Joi,
25.04.2024
Parțial Noros
Acum
7°C

O asistentă din Sibiu a murit de Covid-19. Funcționarii i-au lăsat familia fără pensie de urmaș

O asistentă din Sibiu a murit de Covid-19. Funcționarii i-au lăsat familia fără pensie de urmaș

Magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au făcut dreptate pentru familia unei asistente din Sibiu care și-a pierdut viața după ce a fost diagnosticată cu COVID-19. Soțul și fiica acesteia nu au primit pensie de urmaș dintr-o eroare a unor funcționari din cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu. Potrivit Alba 24.ro este vorba despre o asistentă a Spitalului Județean de Urgență Sibiu,  care avea 48 de ani când s-a infectat cu virusul în timp ce trata pacienții cu forme grave ale infecției. În urma unor complicații, în data de 12 iulie, a decedat.

A fost nevoie de aproape un an pentru ca magistrații din Alba Iulia să facă dreptate unui soț și unei fiice care au rămas fără soție și mamă și care s-au lovit de birocrația din România, scriu cei de la Alba24. Soțul asistentei din Sibiu a fost să apeleze la două instanțe de judecată pentru ca fiica sa să primească pensie de urmaș din partea statului, după ce mama ei a decedat în urma infectării cu Sars-CoV-2.

Mai exact, deși bărbatul a depus, la Casa Județeană de Pensii Sibiu, un dosar prin care a cerut pensie de urmaș pentru fiica sa, urmaș al unui cadru medical care s-a infectat cu COVID în timp ce trata pacienții cu forme mai grave ale bolii, CJP Sibiu a respins cererea.

Motivul respingerii cererii a fost unul simplu: bărbatul nu a depus o adeverință la dosar prin care să ateste că femeia a lucrat într-un compartiment al spitalului în care erau tratați pacienții cu COVID.

Dar, potrivit magistraților, angajații Casei Județene de Pensii Sibiu erau cei care trebuiau să solicite documentul, iar bugetarii instituției nu și-au respectat atribuțiile. Pentru că bugetarii nu și-au făcut treaba, bărbatul a mers în două instanțe de judecată.

După ce a câștigat la Tribunalul Sibiu, Casa Județeană de Pensii a mers mai departe și a făcut apel la Curtea de Apel Alba Iulia

La momentul decesului femeii, DSP Sibiu a început o anchetă pentru a vedea clar unde s-a infectat asistenta. În motivarea Tribunalului Sibiu, magistrații au precizat că femeia s-a infectat ca urmare a activității de asistentă pe secțiile în care erau internați pacienți COVID.

După deces, bărbatul a cerut pentru fiica sa pensie de urmaș. Mai exact, a cerut pensie de urmaș în baza dispozițiilor Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, însă s-a lovit de un refuz din partea Casei de Pensii.  

Bărbatul nu s-a lăsat și a deschis un proces. După ce magistrații din Sibiu i-au dat dreptate, Casa Județeană de Pensii Sibiu a făcut apel la decizia Tribunalului Sibiu, dar și judecătorii de la Alba Iulia au concluzionat că angajații Casei Județene de Pensii Sibiu nu și-au respectat atribuțiile „cu bună credință”.

Astfel, după un an de procese, magistrații din Alba Iulia i-au dat dreptate fiicei asistentei decedate și au dat o sentință finală: au respins apelul făcut de Casa Județeană de Pensii Sibiu și au menținut decizia Tribunalului Sibiu.

Fiind vorba despre o hotărâre definitivă, Casa de Pensii din Sibiu este obligată să îi admită dosarul de moștenitor fiicei asistentei decedate, în lupta cu COVID-19.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Sibian

Acum 2 ani

Bine ca s-a facut dreptate pana la urma. Sa nu ai de-a face cu institutiile statului. Acestea sunt de obicei impotriva cetateanului cinstit si ii protejeaza pe evazionisti. Recent a trebuit sa depun niste concedii medicale la CASS si am fost nevoit sa astept aproape 1h30'' afara in frig (din cauza normelor antiCoVid) pana am reusit ca sa le depun. Ei stau la caldura si nu le pasa de noi.
Raspunde

Kramnik

Acum 2 ani

Într-o țară normală , cu apă caldă vorba președintelui, funcționarul care a făcut măgăria era dat afară (In Japonia își făcea sepuku) .

Raspunde

Poplacean

Acum 2 ani

sefa sefelor la casa de pensii era sibianca-botosheneanca TURCAN RUSINE,reu ceream si daune morale de1 mil de eur
Raspunde

John doe

Acum 2 ani

Tara dosarului cu sina! Asta se intampla cand institutiile statului aduna intr-un loc cald toti incompetentii care altfel ar muri de foame intr-o firma privata, la ce pregatire profesionala au... Genul asta de functionari ar trebui declarati persona non grata in relatia cu institutiile statului.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 ani

Na acuma, faceti o ancheta jurnalistica cum trebuie si gasiti vinovatul - cu nume si prenume - precum si numele si prenumele directorului de la Casa Jud. de Pensii care trebuie sa-si dea demisia - din onoare. Dar probabil e un *** incompetent numit politic pe post care habar nu are de ce responsabilitati are.

Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 ani

Stai ca ii avem pe site cu nume si prenume: Aldea Dorel (dir. executiv - conform delcaratiei de avere sotia sa primeste pensie de handicap gradul 3 in anul 2016-2017 .... in anul 2021 pensia de handicap gr. 3 a disparut au ramas doar functiile de direcor la 2 societati comerciale si un PFA .... ciudata chestie). Apoi mai avem: Popescu Cristina dir adj, Bosnea Gabriela - sef serviciu stabilire prestatii - doamna cred ca e cea mai in culpa - si mai avem Stan Ioan compartimentul juridic - probabil un looser ce nu e in stare sa fie avocat asa ca face pe juristul la o institutie de stat. El o fi reprezentatnul in fata justitiei - cel ce a pierdut procesele in ambele instante. Probabil toti niste competenti.
Raspunde

Patru

Acum 2 ani

no uite AICI jurnalism de calitate! Iei notite, madam Budusan?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus