Joi,
26.05.2022
Acum
0°C

Ascanio Damian - rugbistul erudit

Ascanio Damian - rugbistul erudit

“În timpul rectoratului lui Ascanio Damian, am reușit să fac Festivalul de muzică pop (1969-1971), am înființat Club A. Era deschis la inițiativele studenților. Democrația raportului profesor-student s-a menținut tot timpul, în ciuda unor seisme, totuși dialogul a existat. A insuflat studenților această mândrie de a fi absolvenți ai acestei școli.“ - prof. Univ. dr. arh. Emil Barbu Popescu

Fiul unui funcționar C.F.R, s-a născut în 24 decembrie 1914 la București, a urmat școala primară la Viena, apoi clasele liceale la Liceul „Sfântul Iosif” și Liceul „Marele Voievod Mihai”. A absolvit Facultatea de Arhitectură în 1942,  obținând calificativul Magna cum Laude. Un an mai târziu a obținut locul I pentru bursa de arhitectură a Școlii Fontenay aux Roses de la Paris, dar al Doilea Război Mondial l-a împiedicat să plece la studii. În timpul războiului, a fost în regimentul Pionierii aero și apoi la Comandamentul Apărării Pasive.  

În domeniul arhitecturii a început să lucreze din studenție, la fel ca mulți alți colegi. A lucrat în biroul lui Octav Doicescu, apoi cu Nicolae Lupu și ulterior la Căile Ferate Române. 

Activitatea lui profesională se distinge prin proiectarea a numeroase spații expoziționale. Timp de 9 ani a fost arhitect și apoi șef al Serviciului Expoziții al Camerei de Comerț, unde a proiectat și asigurat realizarea a peste 60 de participări românești în străinătate: Leipzig, Poznan, Moscova, Plodviv, Cairo, Stockholm, Palermo, New Delhi, Peking, Barcelona, New York. În plus a coordonat proiectarea și construirea pavilioanelor României la Târgurile internaționale de la Viena (1952), Damasc (1956 - Premiul I), Zagreb, Moscova și Paris, prefabricate în țară și asamblate la fața locului. A condus colectivele de proiectare ale spațiilor expoziționale din București pentru Expoziția Republicii China, a celor din Parcul Herăstrău și Pavilionul Central al Târgului Internațional București (actual Romexpo).

La 34 de ani începe colaborarea cu Facultatea de Arhitectură, întâi ca asistent, apoi șef de lucrări, conferențiar, profesor. Ocupă funcția de decan aproximativ un an, apoi din 1959 este rector timp de doisprezece ani. Primește titlul de profesor emerit și devine membru în comisia de diplome a facultății 1969, fiind profesor consultant până la 88 de ani. În anul 2000 i se va acorda post-mortem titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arhitectură “Ion Mincu”.

A modernizat învățământul de arhitectură și a început tradiția echipelor sportive ale facultății: de oină, badminton și mai ales de rugby. El însuși jucător de rugby, a cucerit patru titluri de campion național cu Sportul Studențesc și un al cincilea cu aceeași echipă sub denumirea Universitatea. A jucat în echipa națională a României (1934-1949), devenind mai târziu președintele Federației Române de Rugby. 

El l-a adus la catedra de Educație fizică pe Nicu Pădureanu, antrenorul echipei naționale de rugby. În anii `60, Arhitectura avea echipă de rugby în divizia B. 

Emil Barbu Popescu, devenit el însuși rector al universității ulterior, își amintește că l-a cunoscut mai bine în calitate de reprezentant al studenților în Biroul de conducere al școlii, care se întrunea săptămânal: 

Proiectul lui a fost Școala. A fost profesor și a rămas profesor consultant până în anul 2002, deși fusese pensionat în 1978. Venea în fiecare zi la școală cu bicicleta.“

Mai multe informații despre Ascanio Damian și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

Text de Maria Găvozdea

Documentat de Marta Nicolescu-Damian, soția arhitectului, și stud. arh. Răzvan Muntean

Surse biografice:

  • Damian, Ascanio, Curiculum Vitae
  • 9am.ro, In memoriam Ascanio Damian
  • Stan, Simina, Ascanio Damian 1914-2005, arhitectura-1906.ro
  • Stan, Simina, Proiectul lui Ascanio Damian a fost școala, arhitectura-1906.ro
  • Planșe din Donația Marta Nicolescu-Damian către Muzeul Arhitecturii de la UAUIM

Pavilionul H, Parcul Herăstrău Bucureşti

Pavilionul României din Damasc, Arhitectura R.P.R. nr.8 1957

Romexpo

schiță

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus