Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Două universități vor face gratuit studii arheologice pentru Castelul Turnu Roșu de la Boița. Consiliul Județean vrea să-l reabiliteze

Două universități vor face gratuit studii arheologice pentru Castelul Turnu Roșu de la Boița. Consiliul Județean vrea să-l reabiliteze

Consiliul Județean Sibiu propune în ședința ordinară de consiliu județean, aprobarea încheierii a două protocoale de colaborare, cu Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, respectiv cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, în vederea realizării de relevee detaliate și cercetări arheologice pentru Castelul Turnu Roșu de la Boița, clădire aflată în patrimoniul Județului Sibiu și clasat în grupa A, ca monument istoric de valoare națională.

Documentațiile realizate de cele două universități vor fi puse la dispoziția Consiliului Județean Sibiu cu titlu gratuit și vor sta la baza întocmirii ulterioare a documentațiilor tehnice pentru reabilitarea/restaurarea, refuncționalizarea și punerea în valoare a castelului Turnu Roșu de la Boița. Totodată, materialele vor putea fi folosite în integralitate, cu titlu gratuit, de cele două universități ca material didactic pentru lucrări practice, semestriale, de atelier (proiectare), lucrări de an sau material în vederea elaborării unor lucrări de licență/disertație.

“Protejarea monumentelor istorice și punerea în valoare a acestora este o activitate nu doar de interes local sau județean, ci implicit de interes național. Castelul Turnu Roșu de la Boița este una dintre cele mai frumoase și încărcate de istorie clădiri pe care județul Sibiu le are în patrimoniu. De aceea, prin încheierea celor două parteneriate ne dorim ca înainte să găsim cele mai bune soluții pentru valorificarea castelului, să ne documentăm din punct de vedere arheologic și istoric. Le mulțumesc pentru deschidere celor doi parteneri din mediul academic și consider că prin acest proiect comun vom avea numai de câștigat”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu va pune la dispoziția celor doi parteneri care vor elabora releveele, toate materialele deținute în momentul de față, cum ar fi: ridicarea topografică actualizată, extras de carte funciară de dată recentă, relevee orientative, material fotografic.

Cele două protocoale vor fi valabile pe toată perioada necesară realizării activității prevăzute, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2022.

Turnul Sfatului a scris în trecut despre starea avansată de degradare a Castelului de la Boița. Iată mai jos câteva imagini realizate în 2019:

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1287

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Noname

Acum 1 an

Universitatile alea universite nu stiu ca acolo s-au facut cercetari arheologice exhaustive de cei de la Muzeul National al Romaniei si ca au sapat in zadar in ciment si moloz?? Ttebuie sa fi bine cimentat la cap sa spargi betoane si sa sapi in prostie in moloz.Nebunii stim ca au plecat.
Raspunde

Sanatate su putere de munca

Acum 1 an

F frumos! Succes domnule Primar!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus