Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
22°C

VIDEO Scandal în Cartierul Arhitecților. Un executor judecătoresc a intrat pe Liviu Ciulei cu mașina de ridicări

VIDEO Scandal în Cartierul Arhitecților. Un executor judecătoresc a intrat pe Liviu Ciulei cu mașina de ridicări

Cu un executor judecătoresc, un procuror și o mașină de ridicări auto - așa și-au început ziua de vineri locuitorii din Cartierul Arhitecților, de pe strada Liviu Ciulei, unde există tensiuni de mai multe luni, după ce Consiliul Județean Sibiu a anunțat că va intra pe locurile de parcare aflate pe o parte din această stradă, pentru lărgirea drumului Calea Cisnădiei. Oamenii s-au opus ridicării mașinilor, spunând că nu au fost anunțați că acest lucru se va întâmpla, în timp ce autoritățile spun că au trimis mai multe somații de-a lungul timpului. 

„Ceea ce se întâmplă aici este ilegal”, spunea vineri dimineață avocata Adelina Bălan, cea care luptă pentru ca locurile de parcare afectate de lucrările la Calea Cisnădiei să nu fie mutate, în timp ce echipajul de ridicări se pregătea să mute mașinile. „Vă mutați de aici și ridicați de pe domeniul public, nu de pe domeniul privat!”, le-a spus aceasta.

„Este domeniul nostru privat. Ei ne expropriază, deși avem acțiune în instanță, abuziv, pe limita aceea. Vor să ne ridice mașinile pe proprietatea noastră, să lucreze aici. Ei nu cunosc limita de graniță”, a explicat Adelina Bălan pentru Turnul Sfatului.

Problema de aici există încă de când Consiliul Județean Sibiu a anunțat că intenționează să intervină asupra acestui teren privat, pentru a lărgi drumul în chestiune. Oamenii s-au opus, în primul rând pentru că nu ar fi fost purtate discuții cu ei despre o astfel de schimbare, apoi pentru că, spun ei, toate aceste lucrări le-ar aduce prejudicii enorme. Apoi, marea lor problemă este că s-au trezit la prima oră cu mașina de ridicări în fața blocului. „Avem un grup pe care a postat un vecin că e cineva cu jandarmeria afară și cu executorul judecătoresc. Am ieșit să vedem despre ce e vorba și uite cum, cu forța, ne iau mașinile. Treaba e cam ambiguă. S-a emis un ordin judecătoresc că ne iau locurile, dar avocata noastră spune că nu au voie să facă asta. Unul zice ceva, altul zice altceva. Acum cine are dreptate?”, explică unul din locuitorii afectați.

Totodată, el spune că abia acum a aflat că, de fapt, doar 20 de centimetri îi vor fi luați din locul de parcare și nicidecum nu va fi nevoie să își găsească alt loc unde să lase mașina.

„Cât au marcat ei din parcare e mai mult, ca să aibă loc să lucreze, dar de fapt ei ne iau doar vreo 20 de centimetri din parcări. Problema este că nu avem nici un act, nu ne-a zis nimeni cât ne ia de fapt din parcare. Dacă ne spuneau de 20 de cm, crezi că mai luam avocată? Ce rost are? Atât de lungă e parcarea încât și dacă îmi iau acei centimetri, tot mai am loc să bag mașina. Nu ar fi nicio problemă, dar efectiv nu ne-a anunțat nimeni. În ordinul judecătoresc scrie relocarea parcărilor. Din asta înțelegi că le mută altundeva. Și dacă îi întrebi Unde? îți spun că Apăi, asta nu mai știm”, spune bărbatul.

Întrebat dacă a fost anunțat, în vreun fel, de faptul că astăzi vor fi ridicate mașini dacă nu sunt mutate de proprietari, sibianul a mărturisit că în luna august a primit de la executor o atenționare că trebuia să elibereze parcarea, dar „au venit abia acum. Deci noi, practic, ar fi trebuit să stăm fără parcare trei luni și să mutăm mașinile, nu știu unde, pentru că efectiv nu ai unde”.

Un alt localnic, supărat dar resemnat cu ideea că trebuie să mute mașina, a coborât din bloc, a mutat-o și abia apoi a început să se plângă. „A venit soția să-mi spună că se ridică mașinile. Am coborât și am mutat-o, ce să fac. A venit Jandarmeria, nu te poți pune cu ei. Nu știu dacă au voie să facă asta pe domeniul privat, că nu cunosc legea.”

Printre proprietarii locurilor de parcare există și un sibian cu o situație mai deosebită. Din păcate, el explică faptul că are mare nevoie de acces pentru mașină cât mai aproape de bloc, având un copilaș cu nevoi speciale pe care trebuie să îl transporte. 

„Ne este foarte greu și așa. De când se lucrează nu găsim loc de parcare, de multe ori se lucrează chiar aici. Eu am o situație specială și câteodată reușesc să parchez lângă bloc. Acum dacă o să se ridice toate astea, o să se ocupe locurile de lângă bloc și noi rămânem în aer. Când ne-am mutat aici, am cumpărat și locul de parcare. Mi se pare prea mult ce se întâmplă. Dacă eu mut acum 20 de centimetri mai încolo mașina, vecinul din față nu mai poate ieși din parcare. Pe hârtie e foarte simplu, că a desenat cineva pe hârtie și a venit un domn să ne execute. Eu nu știam nimic despre acțiunea asta. Am aflat acum, mi-am lăsat copilul la terapie și am venit să văd despre ce este vorba”, spune Alexandru. 

Dacă inițial a refuzat să mute mașina, într-un final bărbatul a acceptat să o parcheze în altă parte, pentru a nu fi ridicată.

Consiliul Județean: „încheierea civilă prevede ca executarea să se realizeze de îndată, fără somație”

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu spun că locatarii au fost somați în luna august sa elibereze parcările, lucru care nu s-a întâmplat. Așa că, printr-o „încheiere civilă”, au decis ca ridicarea mașinilor să se realizeze fără o altă somație.

„Precizăm faptul că în data de 3.08.2021, Consiliul Județean Sibiu prin intermediul executorului judecătoresc a trimis către toți locatarii celor două blocuri (1 și 2) o Ofertă Reală de Plată, iar conform ofertei, până la data de 6.08.2021 locatarii aveau datoria de a se prezenta la biroul executorului judecătoresc cu documentele necesare în vederea efectuării viramentelor pentru sumele individuale alocate, urmând ca până la data de 16.08.2021 să elibereze amplasamentul din zona terenurilor expropriate. Având în vedere că amplasamentul nu a fost eliberat, Încheierea civilă nr. 4610/15.09.2021 prevede ca executarea să se realizeze de îndată, fără somație”, a transmis Ioana Căpățână, purtător de cuvânt al CJ Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Cu privire la mașina de ridicări prezentă vineri pe strada Liviu Ciulei, s-a explicat de ce s-a deplasat la fața locului. 

„Procedura de executare silită directă are ca obiect mutarea mașinilor de pe coridorul de expropriere pentru realizarea lucrărilor de utilitate publică Modernizare DJ 106 C Sibiu - Cisnădie, tronson cuprins între km 1+176 - km 4+350, în vederea asigurării fluidizării circulației în zonă și relocare utilități. Acest demers se realizează de către executorul judecătoresc cu ajutorul unei autospeciale autorizate pentru ridicarea autovehiculelor. Toate aceste demersuri pentru eliberarea amplasamentului care face obiectul coridorului de expropriere în vederea realizării lucrărilor de utilitate publică, mai sus menționate, se efectuează în baza Încheierii civile nr. 4610/15.09.2021, emisă de Judecătoria Sibiu.”

Reamintim că lărgirea DJ 106C la trei benzi pe o porțiune de aproximativ trei kilometri, unul din cele mai costisitoare proiecte ale Consiliului Județean Sibiu (contractul are o valoare de 18 milioane de lei, cu tot cu TVA), a ajuns să contabilizeze întârzieri de doi ani. Potrivit planurilor inițiale, lărgirea la trei benzi a drumului din dreptul cartierului Arhitecților era programată pentru finele lui 2020. După patru runde de amânări, s-a ajuns la 2022. 

Asta pentru că 45 de locuitori ai cartierului Arhitecților sunt nemulțumiți de faptul că exproprierile necesare lărgirii drumului le reduc din locurile de parcare. ”Refuzul privind eliberarea amplasamentelor a fost transmis prin notificări de către 45 de locatari din zona străzii Liviu Ciulei (la ieșire din Sibiu, pe partea stângă, blocurile nr. 1 și nr. 2)  și de un proprietar de teren aflat pe partea dreaptă a drumului județean, km 2+360, unde proiectul prevede amenajarea unei stații de autobuz”, descriau reprezentanții CJ Sibiu, în răspunsul transmis Turnul Sfatului, în data de 5 august 2021. 

Citește 46 de locuitori din cartierul Arhitecților se împotrivesc exproprierilor. Lărgirea drumului, amânată a patra oară și Locuitorii din Arhitecților care se opun exproprierilor: abuz de putere, fărâmă de preț, prejudiciu triplu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dragos

Acum 2 ani

Nu trebuie sa se lărgească drumul, ar fi ok sa se lase neatinse respectivele locuri de parcare - ele aparțin locuitorilor din CISNĂDIE, care plătesc impozite in Cisnădie, DAR folosesc infrastructura Sibiului. Și pentru a polua si aglomera Sibiul, nu e nevoie de mai multe benzi…

Raspunde

Newman

Acum 2 ani

Dar cei care au avizat proiectele de la CJ nu au nici o raspundere? La fel au aprobat si pe drumul hotilor sa se construiasca pana langa drum si acum nu se mai poate largii. Acestia sunt conducatorii nostri vizionari de la PNL si FGDR.

Raspunde

Cristi

Acum 2 ani

Dezvoltatorul trebuia sa lase mai mult spațiu pana la drumul județean. De vina sunt cei doi : Huja și Ispas. Au dat autorizații pt buzunarul lor. Legile sunt pentru prosti, așa-i? Sper sa plătească pentru tot raul care l-au făcut unor oameni decenți, care muncesc pe brânci să-și cumpere o casa și se trezesc în tot felul de situații neplăcute din cauza lor. HUJA degeaba te duci la biserica, blestemele sunt cât casa ta din Cisnădie, și mica nu e...

Raspunde

Luigi

Acum 2 ani

Ce vina au oamenii ăștia ca au fost și sunt șpăgari Huja cu Ispas?

Raspunde

John

Acum 2 ani

Autorizatiile de construire, respectiv PUZ-urile de trei lei din cartierul arhitectilor se dezbat cu Primaria Cisnadie. Dl. Huja trebuie trans de maneca si intrebat de mult prea multe gafe si aberatii urbanistice si nu numai, pe care nimeni nu le va mai putea repara. Se vor autoregla...cand va deveni ghetto!

Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Puz-urile se aproba de Consiliul Local in baza raportului intocmit de arhitectul sef si a Comisiei de Amenajare a Teritoriului si Urbanism.Puz-urile pentru blocuri sunt PUZ-uri derogatorii la PUZ-ul care a reglementat acest cartier ca zona rezidentiala cu locuinte individuale. Dezvoltatorii imobiliari au interese comerciale si pot solicita orice in timp ce serviciul arhitect sef este obligat sa respecte legea.Care este distanta fata de drumurile judetene la care se pot construi parcari? Parcarile intra in categoria lucrarilor de constructii conform legislatiei in vigoare? Parcarile sunt lucrari de construire care necesita autorizatie, proiect ? Exista normative de proiectare pentru parcarile la sol?Pe nicio autorizatie de construire nu sunt mentionate parcarile. Se pot emite autorizatii de construire fara a asigura infrastructura rutiera si edilitara corespunzatoare?Sunt doar cateva intrebari la care ar trebui sa raspunda serviciul arhitect sef.Locuitorii au fost cumparatori de buna credinta, indiferent de pretul la care au achizitionat apartamentele, pret plati din munca lor.Si nu este o rusine sa ai bani putini atata timp cat ai munciti cinstit pentru ei.Institutiile statului sa opreasca abuzurile in emiterea autorizatiilor de construire cu nerespectarea legii.
Raspunde

Denea

Acum 2 ani

va rog insistent mentionati aici cel putin UN proiect avizat de CJ, - NUMAR, SERIE -, din cele la cere va referiti, pentru a putea sa luam masuri
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Pentru Cartierul Arhitectilor toate PUZ-urile au fost aprobate de Consiliul Local Cisnadie. De asemenea toate autorizatiile de construire au fost emise de Primaria Cisnadie,care avea obligatia sa le emita in conditiile asigurarii infrastructurii rutiere corespunzatoare. Consiliul Judetean Sibiu a dat aviz pentru PUZ aprobat prin HCL 12/2006- prin care zona a fost reglementata ca zona rezidentiala cu locuinte individuale, ceea ce nu ar fi creat probleme pentru traficul rutier pe DJ 106C. In 2015- s-a aprobat noul PUG al Orasului Cisnadie in care este precizat ca pentru aceasta zona ( destinatia L2)raman valabile PUZ-urile emise in perioada 2006-2015. Din pacate acest lucru nu a fost respectat de catre Primaria Cisnadie care a emis in continuare autorizatii de construire pentru blocuri cu multe unitati locative si parcari mari aferente ,admise doar in destinatia L3. Toate documentatiile de urbanism sunt publicate pe site-ul Primariei Cisnadie .
Raspunde

Bobo

Acum 2 ani

Asta inseamna blocuri ieftine !!!! De ce va tot plangeti ? Toata ziua povesti din Arhitectilor.......penibililor.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicușor von Șorliken

Acum 2 ani

Toti sibienii ne-am saturat de scandalurile acestor imbecili. Imbecilii: vrem drumuri largite! CJ se apuca de drumuri largite. Imbecilii: sa nu va atingeti de locurile de parcare! Mereti mah pe Olt in jos de unde ati venit!
Raspunde

Gigi kent

Acum 2 ani

Oare era greu sa ajungi la un acord cu proprietarii locurilor ca sa nu iasa scandal? Da, pentru ca pe cei de la CJ nu ii prea intereseaa lucruri din astea... mai bine ne ducem in instante, mai platim avocati, executori... Cand expropriezi pe cineva nu iti bati joc de el... La cati bani costa tot drumul ala, era greu sa le faca si la amaratii astia niste locuri de parcare subterane pe parcela micsorata? Asa nu mai comenta nimeni si aveau si oamenii aia un loc de parcare. Atat de greu sa fie sa faci o mica parcare subterana?
Raspunde

Miki maus

Acum 2 ani

oare cine e de vina? dezvoltatorul care a avut un teren pe care a construit blocuri si locuri de parcare aferenta? locatarii care si-au facut credit pe o perioada de 30 de ani pentru a-si cumpara un apartament in Cisnadie (pentru ca in Sibiu nu se construrieste cat ar fi nevoie)? cei care au aporbat PUG-ul si PUZ-ul de la primaria Cinsadie ? cei care au facut solicitarea largirii drumului la 3 benzi ? cei care au aprobat largirea drumului pe proprietatea privata a altor cetateni (sau a bancilor care au finantat creditul) ? Daca era vorba de chiar 20cm (putin mai mult de latimea unei borduri) se putea circula si asa..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

Pentru drumuri există niște normative, care prevăd inclusiv lățimea minimă. poate se putea circula și așa, dar nu se putea construi așa
Raspunde

Zzz

Acum 2 ani

despre parcarea respectiva expropiata pentru drum am aflat si eu din ziar de vreo 2-3 luni, dar ei, micutii, nu stiau. acum vin si se dau lezati, ultragiati si atinsi la suflet. daca isi imagineaza cineva ca vreun functionar de la CJ trimite masina de ridicat fara sa fire blindat cu hartii, habar nu are in ce tare traieste; de aceea inclin sa cred ca instiintarile, notificarile si somatiile au curs catre acesti proprietari care au fost timp de mai multe luni foarte cooli in a ignora comunicatele legale ale institutiilor. romanisme de periferie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus