Vineri,
21.01.2022
Innorat
Acum
-2°C

FOTO VIDEO Pisica de la Humanitas Sibiu: „E foarte fain cu o pisică în librărie, te relaxează”

FOTO VIDEO Pisica de la Humanitas Sibiu: „E foarte fain cu o pisică în librărie, te relaxează”

Denisa e o pisică plină de personalitate, la fel ca toate personajele pe care librăria Humanitas le găzduiește. Neagră cu boticul alb, o felină vorbăreață și foarte curioasă, a ajuns la librăria din centrul Sibiului în urmă cu câteva luni. La început mergea din când în când - intra, studia cărțile și oamenii, apoi pleca - ulterior a transformat rafturile în loc de joacă și librarii în familie. 

Un mieunat vesel ne-a întâmpinat azi-dimineață, când am coborât la subsolul librăriei Humanitas. Un ghemotoc de blană cu multe de povestit, Deni m-a cucerit din primul moment în care am văzut-o. Instinctul de iubitor de animale m-a făcut să mă apropii imediat de ea și să încerc să o mângâi, dar pisicuța se lasă greu. A mieunat și a fugit printre picioarele Nicoletei Gheorghiu, apoi a început să dea ture printre rafturi. Am urmărit-o prin librărie până când, într-un final, am reușit să ajung destul de aproape de ea încât să încerc să îi ating blănița. M-a lăsat câteva secunde, apoi m-a mușcat ușor. „E așa, ca un avertisment!”, îmi explică librăreasa. 

„Încă se acomodează, înainte nu lăsa pe nimeni să se apropie de ea, acum acceptă dar numai când are ea chef, așa că îi rugăm pe cei care vin în librărie să îi acorde spațiu și să nu o streseze, pentru că ea vine atunci când simte nevoia de afecțiune, dar poate să și muște ușor, semn că trebuie lăsată în pace.”

Se spune că nu omul alege pisica, ci invers. Așa s-a întâmplat și cu cel mai nou rezident de pe Nicolae Bălcescu nr.16.  Librarii de la Humanitas au cunoscut-o pe Deni în urmă cu câteva luni și de atunci nu s-au mai putut despărți de ea. Dar nici ea de ei. Pisica era de fapt a unei sibience care locuia la câteva case distanță, dar Deni a simțit că locul ei e altundeva.

„Când am cunoscut-o era pe stradă. I-am adus mâncare, apoi a început să vină în librărie, era curioasă, venea până jos, apoi ieșea și tot așa până când a ajuns ca seara să nu mai vrea să plece. Am hotărât să o ținem aici, colega mea a dus-o la veterinar, i-a făcut deparazitarea, urma să îi facem și sterilizarea, dar între timp a apărut o doamnă care ne-a spus că e pisica ei. A fost o dramă, cel puțin pentru mine, pentru că eram deja obișnuită cu ea, de o lună jumătate stătea la noi. A venit și ne-a luat-o, dar ne-a spus că dacă nu vrea să stea pisica la ea, ne-o aduce înapoi. A doua zi, de dimineață, la 9:30, ne-am trezit cu ea la ușă, ne aștepta să îi deschidem” 

„E foarte fain cu o pisică în librărie, îți ia din griji, te relaxează”, spune Nicoleta. Și o credem pe cuvânt. Întreaga experiență ne-a făcut dimineața mai frumoasă. Parcă abia aștepta să se tolănească pe niște cărți și să fie pozată, pe tejgheaua librăriei. Când s-a plictisit, a coborât de pe tejghea și a sărit pe insula de lângă, unde a întredeschis o carte cu lăbuța. Părea că citește. 

Acum are un an și patru luni și e atracția centrului. „La început a fost groaznic o perioadă, pentru că se așeza în vitrină și toți trecătorii băteau în geam la ea”, își amintește Nicoleta. 

Am întrebat de ce au numit-o Denisa. Felina poartă, de fapt, numele colecției Raftul Denisei. „Înainte de prima vizită la veterinar, mai aveam câteva ore până la programare și nu aveam un nume pentru ea. Noi o strigam Pisica. Una din prietenele mele din clubul de carte ne-a întrebat de ce nu îi punem numele Denisa. Mi s-a părut ciudat, de ce să punem nume de om unei pisici, nu e bine. Dar mi-a spus „păi nu aveți voi în librărie colecția Raftul Denisei?”. Așa a și rămas, dar îi spunem Deni. Băieții chiar se amuzau pe tema asta, pentru că seara când o strigau să intre în librărie, înainte de închidere, era ciudat să înceapă să strige pe centru Denisa! Denisa! Și vreo patru fete să răspundă la apel”, spune Nicoleta râzând.

Locul ei preferat este pe tejgheaua de la intrare, acolo unde cei mai mulți clienți o întâlnesc, ori în vitrină, spre deliciul trecătorilor. Deni se mai ascunde printre cărți sau se duce în spate, lângă depozit atunci când e multă lume și nu are chef de atenție.

foto Silvana Armat

Citește și Excelente expoziții și o pisică mare grasă! Foto/Video

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

@@@

Acum 1 lună

Faina pisica! Pacat ca nu am acces in .ibrarie decat cu certificat verde! Altfel, as smotoci-o bine la cat e de frumoasa!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

un mic simbol de NORMALITATE!!!
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Pacat ca s-a interzis accesul celor ce nu au certificat verde!Probabil ca îsi selecteaza clientela!E bataie mare pe carti!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un curios

Acum 1 lună

Mâța aia are certificat verde? Parcă de la un animal a pornit și covidul.

Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Urmatoarea carte cumparata o voi alege din aceasta librarie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gerlinde Plopeanu

Acum 1 lună

Vad aici persoane avide de lectura si beletristica. Din punctul meu de vedere, nevaccinatii sunt campionii analfabetismului si locul lor este la taraba cu mici, nu la librarie!
Raspunde

Clau

Acum 1 lună

Certificatul verde nu este alegerea lor,au si ei de pierdut,personal in astfel de locuri as lasa liber,in lipsa de carciuma,poate romanul ar intra si ar citi o carte.Am gasit motiv sa nu citim,nu ne lasa ca nu avem vaccin.Doar analfabetii sau thumb down haha.
Raspunde

2cents @Plopeanu

Acum 1 lună

Ce generalizari de doi lei. Dacă taceai filozof rămâneai. Noroc că nu te-ai și semnat, probabil ceva frântură de simț al ridicolului încă mai sălășuiește pe acolo prin mansarda plină de sticleți...
Raspunde

@gerlinde, gerlinde

Acum 1 lună

Parca vaccinati se imbulzeau la mici si la vouchere? Nu?
Raspunde

@gerlinde plopeanu

Acum 1 lună

Gerlinde, Gerlinde, / Iti arde de pilde...
Raspunde

@gerlinde

Acum 4 săptămâni

Ai, ai, ai , Gerlinde! Oare cine a primit mici si vouchere pt. ca s-a vaccinat? Ei?
Raspunde

@@@

Acum 4 săptămâni

Tu-ne naiba in cei care pus certificatul verde, din cauza lor nu pot mangaia pisica de la Humanitas! Dobitocii! Parca un certificat te apara de boala! Imbecili!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus