Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Ziua în care alianțele care conduc Sibiul s-au schimbat: procese, demisii, ironii, felicitări

Ziua în care alianțele care conduc Sibiul s-au schimbat: procese, demisii, ironii, felicitări

Ședința Consiliului local Sibiu aferentă lunii noiembrie a scos la iveală o reașezare a raporturilor dintre cele patru grupări politice alese de sibieni în urmă cu un an: acum FDGR se apropie de PSD, iar PNL – de USR. O oră mai târziu, în Consiliul Județean de această dată, FDGR se despărțea de PNL, care și-a regăsit acum un drum comun cu PSD. 

Un primar Astrid Fodor (FDGR) care laudă munca depusă de consilierul local Cătălin Stanciu (PSD) într-un proiect extrem de incipient. Un primar care taxează cu ironie declarațiile USR. Un consilier Cătălin Stanciu (PSD) care felicită munca de șase luni pe acest proiect incipient și intervine în apărare atunci când primarului FDGR i se cere socoteală din partea PNL și USR.

Un Adrian Bibu, lider de grup al liberalilor din Consiliul local Sibiu, care ironizează felicitările FDGR - PSD și care mai apoi anunță proces împotriva administrației condusă de FDGR. După care, la rându-i, felicită colaborarea dintre PNL și USR.

Sunt câteva din scenele din ședința de joi după-amiaza a Consiliului local Sibiu care indică faptul că la conducerea orașului se schimbă grupările care vor să aibă greutate în luarea deciziilor.

În aceeași zi în care la nivel național a fost învestit un guvern PSD - PNL - UDMR, alianțele au căpătat alte culori și la nivel județean, acolo unde PSD a sprijinit necondiționat deciziile luate de un Eugen Iordănescu susținut de PNL și pe care în trecut îl sancționau pentru trecutul său de colaborator al Securității. Situație care a dus la retragerea reprezentantului FDGR din povestea în care Iordănescu joacă din umbră.

Primul dans: FDGR cu PSD

În ianuarie 2016, primarul Astrid Fodor anunța alocarea de fonduri pentru demararea unui proiect care să se încheie cu ridicarea a două blocuri de locuințe sociale, proiect care n-a mai apucat, deocamdată, să se concretizeze.

Șase ani mai târziu, în ședința Consiliului local Sibiu, același primar Astrid Fodor a inițiat un proiect pentru transferul a 11.000 de mp de teren, pe care să fie ridicat un ansamblu rezidențial cu aproximativ 200 de apartamente (Turnul Sfatului a scris despre acest proiect aici: Cu vedere la Cibin: Primăria construiește un ansamblu rezidențial pentru tinerii specialiști care aleg Sibiul).

”Vreau să precizez că la acest proiect am colaborat îndeaproape cu domnul consilier Stanciu. Domnul Stanciu a venit la mine și a propus elaborarea unui proiect pentru construcția de locuințe pentru tineri specialiști. A studiat regulamentul societății Urbana și a văzut că există posibilitatea ca aceasta să poată construi locuințe. I-am spus domnului consilier că noi lucrăm deja la un astfel de proiect, însă mai durează un pic, mai avem reglementări juridice. Domnul consilier s-a bucurat că situația se rezolvă, ne-a explicat că nu dorește să bifeze depunerea unui proiect, ci important este rezultatul, nu cine și cum are inițiativa. Și vreau să îi mulțumesc”, a luat cuvântul primarul Astrid Fodor, înainte de votul pentru proiectul în discuție.

Declarațiile ei au generat intervenția lui Cătălin Stanciu, consilierul local care este și președinte al organizației municipale a PSD. ”Și eu doresc să vă transmit, doamna primar, în primul rând mulțumiri pentru transparența de care ați dat dovadă în colaborarea punctuală pe acest proiect”, a rostit social-democratul. Care a ținut să felicite, la rândul lui, munca de șase luni depusă de funcționarii Primăriei și cei ai Urbana în elaborarea proiectului de hotărâre în discuție.

Cătălin Stanciu (PSD) este primul consilier social-democrat lăudat de primarul Astrid Fodor în actualul mandat

Procesul care pune capăt colaborării PNL cu FDGR

Că raporturile din forul deliberativ al municipiului Sibiu s-au schimbat a devenit clar după ce reprezentanții USR au deschis discuția pe subiectul modificării pe neanunțate a acționariatului Tursib. Modificare prin care Consiliul local a fost înlocuit la Registrul Comerțului cu Primăria condusă acum de Astrid Fodor, chiar după ce majoritatea din Consiliu cerea o nouă conducere a Tursib (Turnul Sfatului a scris despre această situație aici: După ce au vrut să-i schimbe conducerea, consilierii Sibiului au fost scoși din acționariatul Tursib. Fodor, acuzată de lipsă de transparență). ”Vom putea sta la discuții după ce veți citi legislația”, le-a transmis, ironică, primarul Fodor consilierilor USR.

Moment în care a intervenit Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor PNL. ”Pentru că am văzut că astăzi este o zi a felicitărilor și am văzut că doamna primar i-a felicitat pe reprezentanții PSD pentru buna colaborare, țin și eu să îi felicit pe toți cei 13 consilieri PNL și USR și să spun că (... aici transmisiunea s-a întrerupt, ședința fiind on-line – n.r.) și-au dorit să demareze un concurs transparent pentru ocuparea funcțiilor în Consiliul de administrație al Tursib. Acesta este lucrul pe care am vrut să îl spun și pentru care am vrut să intervin, și restul, probabil, ne vom vedea în instanță. Că altfel văd că nu se poate”, a încheiat, zâmbind ușor, Adrian Bibu. Care, ulterior, a mai anunțat că împreună cu USR va demara în Consiliul local proiectul Zonei metropolitane Sibiu.

În Consiliul local Sibiu, liberalii din grupul condus de Adrian Bibu se distanțează de FDGR

Dacă cei de la USR nu au răspuns în niciun fel felicitărilor primite de la liberali, în lumina noilor raporturi din Consiliul local Sibiu a intervenit în discuție Cătălin Stanciu. ” Nu vreau să mai intru în acest subiect, vreau doar să transmit colegilor de la PNL și USR că mai multă transparență decât respectarea literei legii nu există. Dacă cele demarate de Primărie sunt în conformitate cu legea, înseamnă că sunt în perfectă transparență. Domnul coleg Adrian Bibu, care invocă lipsa de transparență, știe că astăzi, în ședința de Consiliu județean, acolo unde are un rol în aparatul executiv, tocmai se propune restrângerea numărului de membri ai CA-ului de la societatea Drumuri și Poduri de la cinci la trei. Din ce am discutat și cu colegii mei, nu se poate spune că sunt toți specialiști”, a elaborat reprezentantul PSD, după care i-a reamintit liderului de grup al PNL că în trecutul apropiat nu s-a arătat nemulțumit de componența administrației Tursib.

Proiectul Consiliului Județean Sibiu, cel cu reducerea numărului de administratori ai Drumuri și Poduri, la care a făcut referire Stanciu, nu are nicio echivalență cu discuțiile despre CA-ul Tursib. Dar, în cursul zilei de joi, a devenit relevant deoarece a arătat că, la județ, social-democrații s-au alăturat liberalilor.

Ședința Consiliului local s-a încheiat într-o derută totală. Pentru prima dată în istoria ultimilor 20 de ani, niciunul din aleșii sibienilor nu a mai avut dorința de a propune un președinte care să conducă următoarea ședință a Consiliului local Sibiu. Momentele stânjenitoare de liniște în care era așteptată o propunere care să fie mai apoi supusă votului au fost întrerupte de către secretarul orașului, care a propus ca tot cel care a condus ședința de joi să o conducă și pe următoarea.

Viceversa la județ

Dacă la nivelul municipiului Sibiu, FDGR și-a găsit aliat în PSD, fiind în tabere opuse PNL-ului, la nivel județean lucrurile stau altfel. Acolo, PSD s-a aliat politicii liberale, lăsând FDGR-ul în opoziția animată până acum de USR.

Acest tablou s-a conturat la proiectul referitor la reducerea numărului de membri ai Consiliului de administrație al Drumuri și Poduri SA, membri pe care îi selectează o comisie condusă de Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu. Personaj care, în luna mai a acestui an, primea vot negativ din partea PSD, USR și FDGR pentru a face parte din comisia respectivă.

Acum, însă, activitatea acestei comisii este apreciată pozitiv de social-democrați. Cot la cot cu liberalii, social-democrații au votat pentru a reduce comisia selectată de Iordănescu de la cinci, la trei membri. De ce trei? Pentru că atâția au fost selectați până acum de Eugen Iordănescu și alții interesați nu se mai arată, a justificat Daniela Cîmpean, președinta liberală a CJ Sibiu (mai multe pe acest subiect puteți citi aici: Cum a fost ales fiul unui primar PNL, director la firma de construcții a județului: a fost singurul care s-a prezentat).

Justificarea Danielei Cîmpean a primit replici atât de la reprezentanții FDGR, cât și de cei ai USR. ”Ați sesizat o chestiunea foarte importantă: nu vin oameni la aceste interviuri”, a deschis subiectul Gabriel Tischer (FDGR). ”De ce nu vin? A fost bună mediatizarea? Țintele din scrisorile de  așteptări de la Drumuri și Poduri și de la Aeroport nu sunt realiste? Dacă ele sunt foarte ambițioase, ați oferit membrilor consiliilor de administrație motivația necesară? Cum se desfășoară interviurile? Cum sunt tratați candidații?”, a spus Tischer, care a subliniat că în mediul universitar sibian, precum și în cel antreprenorial sunt suficienți oameni bine pregătiți dispuși să intre în consiliile de administrație amintite (al Drumuri și Poduri și al Aeroportului).

Despre cum este condus de către Eugen Iordănescu procesul de selecție a vorbit punctual Adrian Echert, liderul de grup al USR. El a amintit mai întâi de faptul că, până acum, societățile din subordinea Consiliului județean erau conduse de personaje susținute de grupările politice aflate la putere. A amintit și de modul în care, de exemplu, societatea Drumuri și Poduri, cea aflată în discuție, a fost condusă de soția primarului liberal din Săliște. ”E vorba de încredere. Adică nu vin oameni, care au foarte puțin timp la dispoziție - pentru că sunt oameni ocupați, au multe lucruri de făcut – să își piardă timpul și să fie batjocoriți la interviuri, cum am înțeles că s-a întâmplat și la CA-ul pentru Aeroport. Adică nu are nimeni nervi și răbdare pentru așa ceva (...) E vorba de încrederea pe care oamenii de afaceri și oamenii care sunt competenți o au în instituții. Și exemplele nu încurajează oamenii din mediul privat să vină. Deci dacă Consiliul Județean și dumneavoastră – și cred că aveți bună credință cu toții – doriți să atragem cât mai mulți profesioniști va trebui să ne angajăm că va fi un proces de durată. Adică va dura până se va câștiga încrederea asta. Iar acest lucru se va întâmpla și dacă oameni precum domnul Iordănescu nu vor mai fi în comisiile de selecție. Pentru că acolo am înțeles că au fost și alte probleme”, a declarat Adrian Echert.

Adrian Echert, liderul de grup al consilierilor județeni USR. Foto: arhiva TS

Social-democrații s-au abținut de la cuvânt și au votat mai apoi alături de liberali. Astfel, numărul administratorilor societății Drumuri și Poduri a fost redus la trei. Fapt care a determinat reprezentantul FDGR să își anunțe demisia din calitatea de reprezentant al Consiliului Județean Sibiu în relația cu Drumuri și Poduri. ”În urma votului de azi al consilierilor PNL și PSD eu am ajuns într-o situație neobișnuită: aceea ca în următoarea ședință a acționarilor de la Drumuri și Poduri să fiu obligat să votez împotriva convingerilor și principiilor mele. Lucrul acesta nu l-am făcut niciodată și nu îl voi face nici de data aceasta. Și nici vreodată. Dar nici nu vreau să împiedic un demers al majorității validată prin votul sibienilor, așa că nu îmi rămâne altceva de făcut decât să vă rog să luați act de retragerea mea din poziția de reprezentant al autorității tutelare din AGA de la Drumuri și Poduri. O să vă remit demisia mea scrisă”, a anunțat Gabriel Tischer. 

După ce a sesizat noua colaborare PNL - PSD de la nivel județean, Gabriel Tischer a anunțat că el nu poate fi convins să voteze împotriva principiilor sale. Foto: arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 11403

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Caragiale

Acum 1 an

Farfuridi: Ei! Pentru cine votăm? Brânzovenescu: Pentru cine votăm? Trahanache: Aveţi puţintică răbdare! Pentru cine aţi mai votat şi până acuma?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

că doară n-o să lăsăm Hermannstadt-ul pe mâna ciumei roșii
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 1 an

Cea mai deplorabila conducere a orasului si municipiului din istorie! Fodor, Bokor, Turcan, Cimpean, Bibu au competentele si anvergura unei euglene! Cand iti iei lumina de la cel mai prapadit presedinte din istorie, stii ca te indrepti spre ghena de gunoi a istoriei!
Raspunde

George

Acum 1 an

Cand s-au cerut clarificari privind cheltuielile la stadion si cine este raspunzător de demolarea tribunei noi, au aparut "defectiunile tehnice" in transmiterea sedintei de consiliu. Cam multe defectiuni tehnice au fost ieri in transmiterea sedintei de consiliu. Doamna primar ce ascundeti in spatele defectiunilor tehnice?? Ce nu vreti sa se afle???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus