Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

A murit Petre Sbârcea, fost director și dirijor al Filarmonicii de Stat Sibiu

A murit Petre Sbârcea, fost director și dirijor al Filarmonicii de Stat Sibiu

Petre Sbârcea, fost director și dirijor al Filarmonicii de Stat Sibiu și cel mai longeviv director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, s-a stins din viață.

Colegii de la Filarmonica de Stat Sibiu au transmis un mesaj prin care-și exprimă regretul și sincerele condoleanțe.

„Filarmonica de Stat Sibiu își ia rămas bun cu mare regret de la maestrul Petre Sbârcea! Îi vom purta mereu o adâncă recunoștință pentru întreaga sa contribuție la transformarea Filarmonicii sibiene într-o instituție muzicală de prim rang.

Discipol al lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, Petre Sbârcea a fost director și dirijor principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în anii 1976-1990, apoi dirijor principal până în 2012, dar și cel mai longeviv director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, timp de 9 ani, dirijor titular al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, invitat permanent al unor orchestre din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franța, Belgia, Olanda, Rusia etc., profesor universitar la Academia de Muzică Cluj. A fost cel care a dirijat Filarmonica sibiană la primul turneu, susținut în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia. Distins cu Ordinul Cultural al României și Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, maestrul Sbârcea a primit în 2009 și titlul de cetățean de onoare al orașului Sibiu, însoțit de o diplomă, o medalie aniversară și cheia orașului.

Pentru meritele sale personale și profesionale de excepție, Sibiul cultural îi va păstra o frumoasă amintire. Dumnezeu să îl odihnească în Lumina Sa”, este mesajul transmis de Filarmonica de Stat Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus