Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ministerul Educaţiei cere Ministerului Sănătății să precizeze dacă testele din salivă pot fi făcute acasă de elevi, sub supravegherea părinţilor

Ministerul Educaţiei cere Ministerului Sănătății să precizeze dacă testele din salivă pot fi făcute acasă de elevi, sub supravegherea părinţilor

Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testelor rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la elevi.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, Ministerul Educaţiei doreşte să clarifice dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor/aparţinătorilor legali. Dacă răspunsul ar fi pozitiv, precizează ministerul, s-ar fluidiza "foarte mult" procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, fiind sprijinit astfel şi obiectivul principal - consolidarea prevenţiei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei vrea să afle dacă testele COVID pe bază de salivă administrate în şcoală impun acordul părinţilor/aparţinătorilor legali. În cazul în cazul în care este nevoie de acest acord, ministerul adresează rugămintea de a se completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise prin elaborarea unui formular şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

Ministerul solicită precizări şi pentru cazul în care se aplică sau nu se aplică instrucţiunea pentru preşcolari, dacă în document nu sunt menţionaţi aceştia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unităţile de învăţământ preuniversitar (şcoli şi grădiniţe) pentru preşcolari, elevi şi toate categoriile de personal din şcoli şi grădiniţe.

"De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar din România, Ministerul Educaţiei a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică", se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a solicitat autorităţilor responsabile cu achiziţia şi distribuirea testelor pe bază de salivă în şcoli şi grădiniţe date şi informaţii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preşcolarilor, elevilor şi tuturor categoriilor de personal.

"De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public", transmite ministerul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus