Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Investitorul ansamblului din Șelimbăr, mesaj către USR: Suntem deschiși pentru a ajusta și a îmbunătăți calitatea amenajărilor

Investitorul ansamblului din Șelimbăr, mesaj către USR: Suntem deschiși pentru a ajusta și a îmbunătăți calitatea amenajărilor

Alexandru Bârgoz, fiul lui Mircea Bârgoz pe numele căruia s-a depus spre aprobare Consiliului Local Șelimbăr PUZ-ul unui ansamblu de locuințe în vecinătatea cu Centrului Comercial Shopping City Sibiu susține că abținerea consilierilor USR din timpul ședinței din această lună s-a făcut în necunoștință de cauză.

În plus, consilierilor li se reproșează că au votat fără măcar să ceară lămuriri constructorului, așa cum consideră ei că ar fi trebuit procedat.

”Beneficiile unui astfel de proiect pentru viitorul comunității locale obligă luarea unor decizii prin vot FAVORABIL sau ÎMPOTRIVĂ cu explicațiile aferente și nu un vot de ABȚINERE al unor persoane care nu sunt de specialitate în domeniu. Inițiatorul PUZ nu a fost invitat la oferirea de lămuriri cu privire la investiție pentru a se putea lua o decizie în cunoștință de cauză”, transmite Alexandru Bârgoz.

El spune că acest proiect a fost inițiat în urmă cu patru ani și a primit până acum toate avizele de la toate instituțiile statului care ar fi trebuit să-și exprime legal un punct de vedere.

”Menționăm faptul că, Inițiatorul Planului Urbanistic Zonal, este deschis pentru a ajusta și a îmbunătăți calitatea amenajărilor de care vor beneficia viitorii locatari ai acestui ansamblu în faza de Autorizare, înainte de începerea lucrărilor de construire, având în vedere faptul că faza PUZ este doar un proiect de urbanizare a unei zone și nu ține locul unei Autorizații de Construcție”, se mai arată într-un comunicat transmis Turnul Sfatului.

Totodată, se menționează accesele auto sunt încadrate în normativele legale și că distanța dintre imobile permite accesul la lumina soarelui de la fiecare spațiu de locuit.

Comunicatul investitorului:

După 4 ani primim abțineri în locul soluțiilor

Urmând principiul gestionării în plan spațial a dezvoltării durabile a unei localități, dezvoltarea de la centru spre periferie care urmărește în primul rând economia de terenuri, văzute că resursă primă și epuizabilă a oricărei forme de dezvoltare, terenul care face obiectul comunicatului de presă al Filialei USR Șelimbăr se află în partea centrală a teritoriului administrativ al localității Șelimbăr. Terenul se învecinează în partea de Nord cu DN1, în partea de Est cu Aleea Monumentului, în partea de Sud cu teren proprietate privată (arabil liber de construcții) iar în partea de Vest cu Centrul Comercial Shopping City Sibiu.

         În urmă cu aproape 4 ani, la dată de 23.04.2018 s-a solicitat Primăriei Comunei Șelimbăr un Certificat de Urbanism în vederea întocmirii PUZ. După emiterea CU 223/23.04.2018 s-au făcut primele demersuri în obținerea de documente necesare emiterii Avizului de Oportunitate. La dată de 12.03.2019 se emite de către Primăria Comunei Șelimbăr AVIZ DE OPORTUNITATE cu nr 9736 în care se menționează faptul că se “consideră că fiind oportună și se avizează favorabil inițierea întocmirii documentației” în vederea obținerii PUZ. Pentru depunerea documentației necesare aprobării PUZ se mai obțin peste 20 de avize (printre care CNAIR, IGPR Direcția Rutieră, DSP, ISU, APM, Autoritatea Aeronautică Civilă și altele), se întocmesc 4 studii de specialitate (geotehnic, de însorire, de trafic, arheologic) de către societăți autorizate, se supune informării publicului interesat de cel puțin 3 ori în acest timp (prin afișări pe teren, pe site-ul Primăriei Șelimbăr, pe site-ul APM Sibiu, cât și prin comunicări scrise către vecinii din imediată apropiere), se obține HCL 97/26.07.2019 privind însușirea Raportului informării și consultării publicului în care se menționează faptul că nu au fost înregistrate obiecțiuni. După obținerea Avizului Consiliului Județean Sibiu (24.03.2021) se înaintează documentația spre analiză și aprobare Primăriei Comunei Șelimbăr. După 6 luni, 14.10.2021, se emite avizul arhitectului-șef din cadrul Primăriei Șelimbăr, aviz publicat spre opozabilitate față de terți timp de 45+10 zile pe site-ul aceleiași Primarii. Nu au fost făcute observații cu privire la proiect.  

Beneficiile unui astfel de proiect pentru viitorul comunității locale obligă luarea unor decizii prin vot FAVORABIL sau ÎMPOTRIVĂ cu explicațiile aferente și nu un vot de ABȚINERE al unor persoane care nu sunt de specialitate în domeniu. Inițiatorul PUZ nu a fost invitat la oferirea de lămuriri cu privire la investiție pentru a se putea lua o decizie în cunoștință de cauză.

         În fapt, propunerea de urbanizare a acestui teren are următoarele caracteristici:

-       Dezvoltare durabilă prin construirea de locuințe colective în clădiri care respectă legile privind calitatea în construcții, protecția mediului, cu un aspect modern dar în deplină armonie cu zona, care să asigure nevoia de confort a locatarilor prin crearea de spații verzi și locuri de joacă. Suprafață minimă ocupată de zonele verzi și locurile de joacă este de 50%, peste 35.000 mp teren.

-       Construirea de locuri de parcare în clădiri supraterane, moderne, care vor diminua considerabil riscul de accidente privind pietonii din cadrul ansamblului

-       Construirea unei clădiri cu destinație de funcțiuni mixte (servicii, spații pentru învățământ, spații birouri, zone de recreere, cabinete medicale, funcțiuni de cazare, etc)

-       Procentul maxim de ocupare al terenului nu va depăși 30%

-       Accesele auto și pietonale din incinta ansamblului vor respectă normativele STAS și vor fi executate doar cu avizul și sub îndrumarea Serviciului Poliției Rutiere. Străzile nou create vor avea un profil de 7 metri carosabil și două trotuare de 1.2 metri. Se analizează posibilitatea creării unei piste de biciclete cu o lungime de peste 2 Km.

-       Amenajările exterioare de spații verzi și circulații rutiere sau pietonale din incinta terenului propus spre urbanizare vor fi executate pe cheltuiala beneficiarului proiectului și se vor preda ulterior Primăriei Comunei Șelimbăr

-       Se propune o retragere (prin dezmembrarea terenului și donarea zonei dezmembrate Primăriei Șelimbăr) de 9 metri din axul Aleii Monumentului pentru crearea posibilității de supralărgire a acestei alei la 18 metri. Acest lucru oferă posibilitatea dezvoltării unei artere care să facă legătură între DN1 și prelungirea Mihai Viteazu din Șelimbăr precum și crearea unei legături între Aleea Monumentului și Stradă Doamna Stanca prin spatele Shopping City Sibiu. Considerăm că aceste 2 noi artere care vor putea fi executate vor descongestiona traficul atât pe Str. Doamna Stanca cât și pe Str. Sibiului la intrarea în Satul Șelimbăr.

-       Retragerea clădirilor față de DN1 va fi de minim 50 metri pentru asigurarea unui spațiu de siguranță confortabil. Retragerile clădirilor față celelalte limite ale terenului vor fi cuprinse între 16.5 m și 20.9 m

-       Construcțiile vor fi amplasate unele față de altele la o distanță minim egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte pentru asigurarea unui confort sporit privind însorirea fiecărui spațiu de locuit

-       Accesul în și din cadrul terenului propus spre urbanizare se va face doar din Aleea Monumentului, această din urmă intersectându-se cu DN1 unde, s-a prevăzut amenajarea, pe cheltuiala beneficiarului, unei intersecții prin bandă de decelerare în lungime de 35+35 m și lățime de 0-4 m și bandă de accelerare în lungime de 75+35 m și lățime de 0-4 m. Acest demers este acceptat prin aviz favorabil de CNAIR care este administratorul DN1

Menționăm faptul că, Inițiatorul Planului Urbanistic Zonal, este deschis pentru a ajusta și a îmbunătății calitatea amenajărilor de care vor beneficia viitorii locatari ai acestui ansamblu în faza de Autorizare, înainte de începerea lucrărilor de construire, având în vedere faptul că faza PUZ este doar un proiect de urbanizare a unei zone și nu ține locul unei Autorizații de Construcție!

Articolul inițial:

Un ansamblu rezidențial de 10 etaje nu a trecut votul consilierilor din Șelimbăr, după ce reprezentanții USR s-au abținut de la vot, solicitând să fie refăcut accesul din drumul național.

Conform Planului urbanistic zonal depus spre aprobare Consiliului Local Șelimbăr, ar urma să se construiască locuințe colective cu demisol, parter, 9 etaje și etaj retras și ar urma să fie ridicat în zona Troiței, în apropiere de DN1.

”Planul celui mai mare  ansamblu rezidențial care s-a construit până acum în Șelimbăr a fost propus consilierilor locali spre aprobare. Ansamblul rezidențial urmează a fi construit pe o suprafață de peste 70.000 mp în zona Troiței și va avea peste 3.000 de locuitori, mai mult decât satele Veștem, Mohu și Bugard, la un loc. Cu toate acestea el va avea un acces cu o lățime de doar 4 metri direct în DN, cu obligativitatea de a vira dreapta la ieșirea din cartier.

 Singurul punct de acces în respectivul areal  este direct din drumul național ceea ce va crea reale probleme în traficul rutier din zonă. 

Consilierii USR s-au abținut de la a vota acest proiect pentru a permite Primăriei Șelimbăr să vină în sprijinul locuitorilor cu o soluție privind accesul”, anunță consilierii USR într-un comunicat de presă.

„Noi ne dorim ca Șelimbărul să se dezvolte, să fie atractiv pentru dezvoltatorii imobiliari. Însă actualul mod de a construi nu poate continua, din motive evidente. Nu mai există nici o scuză acum, când avem pe masă un proiect atât de amplu, să repetăm aceleași greșeli”, a declarat Daniel Vidrighin-Bratu, consilier local și președinte al USR Șelimbăr.

Soluția de trafic, conform avizului de circulație, prevede accesul principal pe strada prelungirea Mihai Viteazu din Șelimbăr. 

Investitor este, alături de soția sa, chestorul de Poliţie Mircea Vasile Bârgoz, fostul șef al IPJ Sibiu între 2001 și 2005.

Bârgoz a fost şef Birou Cercetări Penale - Poliţia Municipiului Sibiu (1997 – 1998), adjunctul Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ Sibiu (1998 - 2001), şeful IPJ Sibiu (2001-2005), și șeful IPJ Constanța între 2005 și 2007. S-a retras din activitate un an mai târziu, în 2008.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 20448

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

Gigi

Acum 2 ani

Asta inseamna ca restul consilierilor de la celelalte partide n-au avut o problema in a aproba un cartier de 3000 de locuitori cu cale de acces de 4m latime?
Raspunde

Mizerii Imobiliare

Acum 2 ani

In halul in care se "dezvolta", Sibiul si localitatile satelit care trebuiau sa fie d emult cartiere.... dar nu putem darama clica de cumetrii care sunt in acele primarii, vom ajunge sa aratam ca Mizilul. Puneti mana si nu mai lasati toti cretinii sa deseneze pe harta.... uitati-va si voi cum arata creatiile acestor imbecili, dragi consilieri platiti din bani publici... plus spagi sub diferite forme.

Raspunde

Dragos

Acum 2 ani

O idee de afacere minunata, dar pentru a o pune in practica trebuie sa faci parte din grupul investitoriilor bugetari (foști) polițiști. Finanțarea - din pensie, evident!
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Degeaba refaceti cu accesul din DN, credeti ca locatarii care vor venii acasa dinspre SIBIU - LIDL merg spre KAUFLAND sa intre din drumul national? Sau le blocati total accesul de pe prelungirea Mihai VIteazu? 3000 de locatari, inseamna minim 2000 de masini, unde parcheaza? Sunt convins ca asa ca la AVANTGARDEN vor parca pe camp si pe strada principala. E stas proiectul, blocheaza toata circulatia din ZONA. Bani sa iasa!
Raspunde

Cinderella

Acum 2 ani

Oare de unde are domnul Bargoz 7 hectare de teren acolo? Aaaaaa, era șef de Poliție / cercetări penale pe vremea când se făcea jaf cu terenurile sașilor in Selimbar !!??? Și nimeni nu-l întreabă nimic …trista țara !!
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Terenul ca terenul , hai sa zicem ca-l avea mai demult cand nu costa atat , dar cum a ajuns dl Bargoz ditamai investitorul imobiliar care ridica 1000 de apartamente??? Pai alea costa vreo 40 - 50 milioane euro fara sa mai socotim restul amenajarilor! Wtf???

Raspunde

Nume

Acum 2 ani

poate nu-s banii lui; poate el e doar de fatada si in spate se ascund cei care au luat spagi in trecut si acum isi albesc averile
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Zona Troița e de viitor pentru dezvoltării imobiliari. Numai sa nu "o strice" cu noua centura ocolitoare a Sibiului.
Raspunde

Rostogan

Acum 2 ani

Ce buna ar fi niste legi in domeniul constructiilor imobiliare ca cele din Elvetia (aviz obligatoriu din partea vecinilor afectati de ce se construieste). Si/sau o lege prin care sa poti solocita despagubiri unui "investitor" ca urmare a scaderii valorii apartamentului pe care il ai deoarece stimabilul tranteste un bloc de 10 etaje la 5 metri in fata geamurilor tale.
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 2 ani

Poziția USR? O planșă a proiectului se poate? Drumul de 4 metri e singurul drum de acces în viitorul "complex"? E bine ca oamenii sunt deschiși, ca doar n-au ce sa facă, dar arhitectului care a venit cu un drum de 4m ca singur acces, trebuie suspendat dreptul de semnătură urgent.
Raspunde

Pro adevăr

Acum 2 ani

Mai ai tupeul (să nu zic nesimțirea) să afirmi că nu poți să te dezvolți imobiliar, în condițiile în care calitatea lucrărilor la imobilele construite este deplorabilă????? Procesele privind daunele solicitate de cei care au achiziționat ”cutiile” făcute de familia chestorului (pentru că acesta este cel din umbră care coordonează totul) sunt pe rol iar după aceea să vedem cum argumentează ”marii imobiliari” cele întâmplate. Felicitări USR pentru atitudine, poate se va finaliza în 2022 și dosarul cu inculpatul Grecu și compania (secretara Scumpu etc.) și poate reușiți să faceți ceva la alegerea unui nou primar.
Raspunde

Jele

Acum 2 ani

investitori ? mai degraba niste samsari care au transformat sb intr-un ghetou! Bah, radeti tot, ca nici ca si cotete de animale nu se incadreaza! Profitori securisti ce sunteti!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adevaratul Usere

Acum 2 ani

USR-istii se "abtin" pentru ca TOȚI au interese în Șelimbar. Verificați. Nu vor sa fie blocați la rândul lor. Dacă doreau sa stopeze înghesuiala imobiliara din comună, procedau cu toți dezvoltatorii/jefuitorii la fel. Blocurile făcute de Bârgoz sunt oricum mai rare și au materiale mai bune decât altele. USR din Șelimbar s-a făcut de râs prin duplicitate. Regret ca i-am votat și susținut.

Raspunde

Profu

Acum 2 ani

Bănuiesc ca această familie nu are nicio legătură cu militianul Bărgoz din Selimbăr din anii 1980..... care depozita hârtii de 100 in damigene

Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Mircea Bargoz este fiul milițianul Bargoz din vremea comunismului.
Raspunde

Hai USR! Opoziție serioasa

Acum 2 ani

Bugetarii și parveniții pregătesc încă un tun in zona… Poate reușiți sa îi blocați iar la următoarele alegeri selimbarenii sa aleagă un primar, nu doar hoți ca pana acum!

Raspunde

S

Acum 2 ani

Va rog spuneti-mi si mie intr-un comentariu de unde are "chestorul de Poliţie Mircea Vasile Bârgozai" atatia bani incat sa devina investitor imobiliar la un nivel atat de inalt, el fiind bugetar, şef al IPJ Sibiu. Aici vorbi de milioane de euro. Tot Selimbarul (si Sibiul) si toata Doamna Stanca sunt capusate de 'investitori' care si-au marit averea mostenita de la parinti prin afaceri dubioase, des ilegale, bisnita, inselatorie, presiune pe clienti si pe proprietari de terenuri, prin relatii politice, notariale. Nu mai ies in public, din birouri si masini luxoase isi gestioneaza afacerile, ascunzand ca inca colaboreaza cu camatari si direct cu clasa politica. Maricuta, Roman, Sculea, veri si asociati ai altor investitori, siruri de 6 blocuri de 10 etaje bagate unul in altul. Zero trotuare. 1 loc de parcare de apartament max. Au distrus fata Selimbarului. Si acum, un alt investitor, bineinteles bugetar. Si un om cu relatii solide in spate, formate ca sef IPJ. Nu il acuz de nimic pe dl. Bârgozai, nu ul cunosc si nu am auzit de el pana acum. Dar vreau sa stiu de la altii daca e un om ok sau daca e un alt corupt. Ma infioara ce personaje isi fac viata prin sectorul imobiliar Selimbar.

Raspunde

Nume

Acum 2 ani

poate ca nu-s banii lui; poate ca e doar de fatada ca sa albeasca spagile primite de altii...nu stiu....zic si eu....
Raspunde

Ionica

Acum 2 ani

Bârgăoz se pricepe la facut praf si pulbere cetatenii. Asta a stiut toata viata . Banii ii are din munca cinstita, in slujba "unor cetateni" nu a cetatenilor. Si la cat era de zgarie-branza, a adunat omul.

Raspunde

Mariana

Acum 2 ani

O fi un barter teren(9,5ha) contra soluție favorabilă în dosarul de ucidere din culpă al soției lui Măircuța care a omorât un om cu mașina, omul era șef la anchete la poliția Sibiu.

Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Tun dupa tun in care parcelele sunt dobandinte extrem de suspicios iar autorizatiile sunt date noapte de sarbatori ca hotii! Primaria Selimbar bubuie a coruptie cu edilii lor in frunte!

Raspunde

S

Acum 2 ani

Asta e al treilea comentariu scris de mine care nu apare pe site. Toate 3 la articole scrise de @Alin Bratu. Am spus ce nu trebuia de Maricuta si de coruptia de pe Doamna Stanca. Serios, care e treaba, nu am folosit limbaj obscen?! Nu imi folosesc numele adevarat/intreg, dar asta e pt ca vreau sa fiu anonim. Ca si concluzie, daca sectiunea de comentarii e moderata, o sa apara si comentariile doar cand se vrea asta.

Raspunde

S

Acum 2 ani

Retrag, a aparut comentariul de data asta.
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Arhitectul pentru acest proiect este Radu Horotan, fost arhitect sef din Primaria Selimbar, retinut de politie in 2019, in prezent cercetat penal ptr coruptie, trafic de influenta. Colcaie de coruptie Primaria Selimbar. Pe cine mai mira modul in care se construieste in Selimbar?
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Națiune!!! Toate minunile..... pardo' știrile țin trei zile!!!... de jupân Iordănescu ce se mai aude??!!!...... tot asa si aici....
Raspunde

Dracul liber

Acum 2 ani

Masoneria ruineaza Romania!

Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Fraților, nu va mai mirați de ceea ce se întâmplă! Tot ce se construiește in Selimbar este doar pe șpagă și pe clientela politică. Nu va mai îmbătați cu apă rece. Nu vor face nimic pentru comunitate ci vor spala bai pentru ei. Romania nu se mai vindecă până nu vom ieși din nou în stradă cu arma în mână.

Raspunde

Dinu

Acum 2 ani

Nu inteleg de unde au acesti functionari publici la pensionare atatia bani si fiscu nu-i intreaba de unde -i are(din munca cinstita!)ore suntem asa de prosti sa-i credem cinstiti.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus