, elevii vaccinați sau care au trecut prin boală continuă să vină la școală, ceilalți sunt în on line. Am dezinfectat toate sălile de clasă în care au apărut cazuri. Avem aproximativ 100 de teste rapide și când se vor termina vom cere altele. Vom testa elevii care au simptome în timpul programului școlar, pe cei sub 18 ani, cu acordul părinților”, spune prof. Alexandra Tischer.

De asemenea, un număr mare de elevi testați pozitiv este și la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu. Aici directorul spune că sunt primele infectări din școală și au apărut în week-end. De asemenea, este de părere că ar trebui să stea acasă doar copiii testați pozitiv, nu și restul elevilor, dascălul fiind de părere că învățământul on line va da peste cap anul școlar.

„Cazurile au apărut în week-end și sunt primele cazuri pe care le avem în școală. O să așteptăm să vedem dacă mai apar cazuri în clasele respective și apoi o să putem să ne facem o părere despre modul în care s-au infectat. În mare parte, la școală sunt respectate măsurile de prevenție, dar este la școală: sunt clase mai mici și sunt clase mai mari. Părerea mea personală este că elevii au contact în nenumărate medii, de la concerte, la evenimente sau vizite de weekend și pot lua de oriunde. În școală avem aproximativ 100 de teste rapide, dar le folosim pentru elevii care își doresc să revină la școală și cer testarea după opt zil și avem de gând să mai cerem teste. Ceea ce cred eu că ar fi eficient pentru sistemul nostru de învățământ este să se renunțe cât mai mult la sistemul acesta on line. Să stea acasă doar copiii care au probleme și ceilalți să revină la școală. Dacă mai continuăm să trimitem clase în on line vom da peste cap și acest an școlar. Nu este normal”, spune prof. Mihai Ordean, directorul Liceului „Constantin Noica” din Sibiu.

Vă reamintim că astăzi, 27 septembrie, IȘJ a raportat 74 de noi cazuri de infectare cu SARS CoV-2 în unitățile de învățământ din județul Sibiu. Este vorba despre 55 de școlari și preșcolari și 19 cadre didactice.

Sursa foto. Arhiva TS

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Xyz

Acum 7 luni

Mda...interesant. Banuiesc ca cei care s-au infectat acum, si-au petrecut vacanta intr-o bula sterila.
Raspunde

Bau

Acum 7 luni

Evidenta minciuna si dovada incompetentei! Pe unii îi bate logica, rău!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus