Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
4°C

Șahul, a treia mișcare sportivă în România, după fotbal și baschet. „Avem 20.000 de sportivi legitimați”

Șahul, a treia mișcare sportivă în România, după fotbal și baschet. „Avem 20.000 de sportivi legitimați”

20.000 de partide de șah se joacă zilnic, online, în România, spune preşedintele Federaţiei Române de Şah, Vlad Ardeleanu, citat de Agerpres. Fenomenul a luat amploare în special în perioada pandemiei. 

Federaţia Română de Şah a devenit a treia mişcare sportivă din România, după fotbal și baschet, cu 20.000 de sportivi legitimaţi. Interesul pentru șah a crescut în ultimii ani, fiind un fenomen de masă, spune Vlad Ardeleanu, preşedintele Federaţiei Române de Şah. La momentul actual există 450 de mii de conturi de jucători români în aplicaţiile de şah şi peste 150 de mii de jucători activi.

Cei mai buni şahişti români, Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, au primit din partea Federaţiei Române de Şah câte un cec în valoare de 40 de mii de euro, pentru a-i ajuta să se antreneze la cel mai înalt nivel.

"Avem 5-6 direcţii clare pe care vrem să mergem pentru a promova şahul din România. În primul rând, obiectivul principal este de a creşte performanţa şi pentru asta trebuie să îmbunătăţim recunoaşterea şahului românesc la nivel european şi mondial, prin susţinerea şahiştilor profesionişti. În cadrul proiectului 'Acceleratorul de performanţă' vrem să promovăm cei mai buni şahişti ai României. Îi avem alături pe Bogdan Deac şi Constantin Lupulescu, cei mai buni jucători de şah ai României. Din partea conducătorului lotului României primesc, în cadrul programului 'Acceleratorul de performanţă', un cec în valoare de 40.000 de euro fiecare, care reprezintă efortul pe care îl face federaţia prin partenerii ei pentru introducerea sportivilor noştri într-un program de training la nivel mondial. Ei vor avea ocazia să se antreneze cu cei cu care s-au antrenat marile legende ale şahului mondial să devină campioni mondiali şi ne referim la Gari Kasparov. Este maximum din ce poate oferi şahul la nivelul de antrenament pe planetă", a mai spus Vlad Ardeleanu.

Federaţia română dezvoltă, la momentul actual, în parteneriat cu federaţia europeană şi forumul mondial, un sistem hibrid în care sportivi din toată lumea să concureze în mediul online, spune Vlad Ardeleanu. Un al doilea proiect demarat de federație este introducerea şahului ca disciplină opţională în şcoli de la clasa pregătitoare la clasa a patra, astfel încât în câţiva ani, peste 10.000 de copii să fie iniţiaţi în acest sport.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus