Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Consiliul Județean Sibiu, acuzat din nou că împarte banii pentru a favoriza primarii liberali

Consiliul Județean Sibiu, acuzat din nou că împarte banii pentru a favoriza primarii liberali

Ultima rectificare bugetară a acestui an creează din nou nemulțumiri în rândul primarilor PSD din județul Sibiu. Prin reprezentanții lor în Consiliul Județean, aceștia au protestat împotriva politicii liberale de redistribuire a sumelor încasate la bugetul de stat peste previziuni.

1,74 de milioane de lei este suma pe care Administrația județeană a Finanțelor publice Sibiu a anunțat că a încasat-o suplimentar față de previziuni în cursul acestui an. Conducerea CJ Sibiu a solicitat de la primăriile din județ necesarul de care ar avea nevoie, iar în urma centralizării solicitărilor, a rezultat că primarii din 62 de localități (Șelimbărul și Cristianul) au cerut peste 50 de milioane de lei.

Cum banii disponibili sunt de aproape 30 de ori mai puțini decât cei ceruți, conducerea Consiliului Județean Sibiu a decis să împartă încasările suplimentare în mod egal, în funcție de rangul localității. ” S-a procedat la stabilirea valorii medii a sumei de repartizat raportată la cele 64 de unități administrativ-terioriale din județul Sibiu, după următorul calcul: 1.746,31 mii lei împărțit la 64, rezultând suma medie de 27,29 mii lei. Pornind de la această medie s-a efectuat o repartizare a sumei de 1.746,31 mii lei în mod egal unităților administrativ-teritoriale din județul Sibiu, după cum urmează: pentru toate comunele suma de 27 mii lei; pentru toate orașele suma de 33 mii lei; pentru Municipiul Mediaș suma de 36 mii lei, iar pentru Municipiul Sibiu suma de 36,31 mii lei. Menționăm faptul că, Primăria Comunei Cristian și a Comunei Șelimbăr nu au solicitat acordarea de fonduri publice cu această destinație, prin cererile depuse”, descrie conducerea CJ Sibiu modul de calcul a repartizărilor.

Această formulă i-a nemulțumit pe primarii PSD, care anul acesta au și organizat un protest la sediul Prefecturii sibiene, împotriva modului în care puterea liberală a redirecționat cea mai importantă parte a fondurile publice către primăriile conduse de primari liberali. Prin urmare, consilierii județeni ai PSD au anunțat că se împotrivesc proiectului de hotărâre care a fost dezbătut în ședința extraordinară care a avut loc joi, la prânz. ”Grupul consilierilor PSD nu este de acord cu repartizarea sumelor pe localități, nu este echitabilă. Și ne raportăm și la ultimele repartizări: beneficiarul final este cetățeanul și nu considerăm că ar trebui să existe diferențe în funcție de coloratura politică a primarului. În toate rectificările de anul acesta au fost privilegiate UAT-urile coordonate de PNL. Cele coordonate de PSD au primit sume infime. Ne-am fi așteptat să veniți cu o hotărâre prin care să echilibrați situația. Votul nostru va fi «împotrivă»”, a anunțat Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD.

Vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca (foto principală dreapta, alături de Bogdan Trif, foto stânga), a replicat că formula aleasă (sume egale în funcție de rangul localității și nu în funcție de suprafață sau număr de locuitori) chiar ajută primarii PSD. ”Altfel ar fi primit niște sume infime, funcție de suprafață și locuitori, de patru mii, șase mii sau 7.000 de lei. Dar această împărțire acum, ajută primarii PSD”, a răspuns vicepreședintele liberal. În ce privește rectificările anterioare din acest an, în care localitățile conduse de primarii PNL au primit sume mult mai mari decât cele conduse de primari PSD sau USR, Luca s-a apărat arătând că acei bani au fost împărțiți pe localități direct de la Guvern. Și că, oricum, județul Sibiu în totalitate primește mai puțini bani pentru că sunt ajutate județele mai sărace, conduse de aleși PSD. ”Rectificările făcute de Guvern știți că noi nu le putem regla și oricum Sibiul primește mai puțini bani. Bani mai mulți merg la județele conduse de PSD, județe mai sărace”.

Laura Barac a amintit, însă, de exemplul dat de fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch. În cele două mandate ale sale, când rectificările de la București erau discreționare în favoarea primarilor dintr-un anumit partid, Martin Bottesch a impus o cutumă: banii pe care îi poate redirecționa CJ-ul să fie astfel împărțiți încât să compenseze derapajele politice impuse de la centru.

”Evident, nu putem regla hotărârile de Guvern, dar CJ ar fi putut armoniza situația. Pe perioada mandatului primarului Bottesch, pentru a se ajunge la un punct de echilibru, au alocat zero lei pentru primăriile care în cursul acelui an au primit sume importate la repartizarea de la centru. Județul Sibiu ar fi putut armoniza, prin urmare”, a protestat Laura Barac.

Cum voturile date de sibieni către PNL la cele mai recente alegeri locale au dat liberalilor majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu, vicepreședintele Marcel Luca a încheiat calm discuția. ”Mă rog, e un punct de vedere. Voi supune la vot și vom vedea care este rezultatul”.

În urma votului, banii au rămas de împărțit după cum a decis PNL-ul, ca urmare a celor 26 de voturi ”pentru”, doar cinci voturi fiind exprimate ”împotrivă”.

Citește și Da, și PSD a făcut mizerii. Dar nu la nivelul acesta”. Primarii PSD din Sibiu, primiți cu duba de jandarmi la Prefectură

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus