Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

William Shatner, celebrul căpitan Kirk din Star Trek, a ajuns în spaţiu cu o navă a companiei Blue Origin

William Shatner, celebrul căpitan Kirk din Star Trek, a ajuns în spaţiu cu o navă a companiei Blue Origin

Capsula New Shepard, construită de compania Blue Origin, care a avut la bordul său patru pasageri, inclusiv pe actorul William Shatner, devenit celebru pentru interpretarea personajului Căpitanul Kirk în serialul TV "Star Trek", a aterizat cu bine, miercuri, în vestul statului american Texas, după o călătorie de câteva minute în spaţiu, informează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Actorul canadian a devenit la 90 de ani cea mai vârstnică persoană din lume care a călătorit în spaţiu. Acesta a fost cel de-al doilea zbor cu echipaj uman al vehiculului spaţial dezvoltat de Blue Origin, o companie deţinută de miliardarul Jeff Bezos, care doreşte să devină un jucător important în sectorul turismului spaţial.

Deocamdată nu se ştie dacă William Shatner a fost invitat să zboare în regim de gratuitate cu New Shepard sau dacă starul canadian a plătit o sumă considerabilă pentru un loc la bordul capsulei spaţiale.

Miercuri, capsula New Shepard a transportat un echipaj compus din patru civili la o altitudine de circa 106 kilometri, dincolo de Linia Karman, care marchează graniţa dintre atmosfera Pământului şi spaţiu.

Alături de William Shattner, la bordul capsulei s-au mai aflat Audrey Powers - vicepreşedintele Blue Origin pentru misiuni şi operaţiuni de zbor -, Chris Boshuizen - un fost inginer de la NASA - şi Glen de Vries - un om de afaceri din domeniul datelor medicale.

Spre deosebire de nava spaţială Enterprise din serialul "Star Trek", niciunul dintre cei patru membri ai echipajului nu a deţinut comanda capsulei New Shepard, deoarece acest vehicul spaţial zboară autonom şi este pilotat de la distanţă.

Capsula New Shepard a fost lansată miercuri la ora 14:50 GMT din Van Horn, Texas. Lansarea a fost amânată cu o zi din cauza vântului puternic de marţi.

Într-un mesaj postat pe Twitter în timpul zborului, William Shatner a publicat o fotografie cu logoul companiei Blue Origin suprapus peste logoul "Star Trek" şi a însoţit acea imagine cu un mesaj în care a dezvăluit că pe parcursul vieţii sale a simţit că "un mare ocean de adevăruri încă nedescoperite se întinde" în faţa lui.

Cei patru turişti spaţiali au petrecut o scurtă perioadă în condiţii de imponderabilitate înainte de revenirea pe Pământ a capsulei New Shepard, a cărei coborâre a fost frânată cu ajutorul a trei paraşute imense, la aproximativ 11 minute după lansare.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon şi Blue Origin, s-a aflat la locul de aterizare şi i-a întâmpinat şi i-a îmbrăţişat pe cei patru "astronauţi" în momentul în care aceştia au ieşit din capsula New Shepard după revenirea pe Pământ.

Serialul de televiziune "Star Trek", difuzat începând din 1966 doar pentru trei sezoane, relata aventurile echipajului de pe nava spaţială USS Enterprise, lansată într-o misiune de explorare interstelară. "Star Trek" a devenit un serial-cult în rândul pasionaţilor de SF, inclusiv pentru Jeff Bezos.

Difuzat în perioada de debut a cuceririi spaţiale, înainte ca astronauţii din Statele Unite să păşească pentru prima dată pe Lună, serialul a revitalizat totodată interesul naţiunii americane - şi al lumii întregi - pentru programele NASA.

foto  Blue Origin/Handout via REUTERS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus