Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Arbitru de linie la doar 17 ani. Povestea lui Bogdan Voina, sibianul care visează la o carieră în tenis

Arbitru de linie la doar 17 ani. Povestea lui Bogdan Voina, sibianul care visează la o carieră în tenis

Bogdan Voina are 17 ani și jumătate și este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Pasionat încă de mic de tenis, avându-l drept erou pe Rafael Nadal, tânărul sibian și-a dorit enorm să ajungă pe marile terenuri ale lumii. A pornit însă ușor, local. A devenit arbitru de linie și a participat la Sibiu Open, apoi ajuns la Transylvania Open, turneu la care a avut ocazia să cunoască unii din cei mai mari jucători de tenis la momentul actual. 

Am stat de vorbă cu Bogdan despre ce înseamnă să fii arbitru de linie și despre planurile sale de viitor.

De unde a apărut pasiunea pentru tenis? De cât timp faci?

Pasiunea pentru tenis mi-a insuflat-o mama mea, care m-a înscris la un club de tenis când aveam vârsta de opt ani.  Și-a dorit să practic acest sport elegant și plin de fair-play.

De ce arbitru de linie? Cum ai ajuns în postura asta?

În prezent joc tenis la Clubul Pamira. Aici am avut șansa de a fi arbitru de linie încă de acum trei ani, la competiția consacrată deja - Sibiu Open.

Pe unde ai ajuns, până acum? La ce competiții? În ce țări?

Deocamdată am arbitrat doar la Sibiu Open și datorită prestației bune, am fost selectat să particip și la Transylvania Open, turneu la care au participat nume mari din tenisul mondial, inclusiv Simona Halep și noua speranță a tenisului, Ema Răducanu.

Ce sportivi importanți ai avut ocazia să cunoști?

Am cunoscut mulți jucători de tenis, români și internaționali, dar și arbitrii care arbitrează la marile competiții mondiale. Îmi amintesc acum de nume precum Simona Halep, Thanasi Kokkinakis, Marius Copil, Stefano Travaglia, Emma Răducanu.

Ce presupune activitatea ta? Este ceva dificil în ceea ce faci, ai nevoie de un anumit nivel de concentrare, de o anumită viteză de reacție? Poți face ceva greșit?

Activitatea de arbitru de linie presupune multă atenție și concentrare, multă disciplină și seriozitate. Trebuie să fii conștient de responsabilitatea pe care o ai, iar acțiunea ta să fie cea corectă și să nu influențeze în mod negativ soarta meciului.

Care este jucătorul tău preferat?

Jucătorul meu preferat este Rafael Nadal. Când eram mic visam să ajung ca el, dar drumul la o așa înaltă performanță presupune mult mai mult decât dorința de a juca tenis.

Ce vrei să devii când vei fi mare?

Îmi doresc să termin cu bine liceul și să urmez o facultate. Încă nu m-am decis, dar am multe opțiuni. De asemenea, îmi doresc să fiu sănătos pentru a putea să joc tenis în continuare. În ceea ce privește arbitrajul, încă sunt la început de drum, dar voi continua să mă perfecționez și în această direcție.

Care a fost cea mai faină experiență a ta de până acum, ca arbitru de linie?

Participarea la Transylvania Open a fost o experiență deosebită. Mă bucur că am avut șansa să fiu arbitru de linie la meciurile arbitrate de arbitrii renumiți din tenisul mondial, cum ar fi francezul Cader Nouni și norvegianul Julie Kjendlie, deținători ai insignelor de aur în arbitraj.

De câte ori ai fost lovit de minge?

Am fost lovit de câteva ori, dar până acum am scăpat cu bine.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus