Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sibiul dedică 12 zile Sfântului Ierarh Andrei Șaguna prin „Zilele Şaguniene”

Sibiul dedică 12 zile Sfântului Ierarh Andrei Șaguna prin „Zilele Şaguniene”

În perioada 22 noiembrie – 3 decembrie la Sibiu au loc „Zilele Şaguniene”, un eveniment dedicat Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Manifestările vor culmina cu Sfânta Liturghie Arhierească care va avea loc la Catedrala Mitropolitană, marți, 30 noiembrie, de la ora 9.15. Anul acesta sunt 10 ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

În această perioadă, la Sibiu, se desfășoară „Zilele Şaguniene”, un eveniment dedicat Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Manifestarea este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu și a început luni, 22 noiembrie cu o conferință misionar – pastorală. Au urmat apoi sfințirea unor icoane cu Sfântul Andrei Șaguna care au fost dăruite ulterior tuturor bisericilor din Arhiepiscopia Sibiului. În zilele ce au urmat au fost alte conferințe, seminarii, expoziții de fotografie și sesiuni de comunicări.

Una dintre cele mai interesante manifestări a fost prezentarea proiectului de digitizare a celei mai vechi publicaţii româneşti cu apariţie neîntreruptă, Telegraful Român.

Toate apariţiile acestei publicaţii şaguniene, de la 1853 şi până în prezent, au fost digitizate de Biblioteca Judeţeană „ASTRA” din Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al Arhiepiscopiei Sibiului, iar acum sunt în parte disponibile pentru accesare gratuită pe catalogul digital al bibliotecii sibiene.

Preazentarea proiectului a avut loc în Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene „ASTRA”, participând Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean şi directorul interimar al Bibliotecii „ASTRA”, domnul Ioan Mihail Cruciat. Pentru că accesul publicului a fost restricţionat din cauza condiţiilor pandemice, evenimentul a fost transmis în mediul online.

Evenimentele vor continua și în zilele următoare. Astfel, sâmbătă, 27 noiembrie va avea loc, în sistem on line, de la ora 9.00, Colocviul doctoranzilor Facultății de Teologie „Andrei Șaguna”. Luni, 29 noiembrie, de la ora 18.00, va avea loc Vecernia Mare cu Litie, de la ora 19.00 Procesiunea cu Sf. moaște ale Sf. Ierarh Andrei Șaguna, de la 19.45 va fi Cuvântul de binecuvântare al pelerinilor și de la ora 20.00, slujba privegherii în cinstea Sf. Ier. Andrei Șaguna. Toate acestea vor avea loc la Catedrala Mitropolitană.

Marți, 30 noiembrie, ziua Sf. Apostol Andrei și a Sf. Ier. Andrei Șaguna, la Catedrală va avea loc Sfânta Liturghie Arhierească. Evenimentele vor continua până vineri, 3 decembrie, când „Zilele Şaguniene” se încheie.

Anul acesta se împlinesc zece ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus