Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Singuri în restaurant, la Jules. Fine dining-ul cu bani faini se ține

Singuri în restaurant, la Jules. Fine dining-ul cu bani faini se ține

Cum mai toată protipendada Sibiului se înghesuie zilele acestea la Fain, am căutat să mâncăm mai întâi la Weinkeller (restaurantul ai cărui reprezentanți au făcut public presiunile la care inclusiv clienții îi supun de când cu noile restricții din pandemie). L-am găsit închis, din păcate. 

Așa că am mai făcut câțiva pași până la Jules, pe Mitropoliei. Loc în care n-am mai fost de vreo cinci ani, cel puțin, timp în care vești au tot venit dinspre el. Cum ar fi că bucătarul lor, o tânără din Blaj, tocmai devenea ambasador culinar al Sibiului.

Am găsit după-amiaza instalată extrem de confortabilă la Jules. În sensul că atmosfera extrem de caldă a locului nu era bruiată de nimeni. Pandemia care a tăiat din turiștii care mai animă peisajul restaurantelor, încăpățânarea multor sibieni de a se feri de vaccinări combinate cu teama celorlalți de a se expune duce adesea la astfel de peisaje prin localurile Sibiului.

Pentru noi, însă, a fost de bun augur. De câte ori se întâmplă să ai la dispoziția ta un restaurant întreg, astfel încât să își poți alege locul care își place cel mai mult, unde ospătarul amabil să vină ori de câte ori e nevoie, iar bucătăria să lucreze doar pentru tine? A se înțelege, prin urmare, că întreaga experiență a fost excelentă din punctul de vedere al ospitalității. Și nici nu o să mai insistăm asupra acestui aspect.

Meniul e exact ce trebuie la un restaurant care își respectă clienții. Cu alte cuvinte, câteva feluri de mâncare. Cât să acopere o foaie A4, în acest caz, împărțită în cinci: antreuri, salate, feluri principale, garnituri și deserturi.

Sunt două supe (una cremă de dovleac și una a zilei) puse la secțiunea ”startere”, unde mai găsești tartar de vită cu avocado ori feta la cuptor cu mai multe legume pe lângă. La salate, găsești preparate precum cea cu dovleac copt ori cea cu brânză de capră, pere, nuci, rodie și un sos, vignegreta botezat. 

Felurile principale sunt șase și abordează mai multe feluri de carne: de la cea de pește, la vită (mușchi sau obrăjor), porc ori rață.

Am început – fiind doi – cu o porție de tortellini cu brânză și un tartar de sfeclă afumată. Despre tortellini nu voi prea vorbi – fiind de cealaltă parte a mesei comandate, am gustat doar -, dar despre tartarul de sfeclă afumată (vezi foto principală) l-aș lăuda până mâine.

Tortellini cu brânză, la Jules

Dincolo de faptul că sunt un fan al sfeclei roșii, combinația cu oul confiat, feliile crocante de ridichi, semințele și fisticul sfărâmat peste, celelalte ”buruieni”, totul pe un pat de smântână scursă și bună-bună au creat un gust foarte bun. Chiar un aperitiv demn de toată lauda, pe care îl apreciezi și cu privirea. Într-o porție cât să te lase să te bucuri amplu de gust, dar să te pregătească și pentru felul principal.

Fel la care eu am cerut un piept de rață. A venit – asemenea tartarului de sfeclă – într-o prezentare care să te facă să scoți telefonul. Simplă, dar plină de culoare. Cu un piure de morcov cu unt ars a cărui dulceață și finețe contrastează plăcut cu feliile de morcov murat și ușor crocant. Cu un piept de rață fain gătit și îmbălsămat într-un sos numai potrivit. Arpacașului din farfurie nu i-am găsit chiar locul, dar scriu asta doar că încerc să găsesc un cusur.

Piept de rață, la Jules

De cealaltă parte a mesei, a fost comandat un file de păstrăv adus de la Sadu. Ar fi trebuit să aibă o garnitură cât se poate de interesantă (pe bază de conopidă, pregătită în mai multe feluri). Dar faptul că cea care a comandat peștele nu suportă conopida (fiecare cu gusturile lui, ce să-i faci) a dus la o garnitură de cartofi la cuptor. Și nu voi comenta, din nou, gusturile.

File de păstrăv de la Sadu, la Jules

Ne-am îndulcit la final cu o pannacotta anunțată a fi cu zmeură, dar acoperită cu căpșuni. Un desert bun, până la urmă.

Desertul de la Jules

Fine diningul de la Jules cu cheltuială se ține, însă. Locul nu este unul din cele ieftine, iar nouă ne-a fost cerut la final 288 de lei: 62 de lei pentru pieptul de rață, 56 de lei – păstrăvul, alți 18 lei pentru cartofii care au însoțit păstrăvul, 39 de lei pentru tortellini, 37 de lei pentru tartarul de sfleclă și 26 de lei pentru două sticle de apă de câte trei sferturi. Ultima pe nota de plată a fost țuica băută la început – 30 de lei pentru un deț.

Radu Mamii

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dea

Acum 2 ani

Restaurantul ala "fain" pare asa tipic de Valea Prahovei. Gustoasa mancarea DAR sa servesti Grill Japonez si prima recomandare din categoria aia sa fie "specialitate otomana" ... : )))) sunt sibianca, turista in SB de prin 2010 ce-i drept cu localizare internationala in Europa, USA si Asia .... eu zic ca locul ala merge momentan la plezneala si incearca sa vada ce merge in SB ... Apropo, NU ni s-a cerut QR code-ul de vaccinare : ))))))))))))))))) Tipic romanesc!
Raspunde

Gospodina

Acum 2 ani

Cu banii aia gateai sanatos 2 saptamani,dar de ! daca unii vor niste combinatii alambiate de alimente, n-au decat sa cheltuiasca pe aiurelile asa-zisilor bucatari... Faptul ca ati singuri in restaurant sune multe ...
Raspunde

Dracul flamand

Acum 2 ani

De banii platiti acolo maninci acasa o saptamina. Fara fitze si mai bine! Iar tuica lor te costa cit mai bine de jumatate de litru. Deci, preturile sint cam de 5 ori cit ar fi normal! Domnia si prostia se platesc!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

păi mâncă acasă. omu a vrut s-o ducă pe pisi la fițe, și ne-a zis și nouă cât costă. ce, era obligat să rupă salată?
Raspunde

@AC I DUTU

Acum 2 ani

Iar te bagi in seama? Du-ti si tu frantuzoaica la Jules daca te tine buzunarul, ca fitos esti!
Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Fitze! Domnia si prostia se platesc!

Raspunde

Oliv

Acum 2 ani

Pentru o experienţă de neuitat a clientului, le dorim patronilor doar câte un astfel de client, pe zi.

Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Halal restaurant! Parca ai fi la Viena! Dar nici feliile de paine nu-s taiate ca lumea...
Raspunde

Lola

Acum 2 ani

Cam sinistru sa manci ”piept de rata imbalsamat”. Autorul putea gasi un alt cuvant pentru modul in care carnea era gatita in respctivul sos.
Raspunde

Aurica

Acum 2 ani

Ce farfurii mari! Dupa ce ca potiile sunt mici, mai pun si farfurii mari ca sa para portiile si mai mici!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus