Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cine e vinovat pentru demolarea tribunei tocmai modernizată? Răspunsul Primăriei: normativul Guvernului

Cine e vinovat pentru demolarea tribunei tocmai modernizată? Răspunsul Primăriei: normativul Guvernului

Tribuna oficială a stadionului municipal din Sibiu, modernizată în urmă cu doi ani în cadrul unui contract de aproape două milioane de euro, tocmai este tocată mărunt. Primăria condusă de Astrid Fodor spune că acest lucru se datorează unor modificări de normative. Prin urmare, nimeni nu este responsabil pentru demolarea unei lucrări aflată încă în garanție și folosită pentru fix cinci meciuri.

Era în luna mai a anului 2019 când, pentru prima dată după șapte ani, o echipă de fotbal a Sibiului, FC Hermannstadt, apuca să joace un meci de Liga 1 pe stadionul din oraș. De fapt, era o ”rămășiță” a vechiului stadion municipal, deoarece tribuna a II-a și una dintre peluze tocmai fuseseră demolate, în timp ce tribuna oficială a fost modernizată, cealaltă peluză având un stadiu incert (parțial demolată, parțial acoperită cu niște folii de plastic, pe un colț fiind montate niște scaune care ar fi fost alocate galeriei echipei oaspete).

De la acel meci cu Concordia Chiajna, tribuna oficială prezentată de administrația locală drept rezultatul unui contract de modernizare a mai fost folosită de patru ori (în meciurile cu Dinamo, FC Botoșani, Dunărea Călărași și U Cluj).

Campionatul 2018/2019 s-a încheiat, iar stadionul a fost din nou închis pentru modernizarea suprafeței de joc, de această dată. Și închis a rămas până în ziua de azi, când în derulare este ”ultima etapă” în modernizarea stadionului municipal. Etapă în care se demolează ceea ce s-a consolidat în prima etapă de modernizare.

Demolează chiar tribuna pe care s-au certat

6,93 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, a fost valoarea contractului pe care Primăria Sibiu l-a semnat în 2018 cu SC Construcții SA pentru finalizarea ”primei etape” a modernizării stadionului municipal din Sibiu. După două prelungiri de termene, contractul a fost reziliat în aprilie 2019, în urma unor certuri care s-au întins pe câteva mii de pagini de corespondență între Construcții SA și Primăria Sibiu. Iar neînțelegerile dintre Primărie și constructori mai ales în situația tribunei oficiale își aveau sursa. Cei de la Construcții SA arătau că este nevoie de investiții mai mari și modificarea proiectului deoarece la gradenele tribunei sunt probleme serioase, în timp ce Primăria Sibiu cerea respectarea termenelor (mai multe despre cum s-a derulat contractul cu Construcții SA puteți citi aici: Minut cu minut. Cum se târăște șantierul de reparații al stadionului la care modernizarea nici nu a început)

Neregulile de la tribuna oficială au fost subiect de ceartă continuă între Primăria Sibiu și Construcții SA, în perioada 2018 - 2019

Să curgă milioanele

În timp ce Primăria Sibiu mai investea aproximativ un milion de euro și pentru modernizarea suprafeței de joc în cadrul unui contract semnat cu Terra Building SRL, alți mai bine de 900.000 de lei erau cheltuiți de Eurocerad Internațional SRL, din București. Această firmă a fost angajată în noiembrie 2018 să realizeze proiectul tehnic pentru ultima etapă din modernizarea stadionului. Adică cea aflată acum în derulare și în cadrul căreia lucrările au fost încredințate prin licitație companiei sibiene Con-A, pentru suma inițială de 136 de milioane de lei.

La câteva săptămâni de la începerea lucrărilor, constructorii de la Con-A au atras atenția asupra faptului că tribuna oficială care tocmai fusese modernizată nu va rezista unor încărcături suplimentare (adică acea învelitoare care urmează să îmbrace în mod unitar tot stadionul). Prin urmare, au demarat o expertiză tehnică, însă deja se prefigura faptul că va fi nevoie de demolarea unui obiectiv pentru care nici garanția nu expirase. ”Lucrările efectuate la tribuna de vest a Stadionului (preponderent lucrări de finisaje, instalații, izolații, igienizare) sunt în perioada de garanție. Subliniem faptul că structura de rezistență a obiectivului, realizată acum aproximativ 40 de ani, nu a făcut obiectul contractului la care se face referire”, declarau, atunci, reprezentanții Primăriei Sibiu pentru Turnul Sfatului (cum privea, în februarie 2021, Primăria Sibiu chestiunea demolării puteți citi aici).

Și ”țuști”, Guvernul a modificat normativul

Expertiza realizată de cei de la Con-A a dus la situația de acum: vechea tribună oficială modernizată în 2019 este tocată mărunt în 2021. Într-un răspuns transmis pentru cititorii Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu susțin că acest lucru se datorează unor modificări de normative. În sensul că, în 2017, tribuna oficială a fost supusă unei expertize tehnice care avea drept reper un normativ privind proiectarea antiseismică din anul 2008. Iar în baza acelui normativ, expertiza a indicat faptul că tribuna oficială are o rezistență suficientă la eventualele cutremure.

Aceeași Primărie mai susține în răspunsul pentru Turnul Sfatului că tot în baza acelui normativ din 2008 (codificat P100-3/2008) ar fi fost realizat și proiectul tehnic pentru ultima etapă în modernizarea stadionului. Adică acel proiect finalizat în octombrie 2019 și pentru care Primăria Sibiu a plătit 900.000 de lei celor de la Eurocerad Internațional. Și că, până să termine de atribuit contractul de execuție a lucrărilor, Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a adoptat un nou normativ pentru rezistența la cutremure (P100-2019, adoptat în decembrie 2019). Iar potrivit noului normativ, tribuna oficială a stadionului municipal Sibiu, modernizată în 2019, nu ar mai rezista la cutremure. 

”După ce proiectul tehnic pentru modernizare a fost finalizat, normativul P100-2008 a fost înlocuit de normativul P100-2019 printr-o modificare a legislației în domeniu. Din acest motiv, executantul contractat pentru modernizarea Stadionului Municipal, SC ConA SA, a comandat o nouă expertiză în baza normativului intrat în vigoare. Expertul a încadrat tribuna existentă în clasa de risc seismic Rs II, devenind astfel obligatorie fie demolarea tribunei și reconstrucția acesteia, fie consolidarea ei”, susțin reprezentanții Primăriei Sibiu. Care, în fața imaginilor cu tribuna oficială tocată mărunt, spun că, de fapt, nu se demolează, ci se consolidează. ”S-a decis varianta consolidării vechii tribune oficiale. Pentru aceasta s-au demontat scaunele, copertina de beton a tribunei și gradenele, dezvelindu-se și elementele de rezistență. După execuția consolidărilor se vor reface gradenele, se va realiza copertina metalică care oricum era prevăzută a fi realizată prin proiectul de modernizare a Stadionului peste toate construcțiile, în mod unitar, iar la final, se vor remonta scaunele”, mai răspund reprezentanții Primăriei Sibiu.

Primăria spune că tocarea modernizării din 2019 nu e demolare, ci consolidare

S-au încurcat în normative

Turnul Sfatului a studiat și proiectul tehnic realizat acum doi ani de Eurocerad Internațional și despre care Primăria Sibiu spunea că a fost întocmit pe baza unui normativ de acum 13 ani (P100-3/2008), care între timp ar fi fost actualizat și care a determinat demolarea lucrărilor finalizate acum doi ani.

În Memoriul de rezistență întocmit de Eurocerad și recepționat de specialiștii Primăriei Sibiu, însă, se face referire la un alt normativ. Unul de acum opt ani. În fața acestor neconcordanțe, reprezentanții Primăriei Sibiu spun ceva. ”Normativul a fost impus din 2008. A fost actualizat și în 2013. Actualizarea majoră a fost însă în 2019, când a adus modificări substanțiale”.

După ce au funcționarii Primăriei au tot invocat normativul din 2008, în proiectul tehnic plătit pentru actualele lucrări care duc la demolare se vorbește de un alt act, din 2013. Nu e relevant, sugerează funcționarii Primăriei Sibiu

Nimeni, nimic

”Cine este vinovat, din punctul de vedere al conducerii Primăriei Sibiu, pentru situația aceasta, în care o investiție prezentată drept prima etapă de modernizare este demolată în cadrul unei etape ulterioare?”, este întrebarea pe care Turnul Sfatului a transmis-o Primăriei Sibiu în cursul lunii septembrie.

Răspunsul Primăriei Sibiu nu indică un vinovat, dar are o concluzie: demolarea lucrărilor efectuate acum doi ani este obligatorie. ”În concluzie, aceste lucrări erau necesare și obligatorii în urma schimbării recente a normativelor, iar rezultatul va fi o reabilitare unitară și consolidarea structurilor care se mai păstrează din vechiul Stadion, crescând siguranța în exploatare a acestui obiectiv”.

În tot acest timp, întreținerea gazonului pe care cei de la Con-A n-au voie nici să pășească costă mai bine de 2.000 de lei pe zi (detalii aici)

Fotografiile cu demolările care însoțesc acest articol au fost realizate în luna septembrie 2021. De atunci, avansul lucrărilor „de consolidare” a crescut, acum fiind demolate aproape toate gradenele tribunei oficiale

Redăm mai jos, integral, întrebările transmise de redacția Turnul Sfatului în 21 septembrie 2021 Primăriei Sibiu și răspunsul așa cum a fost primit în data de 11 octombrie 2021.

Întrebările

”1. Care este valoarea lucrărilor executate în cadrul primei etape de modernizare a stadionului (cea încredințată asocierii Construcții SA – Arhimus SRL) la tribuna oficială?

2. Care este valoarea lucrărilor executate la tribuna oficială care acum au fost demolate?

3. Care sunt structurile (eventual proporția din totalul tribunei oficiale) care au trebuit demolate la tribuna oficială?

4. Cine este vinovat, din punctul de vedere al conducerii Primăriei Sibiu, pentru situația aceasta, în care o investiție prezentată drept prima etapă de modernizare este demolată în cadrul unei etape ulterioare?”

Răspunsul

”În conformitate cu prevederile Legii 10/1995, proprietarii de clădiri au obligația de a efectua la timp lucrările de întreținere și de reparații care le revin, în funcție de comportamentul în timp a construcțiilor. Astfel, în 2017 Serviciul de Administrare a Domeniului Public, administrator al Stadionului Municipal la acea dată, a întocmit un raport de expertiză pentru a stabili starea tehnică a construcției, precum și intervențiile necesare. Pentru acest raport s-a utilizat codul de evaluare seismică P100-3/2008, în vigoare în acel moment, pentru a stabili starea de degradare a clădirii.

Expertiza a constatat degradări structurale, cauzate mai ales de infiltrațiile la nivelul acoperișului, al gradenelor, al soclului, cât și din cauza instalației de canalizare care nu a fost înlocuită niciodată și care nu mai corespundea standardelor. Din punct de vedere al riscului seismic, expertiza a concluzionat că fosta tribună oficială satisfăcea condițiile minimale de rezistență la seism, încadrând-se în clasa de risc Rs III (scăzută).

Pentru a se preveni degradarea structurilor, expertiza a impus intervenții minimale, constând în reparații locale ale betonului degradat, realizarea hidroizolațiilor în grupurile sanitare, la nivelul teraselor și gradenelor, refacerea sistemului de evacuare a apelor pluviale și menajere, realizarea unui termosistem etc.

Ulterior contractării și execuției acestor lucrări de reparații, obligatorii și minimale, s-a contractat proiectarea modernizării întregului stadion, cu integrarea tribunei oficiale, deja reparată după cum solicită legislația.

După ce proiectul tehnic pentru modernizare a fost finalizat, normativul P100-2008 a fost înlocuit de normativul P100-2019 printr-o modificare a legislației în domeniu. Din acest motiv, executantul contractat pentru modernizarea Stadionului Municipal, SC CONA SA, a comandat o nouă expertiză în baza normativului intrat în vigoare. Expertul a încadrat tribuna existentă în clasa de risc seismic Rs II, devenind astfel obligatorie fie demolarea tribunei și reconstrucția acesteia, fie consolidarea ei.

Având în vedere evaluarea costurilor aproximative a intervențiilor și ținând cont de punctul de vedere al proiectantului, constructorului și supervizorului lucrării, s-a decis varianta consolidării vechii tribune oficiale. Pentru aceasta s-au demontat scaunele, copertina de beton a tribunei și gradenele, dezvelindu-se și elementele de rezistență. După execuția consolidărilor se vor reface gradenele, se va realiza copertina metalică care oricum era prevăzută a fi realizată prin proiectul de modernizare a Stadionului peste toate construcțiile, în mod unitar, iar la final, se vor remonta scaunele.

În concluzie, aceste lucrări erau necesare și obligatorii în urma schimbării recente a normativelor, iar rezultatul va fi o reabilitare unitară și consolidarea structurilor care se mai păstrează din vechiul Stadion, crescând siguranța în exploatare a acestui obiectiv”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Cora, du-te și ne lasă!

Acum 2 ani

Singurii vinovați sunt Fodor, imbecilii din primărie și firmele de construcții către capuseaza de 20 de ani acest oraș! (Cona nu face parte dintre ele) Ma refer la Constructii SA, Terra și alte glume de genul. Imbecilii și leprele din primărie habar nu au avut niciodată sa gândească un proiect de la A la Z, sa fie coerenti și sa administreze banul public. Cea mai incompetentă primărie din țară și cea mai mare rușine pentru Sibiu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

trifule, tu ești?
Raspunde

Cititor

Acum 2 ani

Acest stadion reprezintă probabil una dintre cele mai mari risipe inutile de fonduri publice din istoria modernă a acestui oras. Spitalul intr-o stare deplorabila, străzile exceptând arterele principale in stare proasta, lucrări EON gaz si apa-canal facute aiurea, parca intr-adins dupa o proaspăta asfaltare, echipa de fotbal de liga a 10-a, si noi … facem stadion.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Fdgr-ul efectiv blochează dezvoltarea orașului prin incompetența, nesimtire, obraznicie si aroganță. Si bineînțeles Niciodată dar Niciodată nu sunt de vina.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

de 30 de ani votam ba pnl ba psd, chiar nu exista alte partide, alti oameni ? stiri normale, astept cu interes stiri cu dube pline de politicieni, consilieri, primari, parlamentari dusi pe la tribunale, confiscate averile. bani adunati din impozite se duc in buzunarele dragilor nostri alesi, cand se puteau face multe alte lucruri !!!
Raspunde

Iii

Acum 2 ani

Institutiile statului dorm. Pai cucoana asta a platit peste 1 mil de euro pt renovarea tribunei si pista iar peste un an tribuna e demolata si pista distrusa. Batjocura pe banii nostri. Cate se puteau face de banii aia...macar donati la un spital ca in momentele de criza (cum e acum cu covidul) ne puneti pe noi oamenii de rand sa facem donatii catre spital de parca nu ne impozitati destul din salar...ca ramanem cu jumatate din el. Praf si pulbere sunteti toti..Romania tara de lumea a 3-a. Ca sa nu mai spunem ca esti total inapta..nu ai putut cu banii "in mana" sa construiesti un stadion in 4 ani. Cel mai prost primar al Sibiului.
Raspunde

Turcan

Acum 2 ani

Sibienii sunt inapoiati si de aceea rade fodor si bokor de ei…nu au bani de un aqualand,de nu patinoar,de poduri peste cibin,de gradinite si scoli dar toaca milioanele pe Stadion si altele…cine le a ales sa i fie rusine…chiar bataie de joc
Raspunde

KRAMNIK

Acum 2 ani

Prostia si incompetenta sunt tot atat de periculoase, ca si coruptia. Poate ar fi bine ca cetatenii de la "Rezist" , "Va vedem" sa organizeze mitinguri in fata FDGR sau a Primariei , poate chiar un referendum despre demiterea Primarului ar fi indicat. Nu exista saptamana sa nu citim in presa alte gogomanii , minciuni sau prostii din partea Primariei. Umbla vorba prin targ ca doamna primarita ar avea chiar ceva probleme la mansarda .
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

toate cele povestite mai sus se "intampla" la primaria Sibiu, condusa cu mandrie de "d-na Fodor" si asistata de Serviciul Tehnic care are si "Director" si "sef Serviciu", ambii platiti boiereste sa doarma prin primarie!!! MEGA IGNORANTA si INCOMPETENTA la primaria Sibiu!!!

Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Ceva comisoane nu strica nimanui in plus!!

Raspunde

Ciorba reinclazita

Acum 2 ani

Primaria forteaza constructorul sa consolideze desi alegerea cea mai buna este demolarea completa si refacerea de la 0. Numai primaria Sibiu mai construieste peste structuri vechi de 40 de ani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

Sibiul merită un stadion modern cu orice preț, și-l va avea la anul. Văd pe-aici mulți postaci cu mentalitatea "renovăm casa, dar lăsăm linoleul ăla îmbâcsit, că am dat 100 de lei pe el acum 10 ani"
Raspunde

Vlad

Acum 2 ani

Majoritatea comentariilor de mai sus, cu mici exceptii, sunt pertinente. Despre mizeriile din Primaria Sibiu cred ca stie toata lumea iar solutia este simpla - votati altceva oameni buni. FDGR astia de cand au primit sacul cu bani anterior 2007 cu ocazia nominalizarii Sibiului ca si capitala europeana a culturii se agata de acel capital de imagine cu renovarea centrului istoric de parca e meritul lor si nu a banilor veniti din afara. Insa ceea ce vreau sa spun este : Felicitari dle. Deleanu Traian pentru investigatiile pe care le faceti si pentru lucrurile pe care le scoateti la lumina. La cat mai multe investigatii. Chapeau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus