Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
31°C

Din Sibiu, în America și Scoția. O sibiancă reprezintă tinerii români în conferințe internaționale.„Vocile tinerilor contează”

Din Sibiu, în America și Scoția. O sibiancă reprezintă tinerii români în conferințe internaționale.„Vocile tinerilor contează”

Marcela Carmen Bota are 20 de ani și a absolvit Liceul Samuel von Brukenthal. A călătorit de mică în străinătate, însă prima experiență care a marcat-o a fost  în clasa a 11-a, atunci când a vizitat pentru prima dată America cu o bursă școlară. Din acel moment i s-au deschis alte oportunități pe care a încercat să nu le rateze și de care a profitat din plin. În prezent, Marcela studiază biologie și farmacologie în Scoția, unde a participat în calitate de delegat al României la un eveniment Internațional „Conferința Tinerilor” (Conference of Youth -COY 16), conferință amplă în cadrul căreia s-a discutat  despre  modul în care schimbările climatice afectează fiecare fiecare aspect al vieții, iar tineri din toată lumea au venit cu soluții pentru reducerea acestor schimbări.

Încă de mică, Marcela călătorea împreună cu familia ei, dar spune că momentul care a început să-i dea aripi pentru a vedea lumea altfel este un schimb de experiență în America, loc în care s-a familiarizat cu noi condiții de viață și cu noi oameni.

„Prima mea experiență mai personală cu lumea de afară a fost în clasa a 11-a, când am fost aleasă pentru bursa FLEX (Future Leaders Exchange), care constă în a petrece un an de liceu în America. Am fost primită de o familie din Nashville, Indiana și am mers la școală acolo. Primele zile au fost grele, neștiind pe nimeni și trebuind să mă descurc singură în situații complet noi pentru mine, însă această experiență mi-a deschis ochii la o noua lume departe de cea pe care o știam eu”, povestește tânăra.

O nouă experiență, Scoția

După terminarea liceului, Marcela a ales să studieze farmacologie și biologie în Scoția. Spune că ceea ce o impresionează cel mai mult acolo este faptul că pe lângă cursurile pe care le are la facultate poate descoperi o mulțime de cluburi și societăți care susțin activitățile recreative și care încurajează tinerii să încerce lucruri noi și interesante.

„Îmi place mult ceea ce studiez si cred că am luat o decizie bună în ceea ce privește universitatea. Lucrările practice sunt preferatele mele deoarece putem pune în practică teoria pe care o învățăm. Pe lângă cursurile în sine, universitatea are o mulțime de cluburi și societăți în care ne putem înscrie legate de sporturi, hobby-uri sau alte interese. Îmi place faptul că avem o asociație a studenților care se ocupă de toate aceste cluburi și organizează multe alte evenimente în care studenții pot lua o pauză de la facultate”, explică Marcela.

Sibianca mai spune că mediul de studiu este puțin diferit față de cel din România. Studenții sunt încurajați să învețe mai mult individual, iar numărul cursurilor este mult mai redus. „Comparativ cu România, aici avem mai puține cursuri în fiecare săptămână, deoarece facultatea vrea ca noi să dedicăm mai mult timp să înțelegem materia și să căutăm articole, cărți sau alte materiale care ne pot ajuta să integrăm diferite aspecte. Aici facultatea se bazează mult pe studiu individual. Profesorii sunt mereu dispuși să răspundă la întrebările noastre, însă noi trebuie să fim capabili să găsim informații pe cont propriu și să știm ce informații sunt de încredere”.

Participantă la conferințe internaționale pe tema schimbărilor climatice

Săptămânile trecute Marcela a participat ca delegat din partea României la conferința oficială a tinerilor COY16 (Conference of Youth) care a avut loc între 28 si 31 Octombrie în Glasgow.

Deși conferința a durat doar patru zile, s-au dezbătut o mulțime de subiecte: politica și elaborarea și implementarea politicilor, grupuri sociale dezavantajate (precum triburile indigene din pădurea amazoniana), energie, economia în contextul climatic, daunele provocate de fenomenele climatice neobișnuite, agricultura, orașe și comunități sustenabile, transport, sănătate, justiția climatică și drepturile omului, producția și consumul sustenabil, salubrizare, poluarea apelor, conservare florei si a faunei, tehnologie si inovații, arta și cultura.

„Pe scurt, am dezbătut felul în care schimbările climatice afectează fiecare aspect al vieții noastre. Am avut workshop-uri interactive pe toate aceste teme cu oameni care lucrează în domeniu și care și-au dedicat viața acestei cauze. Pe lângă aceste seminarii, am avut program liber câteva ore in fiecare zi, în care stăteam și povesteam cu ceilalți delegați. Mulți dintre aceștia studiază în domenii legate de climă și activism, așadar a fost foarte interesant să ascult punctele lor de vedere și să dezbatem temele adresate in workshop-uri”, apreciază sibianca.

Toate propunerile tinerilor au fost colectate și prezentate în Declarația Globală a Tineretului (COY16 Global Youth Statement). Această declarație a fost trimisă mai departe la COP26 (Conference of the Parties) și înmânată liderilor mondiali cu scopul de a-i informa despre cerințele tinerilor. „Printre acestea se numără asigurarea accesului oricărei persoane la apă curată și încetarea exploatării surselor de apă de către marile industrii; recunoașterea impactului negativ al poluării asupra sănătății; educarea populației cu privire la schimbările climatice, ce înseamnă acestea și cum putem să le oprim; încurajarea de guverne a practicilor sustenabile la nivelul industriilor cheie precum cele din domeniul energiei sau al transportului. Suntem conștienți că în topul celor mai dezvoltate țări se află și țările cele mai poluante și suntem sătui de promisiunile goale ale acelor guverne. E timpul ca propunerile noaste sa fie luate în serios și aplicate cu strictețe, în special în țările dezvoltate”.

„Am observat o schimbare spre sustenabilitate în Sibiu”

Vorbind despre orașul său natal, Marcela spune că Sibiul pare a fi pe drumul cel bun din punct de vedere al sustenabilității, dar ceea cea rămâne cel mai greu de schimbat este mentalitatea oamenilor.

„Pe parcursul anilor am observat o schimbare spre sustenabilitate în Sibiu, ceea ce mă bucură enorm. De la autobuze electrice și colectare selectivă a deșeurilor până la promovarea ecoturismului, Sibiul pare a fi pe calea cea bună. Însă oricât de multe proiecte verzi s-ar implementa, un lucru nu se schimba atât de ușor, și anume mentalitatea oamenilor”, detaliază sibianca.

Tânăra consideră că cel mai important aspect pentru producerea acestor schimbări este educația. În trecut a fost implicată în acțiuni de ecologizare a râului Cibin, iar după ecologizare gunoaiele erau din nou acolo peste câteva săptămâni. Aceeași părere o are și în ceea ce privește pistele de biciclete din oraș, degeaba sunt multe, dacă șoferii parchează pe ele.

„În liceu am participat la o acțiune de curățare a râului Cibin. Am adunat zeci de saci de gunoi într-o zi. Peste câteva săptămâni tot acel gunoi putea fi găsit din nou pe mal. Avem piste noi de biciclete (unele inaugurate chiar anul acesta), dar degeaba dacă șoferilor nu le este atrasă atenția dacă parchează pe aceste piste. De aceea, din punctul meu de vedere, educația joacă un rol important în acest context. Copii ar trebui învățați de mici la scoală despre cum pot duce o viață sustenabilă. Iar facultățile, indiferent de specializare, ar trebui să integreze în programă câteva noțiuni legate de schimbările climatice și sustenabilitate, pentru că până la urmă, acestea ne afectează pe toți”, spune Marcela.

Cum peste tot sunt mereu lucruri de îmbunătățit, tânăra spune că orașul nostru se află totuși pe parcursul cel bun și a reușit să folosească o mare parte din banii europeni pentru implementarea proiectelor verzi. Pe lângă acestea Marcela spune că reușim să promovăm produsele locale și turismul, spunem nu risipei alimentare și organizăm activități de curățare a parcurilor sau râurilor.

„Există și multe magazine care promovează produse locale, naturale și nu se aprovizionează de la marile firme care de cele mai multe ori sunt deținute de companii nesustenabile. Avem programul Anii Drumeției care promovează turismul sustenabil. Avem filtre care purifică aerul pe bulevardul Coposu instalate în 2020. Avem un nou proiect propus de Consiliul Județean Sibiu privind reducerea risipei de alimente din piața volantă Transilvania  prin care produsele în surplus pot fi donate, iar acestea vor ajunge mai apoi la copii nevoiași, avem asociații care organizează activități de curățare a parcurilor, a râurilor sau activități de plantare de puieți”

Vocile tinerilor contează

Mesajul final pe care vrea să îl transmită tânăra este că vocea tinerilor contează. La conferință a cunoscut o mulțime de tineri cu care își dorește să țină legătura și să demareze proiecte împreună. În viitor, speră să mai aibă oportunitatea de a participa la asemenea conferințe pentru că își dorește să învețe și mai mult.

„Ceea ce doresc să transmit este că vocile tinerilor contează. Adulții trebuie să ia o pauză și să asculte ceea ce avem de spus. Este vorba despre planeta noasta, viitorul nostru. Noi suntem cei care vor avea de suferit consecințele acțiunilor lor, iar asta este nedrept. Vrem mai puține vorbe aruncate în vânt și mai multe acțiuni concrete, gândite cu cap. Am cunoscut o mulțime de tineri ambițioși, cu idei neconvenționale, dar foarte bine gândite, tineri cărora dacă li s-ar da puterea de a schimba lumea, ar face-o si ar face-o bine”, concluzionează Marcela.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus