Dacă în urmă cu aproape zece ani era o imagine exotică în județele din sudul României, în ultimii ani șacalul s-a înmulțit atât de mult încât a ajuns să acopere o parte importantă din județul Sibiu. Vânătorii spun că deși cotele alocate sunt suficient de mari, șacalul reprezintă un animal greu de vânat, care face pagube însemnate.
”Nu pot să precizez cu exactitate anul în care au ajuns în județul Sibiu, dar cu siguranță reprezintă o specie invazivă care distruge fauna locală. Știu că în 2017, când am venit eu, deja se știa de ei, vânătorii zăreau tot mai multe exemplare. Astăzi au devenit aproape o imagine comună, în special în zona deluroasă din estul județului”, a explicat pentru Turnul Sfatului Romeo Stoicescu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu.
Pentru ultimul an, Ministerul Mediului a aprobat, numai pentru județul Sibiu, împușcarea a 124 de șacali prin cota de recoltă.
”Cam jumătate din această cotă se regăsește în zona Agnitei pentru că acolo sunt mai puțin prezente carnivorele mari, șacalul a găsit un loc în lanțul trofic. Ursul, lupul, râșii se găsesc în special în zona montană de la noi. Partea aceasta a județului poate fi văzută ca un focar de unde se extinde în alte părți. Din punctul nostru de vedere, în fondurile de vânătoare nu are ce căuta pentru că face ravagii. Ca talie este un animal mai mare decât vulpea și mai mic decât lupul. Vânează tot ce poate prinde de la fazani și iepuri până la căprioare, dar e și necrofag. Devine o problemă majoră pentru fauna județului Sibiu și a țării”, a mai spus directorul AJVPS.
Vânătorii cu care am stat de vorbă spun că, în general, pasionații de vânătoare nu prea se înghesuie să vâneze șacal. Exemplarele împușcate sunt, de obicei, excepții. ”Șacalul este un animal nocturn, foarte rar sunt văzute exemplare pe timpul zilei, poate la amurg. Iar noaptea sunt greu de găsit și vânat. Ca să-i depistezi ziua trebuie să bați toate tufișurile, mărăcinișurile, locurile izolate unde se poate ascunde. Sunt și extrem de precauți, nu te poți apropia de ei suficient de mult. Cum arată acum câmpurile, culorile dealurilor și faptul că ei umblă prin iarba înaltă sunt aproape imposibil de văzut. Poți să îi ai în față și să nu știi de ei. Cu timpul vor deveni o problemă mare din punct de vedere al echilibrului ecologic”, spune un vânător.
Pentru că este un animal inteligent și foarte precaut, care se ferește cât de mult poate de oameni, până în prezent nu s-au înregistrat plângeri referitoare la pagubele făcute de ei. Pagube însemnate în schimb se înregistrează în Delta Dunării. Spre exemplu, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a obținut toamna aceasta de la Ministerul Mediului acordul pentru extragerea din rezervaţie a circa 300 de exemplare de şacal.
Comunităţile din Deltă s-au plâns în repetate rânduri din cauza înmulţirii efectivelor de şacali, care atacă animalele din gospodării şi distrug culturile de legume din curţi. În plus, șacalii atacă și animalele sălbatice și păsările din Deltă.
”Este obţinut avizul de la Academia Română şi avem acordul Ministerului Mediului. Problema este legată efectiv de modul de extragere, cine o poate face şi în ce condiţii, astfel încât să fie şi eficientă, pentru că, aşa cum se ştie, şacalul este o specie oportunistă, extrem de inteligentă, iar vânătoarea este la această specie este grea”, a declarat guvernatoarea Rezervaţiei, conform Rador.
Originar din nordul Africii și sudul Asiei, șacalul a fost observat în România pentru prima dată în urmă cu aproape 50 de ani. De atunci s-a înmulțit exponențial, ajungând acum să fie zărit în majoritatea județelor țării.
Foto: Pexels / Anand Dandekar
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Sibiu , vanatoare sibiu , sacal
Vizualizari: 12456
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Satuldeprosti
Acum 17 ore
Sibian
Acum 17 ore
Lidia blajan
Acum 18 ore
Marius
Acum 19 ore
Asen