Planurile urbanistice pentru reconversia platformei industriale Scandia situată în zona străzilor Morilor și Turismului și foarte aproape de râul Cibin sunt supuse consultării publice. Este vorba de o suprafață totală de 1,2 ha, împărțită în patru zone de reconversie.
Două blocuri de locuințe cu puțin peste 100 de apartamente, un hotel, un complex comercial, spații medicale și o clădire pentru birouri și comerț sunt, în rezumat, propunerile făcute pentru a înlocui actualele clădiri industriale și de birouri de pe platforma Scandia, aflată în zona centrului istoric al Sibiului. Reconversia propusă are în vedere nu doar demolări, ci și reabilitările unora dintre vechile clădiri, inclusiv a vechiului coș de fum. Intenția investitorilor este de a recrea imaginile zonei din jurul anilor `40.
Terenul în discuție are o suprafață totală de aproximativ 1,2 ha. Foto: Google Earth
Pe primul și cel mai mare lot din cele patru în care a fost împărțită platforma Scandia, lot cu o suprafață de aproximativ 4.600 de mp, sunt propuse o clădire de birouri (3.600 de mp suprafață desfășurată), un hotel cu aproximativ 25 de camere și un complex comercial de aproape 1.500 de mp (suprafața desfășurată). Pentru aceste clădiri care vor avea două niveluri la subsol și un regim maxim de înălțime parter, trei etaje și etaj retras sau mansardă (19 m înălțimea maximă) este estimat un număr de 120 de locuri de parcare.
În prezent, acest lot are acces auto doar din strada Morilor și ar urma să mai aibă un acces auto și dintr-o nouă stradă care ar urma creată ca urmare a cedării de teren. Este vorba de strada Fuiorului (în prezent stradă înfundată cu acces din strada Ion Neculce, pe lângă micul parc cu loc de joacă) și care ar urma prelungită până la o viitoare intersecție cu strada Morilor.
Planul urbanistic zonal a fost realizat pe o suprafață mai mare decât cea a platformei industriale Scandia. Foto: planșa de reglementări urbanistice
Un bloc de locuințe cu subsol, parter, două etaje și un al treilea retras este propus pe lotul al doilea în care a fost împărțită platforma Scandia. Are o suprafață de nici 2.000 de mp având acces din strada Ion Neculce (este vorba de clădirea care avea la parter magazinul de prezentare Scandia). Blocul ridicat pe acest lot este propus a avea o amprentă la sol de 1.227 de mp și o suprafață desfășurată de aproape 4.500 de mp. 50 este numărul estimativ de apartamente care ar urma amenajate în acest bloc, căruia îi vor fi alocate 75 de locuri de parcare.
Cel de-al treilea lot din documentația urbanistică propusă este prevăzut să aibă o parcare subterană cu aproximativ 102 locuri, din totalul de aproximativ 124 de locuri estimate a fi necesare. Pe acest teren de 3.500 de mp (și peste parcarea subterană cu un singur nivel) este propus un bloc de locuințe cu trei etaje și un etaj retras, alăturat unui complex comercial de 1.900 de mp a cărui regim de înălțime ar fi de maxim un nivel (parter). O suprafață desfășurată de alți 1.000 de mp ar urma să fie alocată unor spații medicale. Blocul de locuințe ar urma să aibă aproximativ 53 de apartamente.
O parte din clădirile platformei industriale Scandia urmează să fie demolate, altele vor fi reabilitate. Printre acestea din urmă intră și vechiul turn care domină zona. Foto: arhiva TS
În fine, cel de-al patrulea lot are deschidere tot pe strada Morilor și are o suprafață de 2.166 de mp (este vorba de terenul de pe partea cu Spitalul TBC). Pe acest teren este propusă o clădire cu o amprentă la sol de 1.700 de mp și una desfășurată de peste 5.100 de mp. Clădirea aceasta ar urma să aibă subsol, parter și două etaje, în care să fie amenajate spații comerciale și de birouri, cărora să le fie alocate 102 locuri de parcare.
”În toate cazurile se vor asigura locuri de parcare rezervate persoanelor cu handicap. În toate cazurile se vor asigura în zona accesului public principal spații destinate depozitării bicicletelor, de preferință acoperite, cu o capacitate de stocare suficientă, având în vedere caracterul funcțiunii și frecvența publicului. Se vor asigura locuri de parcare subterane sau în garaje în proporție minimă de 60% din totalul locurilor de parcare necesare”, se arată în regulamentul de urbanism propus pentru reconversia platformei industriale Scandia.
30% din cele 1,2 ha de teren (aproximativ 3.700 de mp) urmează să devină spații verzi.
Obiectiv: refacerea parțială a peisajului de acum 80 de ani
Modul în care este propusă reconversia platformei industriale nu este unul întâmplător, fiind creionat pe baza imaginilor de epocă din zonă.
Profilul antebelic al zonei ar urma să fie repus în valoare. Sursa foto: Arhimus SRL
”Investițiile planificate prin acest plan de reglementări urbanistice au ca nucleu central refacerea urbanistică și estetică a vechii platforme industriale definitivată în anii `40, prin recrearea imaginii industriale carcteristice (extrasă din imaginile de epocă), degajarea elementelor parazite și refuncționalizarea întregului ansamblu. Se dorește asigurarea unei permeablități functionale a zonei de parter dinspre cele două străzi (Morilor-Neculce), inserția unor funcțiuni publice de interes local (comerț, birouri, sănătate, turism) și a funcțiunii de locuire”, arată arhitectul Mihai Țucă, cel care prin intermediul Arhimus SRL semnează PUZ-ul aflat în faza de consultare publică.
Descrierea fiecărei zone
”Lot 1a (amintit drept ”lotul 1” în acest articol – n.r.) – vechea structură a fabricii din anii interbelici și postbelici – păstrarea anumitor structuri componente și refacerea identității inițiale a acestei zone. Se propune inserția de funcțiuni publice și semipublice, dezvoltate în jurul unor spații exterioare publice, care vor regenera imaginea istorică cu caracter industrial (reabilitarea clădirii centralei, a coșului, a turnului central, textura fațadelor având caracterul industrial inițial);
Lot 1b (amintit drept ”lotul 2” în acest articol – n.r.) – degajarea completă a extinderilor fabricii din anii post 1970 și inserția unui corp nou aliniat străzii Neculce, cu funcțiuni predominant locuire;
Lot 2 (amintit drept ”lotul 3” în acest articol – n.r.) – înlocuirea actualei hale (magazin) cu un corp de clădire fragmentat, cu funcțiuni mixte – locuire, comerț, servicii aferente funcțiunii de locuire;
Lot 3 (amintit drept ”lotul 4” în acest articol – n.r.) – înlocuirea spațiilor anexă afectate de vechile activități de producție poluatoare cu un corp de clădire pe același contur, cu funcțiuni mixte – comercial, birouri, turism”, reprezentanții Arhimus SRL
Simulare a reconversiei propusă pentru o parte din vechile clădiri ale platformei Scandia. Sursa foto: Arhimus SRL
Prelungirea străzii Fuiorului până la o intersecția cu strada Morilor nu este decât tot o revenire la situația interbelică a zonei, mai arată cei care au realizat PUZ-ul. ”Toate aceste scenarii vor fi în măsură să aducă plus valoare zonei. Funcțiunile preponderent publice vor anima pozitiv zona și vor putea polariza funcțional microcartierul aflat în proximitatea centrului istoric”, mai arată arhitectul Mihai Țucă.
Sibienii care au sugestii sau opinii referitoare la planul de urbanism zonal propus pentru platforma Scandia sunt invitați să le transmită în scris Primăriei Sibiu până cel mai târziu pe 5 noiembrie 2021.
Descarcă de aici Planșa de reglementări urbanistice
Regulamentul local de urbanism propus
Sursa foto principală: Google Earth
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 9835
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nada
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
ID
Acum 3 ore
Aciduzzu
Acum 3 ore
Ion